Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kdo je zavajal Karla?

13. junij 2007 ob 22:14 | Denis Sarkić |

Danes je bila seja odbora za obrambo, kjer so poslanci gostili naš vojaški vrh in razpravljali o mobilni vojaški bolnišnici Role 2. Pri nakupu bolnišnice, za katero je država namenila devet milijonov evrov, je po podatkih ministra za obrambo Karla Erjavca “nekaj milijonov evrov zmanjkalo”, saj namena, zakaj so bila sredstva porabljena ni mogoče razbrati, ker veliko dokumentacije manjka. Omenil je celo, da bi lahko bili zabojniki, ki so jih nabavili, rabljeni, medicinska oprema pa neustrezna. Minister Erjavec je člane odbora za obrambo danes obvestil, da je zadevo že predal državnemu tožilstvu v Ljubljani.

“… zato ker nisem bil seznanjen s pravimi podatki, zato ker se me je zavajalo, da je vse v redu …”

Odbor je obravnavo omenjene problematike danes zaradi veliko novih dejstev o ugotovljenih nepravilnosti na predlog Josipa Bajca (SLS) prekinil in jo bo nadaljeval, ko jim bo ministrstvo posredovalo še dodatne podatke. Med drugim želijo poslanci čim prej dobiti končno poročilo o notranji reviziji nakupa premične vojaške bolnišnice ter podrobni kronološki potek nakupa.

Robert Hrovat (SDS) je glede na vse predstavljene ugotovitve menil, da bi se morala s to zadevo ukvarjati tudi komisija za preprečevanje korupcije, saj bi lahko šlo pri tem nakupu za sum korupcije. Drago Koren (NSi) je prepričan, da bi zadevo morali čim prej raziskati, poiskati odgovorne in sprožiti ukrepe. Medtem ko javno zdravstvo ni moglo dobiti operacijskih miz, so bile v tej mobilni bolnišnici operacijske mize, ki se niso uporabljale, kar je kriminal, je menil Koren.

Načelnik generalštaba Slovenske Vojske Albin Gutman in minister za obrambo Erjavec sta predstavila nadaljnjo usodo bolnišnice Role 2. Ta glede na novo zdravstveno doktrino severnoatlantskega zavezništva ne ustreza potrebam. Slovenska vojska bo tako preoblikovala obstoječo za potrebe vojske preveliko Role 2 v manjšo lahko premično bolnišnico, ki jo morajo usposobiti do začetka leta 2009. V ta namen bodo sicer morali vložiti še od 800.000 do milijon evrov, je napovedal minister, in sicer za nabavo medicinske opreme. Večji del Role 2 so že preselili iz Murske Sobote, kjer je vojaška bolnišnica neuporabljena stala od novembra 2005, v vojašnico generala Maistra v Mariboru.

Minister je tudi odgovoril na vprašanja poslancev, zakaj je bila vojaška bolnišnica toliko časa neuporabljena. Glavni razlog je po njegovem mnenju v neustrezni medicinski opremi, namenjeni diagnostičnim preiskavam. To bodo ponudili v uporabo javnim zdravstvenim zavodom. Lahka mobilna bolnišnica, ki bi jo lahko že na začetku nabavili, bi sicer denimo stala 3 milijone evrov, je še omenil Erjavec.

Predsednik odbora Anton Anderlič (LDS) je ministru očital, da je nekorektno obveščal odbor. Pogodba je bila sicer podpisana v prejšnjem mandatu, vendar pa so opremo prevzemali ljudje, ki so bili zaposleni na ministrstvu, že v času nove vlade, je še omenil opozicijski poslanec.

Torej, kdo si je upal zavajati ministra za obrambo Erjavca, še ni znano, znano je le to, da bolnišnica še vedno ne deluje in dokler ne bo nekaj medicinske opreme ponovno kupljeno in usposobljeno še dodatno medicinsko osebje, bo bolnišnica še vedno nedelujoča in operacijske mize še naprej “rjavele”.

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. dahvor pravi:

    uf, kašno delo ma zdej g. Erjavc, nič fajn, težko, nevarno … sem kuj vedu, da bo Hudič spet plesal, takoj, ko sem opazil pritožbe Vojakov na Kosovu …bitka je žrtve, zmagovalci, poraženci, heroji v penziji, invalidi … kar nekaj študij je, ki govorijo, do katerega leta lahko Človek dela Herojska dejanja, pol pa ne več, ker je kako prepameten, da bi na bunker, z v vsaki roki, po eno bombo tiščal, tekel in na juriš zraven na ves glas upil…mislim, če se prav spomnim je meja premakljiva tm pr 25 letih življenja…pol pa iz dneva v dan manj … modrost je najboljši izgovor, intelektualna lastnina je zaščitena, samo še za penzijo se živi, da bi meli veliko penzijo, to daje samozavest in občutek uspešnega življenja in dosti jih živi in dela vse, samo za veliko penzijo.

  2. Peter pravi:

    he he he, zdaj ko si ne vedo več kaj začet s temi rolami, zdaj pametnjakoviči ugotavljajo da je v ozadju korupcija itd. svašta. le pred čem bežijo in valijo krivdo na drugega? le kaj so počeli 2 leti ko so tako lepo hvalili to premično bolnico??? saj res kdo koga zavaja?

Komentiraj