Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Avtonomni protest

13. junij 2007 ob 7:56 | Nejc Jemec |

34 študentov Avtonomne tribune (AT), neformalnega združenja študentk in študentov, ki si želijo avtonomne in so proti privatizirani univerzi, je pred nekaj dnevi na svoje naslove prejelo plačilni nalog. Razlog? 22. maja so bili udeleženci protestnega shoda na Ministrstvu za visoko šolstvo, kjer so, kot je zapisano v plačilnem nalogu in obvestilu o prekršku, “vstopili v avlo ministrstva, varnostnika stisnili v kot, …, po celotni avli polepili plakate s protivladno vsebino in prebirali peticijo za ministra Zupana.” Globa znaša 250 ali 125 evrov ob plačilu v osmih dneh. AT se je takrat hotela udeležiti tudi javne tribune Dobrodošli na McUniverzi na Fakulteti za družbene vede, a so jih po protestu na Ministrstvu za visoko šolstvo, po navedbah AT, v bližini železniške postaje zaustavili policisti in jih v dobre pol ure popisali, šele nato pa spustili naprej proti Kardeljevi ploščadi.

Avtonomna tribuna pa se je včeraj udeležila javne tribune Zbora za republiko na temo “Sproščena Slovenija leta 2007?” v Cankarjevem domu. Študentje so z uprizoritvijo “javnega vladnega masiranja družbenih skupin” opozorili na, po njihovem, avtoritarne poteze slovenske vlade in članov Zbora za republiko, ki da poskušajo študente na silo sprostiti.

Luka Hrovat: “Sproščanje pomeni neko obliko avtoritarne vladavine …”

Uršo pa smo vprašali o protestu in posledičnih “položnicah”.

Urša Cocej: “Baje, da smo varnostnika pretepli.”

Še dokazni material:

Plačilni nalog

Prva stran plačilnega naloga in obvestila o prekršku. Evropskih 250 evrov za udeležbo na javnem shodu.

Opomba

Ugotovite sami, za kako nevarne državljane gre.

Video: Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. jan pravi:

    Nejc Jemec, zelo dober prispevek.

  2. Teja pravi:

    Dragi P., da te bomo videli še kaj v domačih logih sedaj, ko si polno zaposlen z Vestjo.

    S prispevki pa le tako naprej!

    Tvoja B.

    P.S.: A maš novo kamero? :)

  3. knk pravi:

    Fajn prispevek.

    Podpiram študente pri njihovem boju, ki je hkrati tudi naš boj (delavcev, zaposlenih…).

  4. jebiveter pravi:

    Jaz bi jih podpiral, če bi sploh uspel razbrat, za kaj se borijo.

    Kaj recimo naj bi pomenil napis “Mi študiramo, elita profitira”? Jaz sem študiral zase, za svoj standard.

  5. jst pravi:

    Jebiveter, če boš npr. v prihodnosti moral privatnim/javnim univerzam plačevati šolnine bo nekdo na ta račun lahko kar konkretno služil..

  6. Ščurek pravi:

    Tale zbor za republiko zgleda bolj kot zbor prostozidarjev. Eni obračajo hrbet, eni bi kar kamero razbili. Adams family.

  7. Magnezzium pravi:

    Najboljša zadeva mi je blo tole z Ruplom in njegovimi prizadevanji, da kej pove. Hehe.
    G. Makarovič je prišel pa na Zbor v isti srajci, kot jo je imel oblečeno pri branju komentarja dan ali dva nazaj za Vesti na vesti. Skromni in pošteni :)

  8. jb pravi:

    Zelo posrečene akcije študentov - to je še edini možen boj proti tej vladi. Sicer so pa za demonstracijo demografske slike seboj pripeljali kar malega otroka, ki je očitno požel veliko pozornosti, bistva pa verjetno ni nihče razbral.

    @jebiveter: zaradi jebivetrov kot si ti, je slovenija v pizdi kot je

  9. tine pravi:

    Študentom svetujem, da zabarikadirajo ceste.
    Tako so pred časom storili tovornjakarji, ko so jim zaradi oviranja prometa med protestom, ki so ga opravili s počasno vožnjo tovornjakov po ulicah Ljubljane, policaji razdelili pčačilne naloge.
    Tovornjakarji so zaprli nekatere ceste za ves promet. E.M. Pintar, vodja pogajalske skupine tovornjakarjev (prevoznikov, da mi ne bo kdo očital poniževanja), je na pogajanjih z vlado dosegel, da so izrečene kazni umaknjene (še danes ni jasna pravna podlaga umika).

    Torej: Študentje zgledujte se po tovornjakarjih. Problem je le v tem, da nimate takšnih sredstev in moči, kot jo imajo slednji.

    P.S. Pomislite na ribiče, ki so hoteli braniti svoje pravice tako, da so se usedli ali ulegli na cesto na Črnem Kalu. Policaji so jih odnesli v marico. To je nauk: Če parkiraš na cesti tovornjak, policija nima možnosti, da bi te natovorila v marico; če pa na cesto odložiš svoje telo, te dva policaja pobereta in spravita v marico. Vsi različni, vsi (ne)enakopravni.

  10. jl pravi:

    Studentom svetujem, da gredo studirat.

  11. beli gumb pravi:

    jl… saj tisti, ki so se med študijem naučili razmišljati, so bili tam. Ostali pa so prisli do poklica, da je student nekoc pomenil tudi intelektualca, pa je preteklost. Hitro v pisarno, hiso, zeno, 2 otroka… in sluzi, da bos lahko zapravljal in vzdrzeval kapitalizem. In nic se ne sprasuj za vse okoli sebe… a haha. BRAVO ŠTUDENTJE!

  12. Mitja Iskrić pravi:

    Zakon. Protest je bil prav simpatičen.

  13. jebiveter pravi:

    @ beli gumb

    Danes pa je tako, da se imajo za največje intelektualce tisti, ki najmanj študirajo.

    @jb

    V kakšni pizdi pa je Slovenija?

    @jst

    Kdo pa zdaj plačuje šolnine, genij? Misliš, da je fakulteta zastonj? Plačujemo jih mi vsi! Tudi najbolj revni! Kdo misliš, da plača študentom njihov status? Mi vsi (ja zopet tudi reveži)! Z odloženimi šolninami pa bodo po študiju zanje plačevali tisti, ki bodo s tem najbolj profitirali in si zaradi tega povečali plačo.

    Kaj se vam zdi bolj fer? Da nekomu vsi, vključno z reveži plačujemo študij, da bo imel potem on večjo plačo? Ali da tisti, ki s študijem najbolj profitira, tudi nekaj plača za to?

  14. jebiveter pravi:

    In s šolninami bodo študirali tisti, ki imajo namen študirat. Ne pa na tisoče bleferjev, ki status izkoriščajo za lažje bivanje, potem pa se po dveh letih zaposlijo.

    Kaj je bolje?

Komentiraj