Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Posebne skupnosti

11. junij 2007 ob 19:01 | Denis Sarkić |

Danes sta minister za okolje in prostor Janez Podobnik in ljubljanski župan Zoran Janković podpisala sporazum o reševanju problematike naselij za posebne skupnosti na območju Mestne občine Ljubljana. In kaj so te posebne skupnosti? V njih naj bi spadali prebivalci Koželjeve ulice, barakarji, Romi in tisti, ki v Ljubljani opravljajo svoje dejavnosti s katerimi morda ogrožajo podtalnico. Skratka vsi tisti, ki nekje v Ljubljani živijo in kvarijo mestno urejenost.

Zdaj bodo s tem sporazumom te skupnosti dobile možnost, da začnejo živeti drugje in v bolj urejenem okolju, ki ga nameravata ustvariti MOL in država s sredstvi iz obeh proračunov in z denarjem iz kohezijskih skladov. Po zagotovilu župana Jankovića to ne bo ljubljanski geto, ampak lepo urejeno naselje. Kdor na novi lokaciji ne bo upošteval predpisov o varovanju okolja bo strogo sankcioniran. Za to bodo skrbele inšpekcijske službe, ki kot zgleda sedaj, to delo niso dobro opravljale, čeprav sta podpisnika to danes zanikala.

Med motečimi dejavnostmi je Janković izpostavil zlasti odpadni material, zbiranje železa, akumulatorjev in kablov ter predelavo. Vse to, ki poteka brez kontrole, vpliva na podtalnico, je pojasnil župan. Tako je naloga Mestne občine Ljubljana (MOL), da pripravi novo lokacijo, na katero bodo preselili skupine, ki se ukvarjajo z omenjenimi dejavnostmi. To predstavlja rešitev za 1600 črnih odlagališč v Ljubljani, preprečilo pa naj bi nastajanje novih odlagališč.

Bistvo sporazuma in kaj so posebne skupnosti:

Zoran Janković: “… vsaka beseda geto je negativna …”

MOL in ministrstvo bosta omogočila posebnim skupnostim, da bodo imele zelo blizu prostor, kjer bodo lahko odlagale. V MOL proučujejo tudi možnost, da bi fizičnim osebam dovolili brezplačen odvoz kosovnega materiala na deponijo Snage. V interesu ljubljanske občine in ministrstva je namreč preprečiti nered in dejavnosti, ki slabo vplivajo na okolje in vodo.

Bivanje na novem območju bo sicer omogočeno le osebam s stanovanjskimi pravicami in pa tistim, ki so že dalj časa na območju, ki ga bodo selili. Tisti, ki se v zadnjem času aktivno preseljujejo na del, ki ga bodo selili, ne bodo dobili nadomestnih enot, je še opozoril župan. Morda se bodo med njimi našli tudi člani družine Strojan.

Romska problematika in družina Strojan:

Janez Podobnik: “… družina Strojanovih se v Rojah v Ljubljani dobro počuti, prepričan sem, da najbolje še posebej otroci …”

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Bralka pravi:

    Zanima me, kako si naši vrli politiki predstavljajo socializacijo takih “posebnih skupin”, ki so jih že v samem začetku označili za skupine, ki se pač ukvarjajo s takimi dejavnostmi, ki sodijo v bližino deponije. Torej jih podpirajo v teh dejavnostih, saj si zanje ne morejo predstavljati, da bi lahko opravljali kak bolj človeku dostojen poklic. S tem, ko jih bodo naselili na “obrobje” Barja (beri “družbe”, kjer so tako in tako sami neslovenski prebivalci, za katere so si izmislili izgovor, da nimajo gradbenih dovoljenj, čeprav to ni res) in ob deponijo, so utrli pot za prihodnost otrok v tem “supergetu” (ki je v tem primeru sestavljen iz motečih zbiralcev odpadkov raznih nacionalnosti, vendar ne slovenske) za naslednjih 100 ali več let - zbiralci in predelovalci odpadkov. Od teh otrok pač ne moremo pričakovati, da bodo v takem “supergetu” kdaj postali inženirji ali kaj podobnega.
    Mislim, da bi se moral kdo še malo zamisliti, preden se ta krasna ideja izvede.
    Bralka

  2. Puravive pravi:

    Puravive introduced an innovative approach to weight loss and management that set it apart from other supplements. It enhances the production and storage of brown fat in the body, a stark contrast to the unhealthy white fat that contributes to obesity.

Komentiraj