Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Leto svetega pisma

9. junij 2007 ob 10:00 | Denis Sarkić |

Ob letošnjem letu Svetega pisma, ki poteka pod geslom To vam oznanjamo: Besedo življenja, potekajo priprave na škofovsko sinodo, ki bo oktobra 2008 potekala v Rimu pod naslovom Božja beseda v življenju in poslanstvu Cerkve in svetovni kongres. Slednjega, leta 2008, v Afriki prireja Svetovna biblična federacija. 14. junija pa bo v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani odprtje razstave o Svetem pismu z naslovom Živa beseda.

Papež Benedikt XVI. je 6. oktobra 2006 naznanil 12. škofovsko sinodo z naslovom Božja beseda v življenju in poslanstvu Cerkve. Ta bo med 5. in 26. oktobrom 2008 potekala v Rimu. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal pomožni koprski škof Jurij Bizjak, je generalni tajnik sinode in nadškof Nikola Eterovič že poslal osnutek sinode, ki je razdeljen na tri poglavja. Ta se glasijo Razodetje, Božja beseda, Cerkev, Božja beseda v življenju Cerkve in Božja beseda v poslanstvu Cerkve.

Ob koncu vsakega poglavja osnutka je šest sklopov vprašanj, ki se glede na vsebino poglavja nanašajo na razmere in potrebe v krajevnih cerkvah. Svet generalnega tajništva sinode bo na osnovi gradiva, ki se bo zbralo z vprašalnikom, pripravil delovno gradivo za glavno zasedanje sinode, je povedal Bizjak.

Predlog za naslov in vsebino sinode je sicer bil podan na simpoziju, ki ga je septembra 2005, ob 40. obletnici izida konstitucije o Božjem razodetju, pripravilo Italijansko biblično gibanje.

V četrtek, 14. junija, pa bo v cerkvi sv. Jožefa otvoritev razstave o Svetem pismu. Kot je povedal rektor cerkve sv. Jožefa Silvo Šinkovec bodo osrednji del razstave predstavljala zgodovinsko pomembna svetopisemska besedila in prevodi Svetega pisma v slovenščino. Poleg besedil bodo razstavljeni še bogoslužni predmeti, likovna umetnost in otroška likovna in literarna del.

Sicer pa v letu Svetega pisma v Sloveniji potekajo še različna predavanja o Svetem pismu, uprizoritve svetopisemskih dogodkov, tekmovanja v poznavanju Svetega pisma in duhovne vaje. Prav tako narašča število bibličnih skupin.

Msgr. dr. Rudi Koncilja: “V eni župniji sem ministrante naučil, da znajo original prebrat.”

O uporanosti citatov iz svetega pisma za današnjo politiko sta za Vest spregovorila Rudi Koncilja in Jurij Bizjak:

Msgr. dr. Jurij Bizjak: “… suženj dostikrat pomeni isto kot danes, recimo, uslužbenec.”

Video: Denis Sarkić, montaža: Marko Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Rado pravi:

    Kakšna jajca!
    Ne morem verjeti, da se resni ljudje ukvarjajo s tem!?

  2. Ščurek pravi:

    Eno uho je za to, da poslušaš Gospoda, njegove nauke, drugo pa za to, da poslušaš želje ljudstva. Klerikalci, na katero uho bi radi vi prišepetovali, zdi se kot da oba, saj se v začetku prispevka predstavljate kot civilna iniciativa, po drugi strani pa ste samooklicani predstavniki in glasniki Boga?

  3. Denis Sarkić pravi:

    Spoštuj vse ljudi in vsako Vest!

  4. Fido pravi:

    Manj lakomnosti cerkve, manj požrešnosti duhovnikov in manj spolnih zlorab pa bo vas kdo mogoče poslušal. Mogoče.

  5. Compi pravi:

    Sarkić, dober komentar! Aja Fido, svetopisemske zgodbe se menda učimo tudi v šolah. Pa ne zato, da bi se učili nauke zgodb, ki so navsezadnje tudi zelo življenjski (prilika o Izgubljenem sinu), ampak zaradi posebnosti pisanja takratnih ljudi. ;)

  6. Diyarbet pravi:

    After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.Diyarbet , Diyarbet Giriş , Diyarbet Güncel Giriş , Diyarbet yeni Giriş , Website:

Komentiraj