Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dol z Mugabejem

9. junij 2007 ob 23:45 | Matjaž Ambrožič |

Pred skoraj točno 21 leti, ko sem prvič obiskal London, se je pred veleposlaništvom Južnoafriške republike na Trafalgar Squaru od jutra do večera dogajalo: bendi so se izmenjevali, afro-funk je odmeval, vsi so vpili “dol z apartheidom!”.

Pa sem si na začetku devetdesetih, po tem, ko je bil iz zapora izpuščen Nelson Mandela, ki je kasneje postal predsednik JAR in Nobelov nagrajenec za mir, mislil, da česa podobnega ne bom več videl.
Nekaj tistemu nekoč podobnega se dogaja tudi danes. Sicer za vogalom trga Trafalgar, v malo bolj skromnem obsegu, pa vendar. Glavni krivec za proteste pred Zimbabvejsko hišo v srcu Londona pa ni zabuhli bledoličnež tipa Pieter Botha (ki je bil nekdaj sinonim za rasista), ampak real-nigga Robert Mugabe. Pred dvema desetletja in več, ko je prišel na oblast in ko smo začeli pozabljati na pojem Rodezija, se mi je kot mulcu iz neuvrščene dežele zdel blazen frajer.

Toda Robert Mugabe ga je že pred desetimi leti začel fino biksat. Skorumpiran in pokraden Zimbabve je – malo naivno naslanjajoč se na nedavno uspešno filmsko zgodbo o usodi Idi Amina – verjetno zdaj podoben Ugandi izpred treh desetletij. Če torej lahko kaj naredite, da bo Mugabe strmoglavljen, potem ukrepajte čim prej!

Matjaž Ambrožič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Ziga pravi:

    Pred leti me je Zimbabve očaral kot država in mi je res žal, da Robert dela, kar dela. Je pa res, da se iz UK vedno poroča samo negativno o Zimbabveju. Meni so grozili, kaj se mi bo kot belcu vse zgodilo - nič se ni, tako prijaznih ljudi nisem že dolgo srečal in izkušnja je bila nepozabna.

Komentiraj