Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

(Ne)priljubljenost

8. junij 2007 ob 18:20 | Denis Sarkić |

Raziskava Politbarometer je pokazala, da ima največja opozicijska stranka SD še vedno največ podpore v javnosti, in sicer jo podpira 20 odstotkov vprašanih. Na drugem mestu je vladajoča SDS, ki jo podpira 18 odstotkov vprašanih. Od zadnjega merjenja Politbarometra, ki je potekalo marca, pa se je ponovno znižala podpora vladi, ki jo podpira le 36 odstotkov vprašanih, medtem ko je ne podpira 51 odstotkov anketirancev. To je sicer največji delež nepodpore vladi, ki ga Politbarometer preverja od leta 2001.

Med strankami se je sicer na tretje mesto uvrstila Liberalna demokracija Slovenije, ki so ji anketiranci namenili devet odstotkov glasov. Ta nekdanja največja opozicijska stranka pa je po raziskavi tudi edina “popravila” rezultat od zadnjega Politbarometra, ki je bila izveden marca letos, ko jo je podpiralo šest odstotkov anketirancev. Na četrto mesto med strankami se je uvrstila SLS s štirimi odstotki, sledijo pa SNS (tri odstotke), NSi (dva odstotka) in DeSUS z enim odstotkom, je na današnji predstavitvi raziskave povedal predstojnik Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij pri Fakulteti za družbene vede Niko Toš.

Društvo Zares je prav tako prejelo en odstotek podpore, vendar je v primerjavi z zadnjim merjenjem Politbarometra podpora preoblikovanju društva v politično stranko padla s 44 na 35 odstotkov. Padla pa je tudi podpora takšni stranki, saj jo je pred tremi meseci podpiralo 26 odstotkov anketirancev, danes pa le še 20 odstotkov.

Prispevek o lestvici med strankami in o predsedniških kandidatih:

Raziskava je tokrat preverila tudi klimo med volivci pred jesenskimi predsedniškimi volitvami. Anketiranci so največ podpore namenili predsedniku SD Borutu Pahorju (31 odstotkov), ki se sicer še ni odločil, ali se bo udeležil predsedniške tekme. Na drugem mestu je poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle s 24 odstotki, na tretjem pa prvak SNS Zmago Jelinčič z osmimi odstotki. V primeru, da bi se v drugi krog predsedniških volitev uvrstila Pahor in Peterle, pa bi Pahor dobil 51 odstotkov glasov, Peterle pa 32, je še povedal Toš.

Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij pri Fakulteti za družbene vede je anketirance tudi povprašal, kakšno je po njihovem mnenju stanje v državi glede na razmere pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ki so bile leta 2004. “Dominira kritična presoja” o razmerah v državi, je povedal Toš. Oceno, da je “danes slabše” je namreč dalo 55 odstotkov anketiranih.

V ocenjevanju objektivnosti poročanja medijev je v preteklih štirih meritvah Politbarometra sicer prevladala pozitivna nad negativno oceno, je dejal Toš. Tokrat pa se kot prevladujoča pokaže negativna ocena (27 odstotkov) nad pozitivno (25 odstotkov).

Politbarometer je kot ponavadi meril tudi zadovoljstvo anketirancev z demokracijo, ki se sicer po navedbah Toša večinama giba okoli 40 odstotkov. Tokrat je z demokracijo zadovoljnih 39 odstotkov anketirancev. Medtem, ko se je delež zadovoljnih v primerjavi z marcem dvignil za en odstotek, pa je padel delež nezadovoljnih z demokracijo, in sicer s 54 odstotkov na 52 odstotkov.

Ob vprašanju glede zadovoljstva z materialnimi razmerami pa je slika ravno obratna. Z njimi je namreč zadovoljnih 60 odstotkov anketirancev (marca 59 odstotkov), nezadovoljnih pa je 36 odstotkov, kar je enak delež kot pred tremi meseci.

Med institucijami državljani po meritvah najbolj zaupajo novi valuti evro (64 odstotkov), sledi Banka Slovenije (56 odstotkov) in Slovenska vojska s 45 odstotki. Toš je ob tem izpostavil varuhinjo človekovih pravic, ki se je s 43 odstotki uvrstila na peto mesto, prav toliko zaupanja pa je prejel tudi predsednik republike. Na dnu lestvice zaupanja v institucije so politične stranke, pred njimi pa se je uvrstila vlada in cerkev - duhovščina.

V raziskavi, ki je potekala med 4. in 6. junijem, je sodelovalo 881 anketirancev.

Niko Toš - predstavitev celotne raziskave:

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. primorec pravi:

    TOŠ JE CAR :)

  2. Mtei pravi:

    Zadovoljstvo z demokracijo… zelo me zanima, kako postavijo to vprašanje. Ker se mi zdi logično, da se z demokracijo, kot enim od večih političnih sistemov, strinja večina ljudi. Ni pa nujno, da se strinjajo z izvedbo oz. trenutno prezentacijo demokracije.

Komentiraj