Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Invalidska zarota?

8. junij 2007 ob 11:43 | Marko Bratuš |

Za začetek hitra razlaga ozadja: Loterija Slovenije, ki financira FIHO (Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij), ne plačuje davka državi ampak sredstva namenja v sklada KAD in SOD ter dvema fundacijama - Fundaciji za šport in FIHO. FIHO dobljeni denar razdeli humanitarnim organizacijam (35%) in invalidskim organizacijam (65%). Pod okriljem FIHO je 23 invalidskih organizacij. Ena izmed njih je tudi YHD - društvo za teorijo in kulturo hendikepa, ki že vrsto let opozarja na nepravilnosti in netransparentnosti v poslovanju FIHO in razdeljevanju denarja.

Zdaj čutijo posledice - Svet Vlade RS za invalide je prejšnji teden izdal brošuro v kateri direktno napada društvo YHD in mu očita razdiralstvo, parapolitično delovanje in slabo vzgojo. Po drugi strani pa je pred enim letom po sodelovanju v oddaji Tarča Društvo distrofikov slovenije (prav tako eno izmed društev pod okriljem FIHO) izključilo štiri člane YHD (ki so v društvo distrofikov včlanjeni po diagnozi), ki so se pojavili v oddaji. Na izključitev so se pritožili, vendar niso ničesar dosegli.

Pred kratkim je Društvo distrofikov Slovenije vsem svojim članom razposlalo gradivo v katerem predstavljajo svoj pogled na izključitve in delovanje društva YHD. 16.5. bo Društvo distrofikov Slovenije imelo občni zbor zaprtega tipa (na katerega lahko pridejo samo člani z vabili!) na katerem bodo med drugim obravnavali tudi štiri izključene člane, ki pa vabil niso prejeli.

Nastalo situacijo je za Vest komentirala predsednica YHD Elena Pečarič.

Elena Pečarič: “… Žaljivo obravnava člane, posameznike (…) kot neke mladoletne osebe, ki so zrasle v neke napol teroriste.”

To pa je za Vest o YHD povedal v.d. direktorja FIHO Janez Jug.

“Mogoče delujejo iz nekega drugega vidika, ne pa iz invalidske organizacije (…) skoraj parapolitične organizacije.”

Marko Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Elena pravi:

    http://www.petitiononline.com/yhdstala/petition.html

    na zgornji povezavi lahko podpišete peticijo za podporo delovanju YHD in protest proti načinu obračunavanja z društvom YHD, kot si ga je privoščil Svet vlade za invalide.

    Besedilo poročila, ki ga je izdal Svet vlade za invalide in odgovor društva YHD lahko preberete na www.handyworld-si.com (od danes - 7. 6. zvečer dalje).

    Prosimo, da sporočilo posredujete naprej.
    LP, Elena Pečarič

  2. Andrej pravi:

    Elena, drži se! Ni res, kar je govoril Janez Jug. On je dvakrat nepotrjen v.d. direktorja s strani Državnega zbora in deluje brez legitimnosti. Kot bivši poslanec v Državnem zboru ( http://sl.wikipedia.org/wiki/Janez_Jug ) je spreten govorec in izkušen politik. Doma je v Izoli, kjer je tudi Dom dva topola, tam pa domuje pretežni del leta tudi g. Šuštaršič. Verjetno se tam dogovorita večino zadev, ki jih potem pokrivata z “interesi slovenskih invalidov”.
    Jug zavaja javnost ko trdi, da nisi nikoli dala konkretnih predlogov. Teh je bilo na stotine, pa so jih vedno ali ignorirali, izkrivljali ali zavrgli. Koncept NEODVISNEGA ŽIVLJENJA je tista alternativa, na katero so barvno slepi.
    Posnetek z Jugom je bil narejen na sedežu Karitasa, kar pove veliko o ozadju in načrtovanih zbliževanjih “črnih in rdečih”. Če kdo deluje politično (v zaprtih krogih), je to prav g. Jug. Možakar si ne predstavlja resnične vsebine besede “demokracija” (vladavina ljudstva).
    V članku je še ena napaka, ne gre namreč za Državni svet za invalide, ampak za Svet Vlade RS za invalide, ki mu predseduje predsednik NSIOS, dr. Ivan Vivod, član SDS in bivši poslovni sekretar v Šuštaršičevem podjetju Birografika Bori, podpredseduje pa g. Boris Šuštaršič, ki si za svoje potrebe ali potrebe NSIOS-a lahko kadarkoli napiše tako poročilo in z njim operira povprek kar v imenu vlade in države.

  3. Marko pravi:

    @ Andrej
    Hvala za opozorilo o instituciji. Sem popravil.

    LP, Marko

  4. Uroš pravi:

    G Jug vam sporočam, da je včasih jug bil topel veter, ki je povzročal bujno rast in izvabljal nasmeh na obraze vseh. Vi pa ste dosegli, da bi bilo najbolje, da se preimenujete v SEVER.

    Elena, vsa čast in še naprej vstrajaj, saj se kolesa že kotalijo v pravo smer…

    Uroš

  5. Mirjana pravi:

    Elena in njeni soborci, čestitke k vztrajanju, sem optimist in verjamem, da ljedje sledijo in vidijo. Vse preveč je kršitev osnovnih človekovih pravic in verjamem, da bo mera vsak čas polna.
    Mirjana

  6. Izključeni distrofiki — Vest pravi:

    […] distrofiki 14. Junij 2007 ob 14:25 | Vest Orodja  Natisni  Pošlji prijatelju Sorodno Invalidska zarota?YHD vs. FIHOKaritas, FIHO in denarVesti na Vesti 00013 28-05-07Bob niloterija […]

  7. BABI pravi:

    Danes sem na poročilih videla kaj počno z vami. Tu bi morala presek narediti vladna institucija, ki očitno krije močno organizacijo.Ljudje, ki to gledajo so ogorčeni, saj denar prejet iz FIHO sredstev v bistvu daje država in bi morala poskrbeti, da do takšnih ekcesov ne bi prihajalo. Upam, da se bo dobro končalo in vas podpiram!!!!!!!

Komentiraj