Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ministrovi filmi

5. junij 2007 ob 20:37 | Maja Čakarić |

Minister za kulturo Vasko Simoniti je tiskovno konferenco sklical predvsem zato, da bi Filmski sklad RS in ministrstvo za kulturo ubranil medijskih obtožb in očitkov. Zato je:
a) zavrnil očitke o delovanju filmskega sklada in okrcal Marjetico Mahne z ministrstva za finace tudi zato, ker ni v navadi, da bi se javni uslužbenec oglašal v medijih, obenem je Mahnetova najprej imela pomisleke o višini sredstev za plače, določenih v finančnem načrtu in programu, nato je maja podala drugačno mnenje
b) zavrnil očitke, da ni bil izdelan finanči načrt in program dela sklada, saj je bil potrjen že 1. februarja
c) zavrnil očitke, da bi uprava filmskega sklada blokirala delo nadzornega sveta, in med drugim povedal, da je Marjetica Mahne zapisnike s sej pisala sama in čeprav jih je poslala jih ni podpisala
d) zavrnil očitek o nezdružljivosti funkcije predsednika nadzornega sveta in uprave sklada
e) zavrnil očitek na razpis novega direktorja filmskega sklada; razpis je namreč bil, a se nanj nihče ni javil
f) zavrnil očitek, da bi vršilec dolžnosti direktora sklada “blokiral” delo nadzornega sveta
g) upravičil, da javnega poziva za leto 2008 ni bilo zato, ker so se odločili za sanacijo osmih nedokončanih projektov
h) zavrnil očitke na račun razrešitve direktorice sklada Irene Ostrouške, češ da je kršila načela dobrega poslovanja, podpirala program, ki vsebuje pornografske vsebine, da ni sodelovala z nadzornim svetom, da je netransparentno poslovala …
i) komentiral pisanje Metoda Pevca in komentarje v časniku Delo

O očitkih o privatizaciji Vibe pa kdaj drugič.

Igor Prodnik, generalni direktor Direkotrata za medije, in Stane Malčič, predsednik nadzornega sveta Filmskega sklada, k povedanemu nista imela ničesar za pripomniti.

Vasko Simoniti, minister za kulturo: “Niti eden projekt ne bo več šel v realizacijo, dokler producent ne bo (…) garantiral srečen konec filma.”

Video: Maja Čakarić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. Jana pravi:

    Tale pa nima glih problemov z negativno samopodobo :)

    Tečni novinarji mu a postavljate takoooo neprimerna in nerelevantna vprašanja. Vas bo vse skupaj kamne klofat nagnal, boste že videli k se takole spravljate na njegovo gnado.

  2. robert79 pravi:

    Minister povedal in šel. Pa kakšnih nasršenjenih pogledov so vsi trije, da je bilo verjetno neprijetno postavljati vprašanja.

  3. majda pravi:

    Kaj bi se zgodilo direktorju, ki sredi leta ne bi vedel, kaj bo delal do konca leta?
    kaj se bo zgodilo g. mahnetovi, ker je spregovorila?
    Kaj se bo zgodilo filmarjem, če ne bodo spregovorili?
    kaj se bo zgodilo ministru, ki bo pokopal (tudi) slo film?

  4. Chica pravi:

    Minister je seveda pozabil pojasniti, zakaj filmski sklad RS sredi leta 2007 še vedno nima sprejetega letnega programa dela za 2007, kar je edina transparentna podlaga za financiranje slovenske filmske produkcije iz JAVNIH sredstev. Naštevanje prejemnikov finančne podpore na začetku tiskovke ne fascinira, ker ničesar ne pove in je zavajajoče, ker ni povedano iz katerega obdobja so te pogodbe relaizirane - najbrž iz prejšnjih let. Da o arogantnem nastopu, ki pove vse o KULTURI ministra in cele vlade ne govorim! Novinarki ni dovolil zastaviti vprašanja - Sic! In pravijo, da je bila prejšnja vlada arogantna, kakšna je potem sedanja?!

  5. AA pravi:

    Ta vlada je totalitarna.. Pa sem mislil da se bomo rešili diktature. Kakšen naivnež. Jaz in ostalih skor 2 miljona…
    Vsaka plošča se enkrat obrne…

  6. vip pravi:

    Odgovarjam kar na Majdina retorična vprašanja:
    Če je direktor “njihov”, se mu ne bo zgodilo nič, zato bo poskrbel sam minister.
    Če direktor ni njihov, tako ali drugače ne bo več direktor. Tudi za slednje bo poskrbel minister.
    Ubogi Marjetici se ne bo zgodilo nič, samo izstopila bi rada, čimbolj neomadeževana, s te barke absurda. Nenazadnje je tudi ona ena izmed akterjev legalizacije taiste barke.
    Slovenskim filmarjem se ne bo zgodilo nič novega, če ne bodo spregovorili. Ostali bodo pri tem, kar imajo, to je nič. Spregovoriti bi morali prvi dan ob prvi krivici, pa so bili vsi, ampak prav vsi, oportuno tiho. Spregovoriti bi morali tudi ali pa predvsem zato, ker prav vsi poznajo oba ob ministru sedeča caterpilarja.
    S tem ministrom pa se bo morala, slej ko prej, ukvarjati tudi neka druga veja oblasti, ki se ji še vedno reče pravosodna.

  7. Janez pravi:

    Tole je naš kulturni minister? Mislim, da bi potreboval eno lekcijo iz bontona.
    Ni manjkalo veliko, da ni si ni odpel hlač in začel s svojim kurcem okol mahat: “minister razpolaga z miljardo evrov!”
    Kdo pa še govori sam o sebi v tretji osebi?

  8. Konec našega filma? — Vest pravi:

    […] našega filma? 6. junij 2007 ob 16:51 | Denis Sarkić Orodja  Natisni  Pošlji prijatelju Sorodno Vesti na Vesti 00020 06-06-07Poslanci o guvernerjuMinistrovi filmiEvropski Las VegasZaresoranžna stranka […]

  9. frend pravi:

    Ja aroganca pač ne pozna meja.

    Komandant Stane: je aroganten, nedojemljiv in neprijazen bivši sekretar ck-ja. Od tam mu tudi vse prej navedeno. Njegova nesposobnost vodenja sklada je več kot očitna. Morda je že čas, da se postrga iz RTVja in naredi več za filmski sklad. Zanimivo je tudi to, da je za delo na skladu plačan in to mastno, pa še v Kinoteki in na RTV-ju. Le koliko gospod upokojenec zasluži? Morda toliko, da si kupi novo stanovanje?

  10. lenka pravi:

    Ko država tone, prvo je treba odsekati glavu kulturi.
    Raja obrača glavo čas levo proti demokraciji, čas desno proti inkvizicije; pa zopet proti demokraciji, pa zopet proti inkviziciji…. na koncu sploh ne najdejo razliko med demokracijo in inkvizicijo.

Komentiraj