Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Evropski Las Vegas

5. junij 2007 ob 19:35 | Denis Sarkić |

Družba Hit in ameriška igralniška družba Harrah’s Entertaiment sta se dogovorili za gradnjo turistično-zabaviščnega centra na Goriškem. Center, za katerega še ni javno znano, kje naj bi stal, v igri pa je šest lokacij, bo poleg ogromne igralnice med drugim zajemal hotele s 1500 sobami, kongresni in prireditveni center, wellness, bazene, restavracije, zabavišča, trgovine in športne objekte. Vrednost centra je ocenjena na 750 milijonov evrov. Po najbolj optimističnem scenariju bi lahko odprl svoja vrata že čez tri leta.

Niko Trošt: “Zakaj to delamo? Zato, da bi bili uspešni …”

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Andrej Šircelj, skupni projekt Hita in Harrah’sa temelji na pripravljenosti vlade, da sproži postopke za sprejem ustrezne zakonodaje, ki bo omogočala izvedbo projekta. Na finančnem ministrstvu v ta namen že pripravljajo spremembe in dopolnitve zakona o igrah na srečo ter zakona o davku od iger na srečo.

Ob tem je Šircelj posebej poudaril spremembe, ki bodo tujemu partnerju omogočile postati do 49-odstotni lastniški partner v mešanem podjetju - doslej je bilo možno le 20-odstotno tuje lastništvo - in nižjo efektivno obdavčitev igralništva. Ta bo zdaj ob prihodkih v višini vsaj 303 milijone evrov znašala 17,5 odstotka.

Vlada želi s spremembo zakonodaje podpreti ta in podobne projekte, saj ocenjuje, da ima konkretno projekt Hita in Harrah’sa pozitiven vpliv na slovensko gospodarstvo, tako neposredno kot tudi posredno. Predlog sprememb zakonodaje bo vlada v državni zbor poslala julija, sprejem prenovljene zakonodaje pa je po Šircljevih besedah možen do konca leta.

Turistično-zabaviščni center bo postavila novoustanovljena mešana družba, v kateri bo imel Hit 51-odstotni lastniški delež, Harrah’s pa 49-odstotnega.

Predsednik uprave Hita Niko Trošt ocenjuje, da bo projekt ustvaril nova delovna mesta in pozitivno vplival na slovenski bruto domači proizvod. Center bo zaposloval 3200 delavcev, ki jih nameravajo privabiti tako iz Slovenije kot sosednje Italije, pri čemer predvsem računajo na Slovence iz Italije. Posredno bo zaradi centra delo dobili še nekaj 1000 ljudi.

Letni davčni prihodki države in lokalnih skupnosti bodo znašali dodatnih 120 milijonov evrov, pri čemer gre tu za davke od igre na srečo, davek na dodano vrednost, socialne in pokojninske prispevke, davek na dobiček. Letne potrebe centra po različnih proizvodih in storitvah - tu gre med drugim za potrošni material, hrano in pijačo, različne obrtniške storitve, vzdrževanje, transportne storitve, telekomunikacijske storitve … - naj bi po pričakovanjih dosegle 165 milijonov evrov, kar bo v veliki meri vplivalo na rast lokalnega in širšega regionalnega gospodarstva.

Prihodki podjetij, ki bi bila neposredno ali posredno vključena v izgradnjo, bi znašali od 700 milijonov evrov do ene milijarde evrov. Poleg učinkov gradnje samega centra pa bi dnevno poslovanje centra predstavljalo velike poslovne priložnosti za številna srednja in majhna podjetja.

Podpredsednik Harrah’sa Chuck Atwood je poudaril pomen novega centra za to ameriško družbo, ki ima v Evropi večino svojih zmogljivosti v Veliki Britaniji, gradi pa jih tudi v nekaterih drugih državah, pri čemer je posebej poudaril center v Španiji. Ob tem je dejal, da je Harrah’s partner, ki bo na Goriško lahko pripeljal številne goste iz vseh delov Evrope in tudi ZDA, kar bo pripomoglo tudi k razvoju širše regije.

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. bučka pravi:

    ja lepa “vlganja”iz tujine terminali,pomoli,igramice….
    no koment…vsak si (naj)”sodbo” piše sam …
    še ptički vedo “kam pes, taco moli”

  2. bučka pravi:

    ja lepa “vlganja”iz tujine terminali,pomoli,igralice….
    no koment…vsak si (naj)”sodbo” piše sam …
    še ptički vedo “kam pes, taco moli”

  3. večni kritik pravi:

    Super! Čimveč takih investicj, vendar..
    davki naj bodo za vse enaki
    Meni, kot s.p., 41%, igralnici pa 17,5%

  4. agata schwarzkobler pravi:

    Če pa naša trenutna vlada ne zna računati.Samo nekaj njih, ima ustrezno izobrazbo, vsi ostali pa so obsedeni z močjo vladavine in so podlegli moči denarja. To je tek na kratke proge.

    Prišel bo čas, ko bodo dotični odgovarjali za dejanja, storjena v škodo Sloveniji.

  5. agata schwarzkobler pravi:

    Ta direktor je orodje in njemu je prav malo mar za uslužbence HITA, še manj za okoliško prebivalstvo. Briga njega za Hit. Dobro ve, da je Hit to želel v preteklosti sam narediti in tudi ve, da je to sposoben tudi danes.

    Da bomo pralnica denarja za tega partnerja, je pa tako jasno. Da bodo kaj gradili, je tudi utopično pričakovati. To je zgolj interni dogovor, med akterji naše vlade in Harrahs, pa četudi uničijo naše podjetje. Slovenci, tujih sovražnikov sploh ne rabimo, če je našemu narodu največji sovražnik naše vodstvo, katerega smo izvolili sami, ker smo verjeli obljubam, ker smo bili premalo seznanjeni.

  6. agata schwarzkobler pravi:

    .Ta direktor je orodje in njemu je prav malo mar za uslužbence HITA, še manj za okoliško prebivalstvo. Briga njega za Hit. Dobro ve, da je Hit to želel v preteklosti sam narediti in tudi ve, da je to sposoben tudi danes.

    Da bomo pralnica denarja za tega partnerja, je pa tako jasno. Da bodo kaj gradili, je tudi utopično pričakovati. To je zgolj interni dogovor, med akterji naše vlade in Harrahs, pa četudi uničijo naše podjetje. Slovenci, tujih sovražnikov sploh ne rabimo, če je našemu narodu največji sovražnik naše vodstvo, katerega smo izvolili sami, ker smo verjeli obljubam, ker smo bili premalo seznanjeni

  7. agata schwarzkobler pravi:

    .Ta direktor je orodje in njemu je prav malo mar za uslužbence HITA, še manj za okoliško prebivalstvo. Briga njega za Hit. Dobro ve, da je Hit to želel v preteklosti sam narediti in tudi ve, da je to sposoben tudi danes.

    Da bomo pralnica denarja za tega partnerja, je pa tako jasno. Da bodo kaj gradili, je tudi utopično pričakovati. To je zgolj interni dogovor, med akterji naše vlade in Harrahs, pa četudi uničijo naše podjetje. Slovenci, tujih sovražnikov sploh ne rabimo, če je našemu narodu največji sovražnik naše vodstvo, katerega smo izvolili sami, ker smo verjeli obljubam, ker smo bili premalo .

  8. Harrahs Hit pravi:

    Kje mislite, da bo stalo megazabavišče? http://www.harrahs-hit.com/bet.php

Komentiraj