Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Naše gore astronavt

1. junij 2007 ob 17:37 | Denis Sarkić |

Na svojem tretjem obisku v Sloveniji smo na MORS-u med intervjujem za naše medije ujeli podsekretarja letalskih sil ZDA Ronalda Sego. Po domače, malo smo se vrinili zraven. Ampak, ker je naša vojska zelo korektna, smo korektno tudi mi posneli samo delček intervjuja, v katerem pravi, da bo človek v prihodnosti stopil na Mars. In verjame v to.

Sega je tudi poudaril pomembnost partnerstva med ZDA in Slovenijo in se obenem zahvalil Slovenski vojski za požrtvovalno in trdo delo, ki ga opravlja na mirovnih in drugih skupnih misijah izven svojih meja. Obrambni minister Karl Erjavec pa se je na novinarski konferenci po srečanju z gostom zahvalil Američanom za njihovo dosedanjo pomoč pri izvajanju obrambnih reform.

Sega je tudi izpostavil številna možna področja - od izobraževanja in urjenja do raziskav in razvoja - za sodelovanje med državama. Še posebej je izpostavil pomen skupnih vaj v prihodnosti, ki bi izboljšale medsebojno kompatibilnost oboroženih sil, s čimer bi še izboljšali učinkovitost njihovega delovanja v skupnih operacijah. Sloveniji se je zahvalil za njen prispevek k mednarodnim vojaškim operacijam po vsem svetu.

Kot je dejal Sega, se veseli obiska letališča Cerklje, kjer se po njegovem mnenju izvaja odlično delo za doseganje pomembnih standardov zveze Nato. Hkrati je zavrnil namigovanja, da naj bi ZDA v Cerkljah v okviru Nata načrtovale vzpostavitev letalske baze s stalno ameriško vojaško prisotnostjo.

Ameriški gost je tudi izrazil zadovoljstvo, da je lahko spet obiskal Slovenijo, kjer je že bil dvakrat. Sega, ki se je rodil leta 1952 v Clevelandu, ima slovenske korenine - njegovi predniki so se v ZDA preselili iz Loškega Potoka.

Ronald Sega je v ameriških rezervnih letalskih silah deloval do leta 2005, ko se je upokojil s činom generalmajorja. V času svoje akademske in vojaške kariere se je kot astronavt pridružil ameriški vesoljski agenciji Nasa in leta 1994 na krovu raketoplana Discovery opravil polet v vesolje. S tem je postal prvi človek slovenskega rodu, ki se je sprehodil po vesolju. Leta 1996 je še drugič poletel v nebo, potem pa je s 420 urami v vesolju zaključil svojo astronavtsko kariero.

Škoda. Iščemo novega slovenskega astronavta!

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Dr. Rosenfeld pravi:

    A je potem priimek Sega slovenski (verjetno v izvirniku Šega)? Potemtakem je tudi korporacija Sega, ki se ukvarja s špili, “slovenskega porekla”?

  2. Samo Strel pravi:

    Pa sej mamo še ostale slovenske astronavte, Jerry Linenger in pa Sunita Williams, ki je pravkar v vesolju, sta slovenskega rodu.

  3. Hacklink Satış pravi:

    Thank you for great article. Hello Administ .

  4. Tipobet pravi:

    Great post thank you. Hello Administ . Website Giriş için Tıklayın: tipobet

Komentiraj