Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

19-letni JBTZ

31. maj 2007 ob 19:50 | Denis Sarkić |

Na današnji dan leta 1988 so uslužbenci takratne SDV aretirali novinarja Janeza Janšo in ga odpeljali v prostore podjetja Mikro Ada na Cankarjevo 10b, kjer so v preiskavi iskali zaupne vojaške dokumente oz. magnetogram. Ko je Janša hodil v spremstvu SDV-jevca Mirana Frumna po dvorišču na Cankarjevi je fotoreporter Mladine Tone Stojko z okna v drugem nadstropju posnel legendarno fotografijo aretiranega Janše, brez lisic na rokah.

In kot pravi zgodovina se je takrat začel t.i. proces proti četverici ali bolje rečeno, afera JBTZ. Ta je pomembno vplivala na slovensko politično dogajanje v drugi polovici 80-tih let in kasnejše dogodke v zvezi z osamosvajanjem Slovenije. Zaradi izdaje tajnih vojaških dokumentov, ki jih je takrat objavil tednik Mladina v članku Noč dolgih nožev so hkrati aretirali tudi takratnega pripadnika JLA, zastavnika Ivana Borštnerja in nekaj dni pozneje tudi novinarja Mladine Davida Tasića. Tedanji urednik Mladine Franci Zavrl se je na procesu proti četverici branil s prostosti.

Aferi JBTZ nekateri pravijo tudi začetek slovenske pomladi. Ta besedna zveza se v politiki še vedno uporablja, takrat ko se desno-sredinska politična opcija pripravlja na katere izmed volitev. Pa naj bodo te parlamentarne, predsedniške ali lokalne, vedno pravijo, da bo po njihovi zmagi (če jim seveda uspe!) prišla slovenska pomlad.

Ko pa človek objektivno pogleda zgodovino, spozna da je bila unikatna slovenska pomlad le takrat leta 1988. Vse ostale so le blede kopije. Zato ker je le takrat sto tisoč državljanov Slovenije skupaj protestiralo v podporo JBTZ in izpustitvi Janše iz vojaškega zapora. Zdaj so le še tisoči na političnih strankarskih shodih, kar ni podobno slovenski pomladi in ne diši nanjo. Zakaj ne? Ker so volitve pri nas praviloma vedno jeseni!!!

Denis Sarkić

Srečanje četverice Janša, Borštner, Tasić in Zavrl na dvorišču Cankarjeve v Ljubljani:

Janez Janša o obletnici afere JBTZ in aferi SOVA:

Franci Zavrl o aferi JBTZ, Janezu Janši, piaru, Kučanu, zaporu in politiki:

David Tasić o sebi, Kučanu in Janši ter odpuščanju:

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. mArkedzani pravi:

    Ta JBTZ je v bistvu LE JZ, ane??

  2. ata marx pravi:

    drži … in Z-ju gre na kurac, ker je na koncu napisan ….

  3. jure pravi:

    je bo te zavrl..??jbtz?

Komentiraj