Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SOVA pri poslancih

29. maj 2007 ob 18:05 | Denis Sarkić |

Predsedujoči komisije DZ za nadzor obveščevalno - varnostnih služb je za Vest pojasnil, kaj trenutno dela že nekaj časa najbolj vroča parlamentarna komisija. Člani komisije se bodo v prihodnjih dneh znova odpravili na sedež Slovenske obveščevalno - varnostne agencije (SOVA), kjer bodo zlasti preverili informacije o delovanju posebnega sklada te službe. V četrtek se bo komisija znova sestala in predvidoma sprejela poročilo o izvajanju nadzora v SOVA, ki ga je pripravil Kumer.

Osnutek poročila o izvajanju nadzora v agenciji, o stališčih, razmerju med vlado, agencijo in parlamentarno komisijo ter o predlogih sklepov, obsega 35 strani. Poročilo zajema delovanje parlamentarne nadzorne komisije od 1. marca.

Predvidoma ta četrtek se bo sicer spremenila sestava komisije: komisija bo dobila predsednika, za to mesto je predlagan Pavel Gantar (NP), v njej pa bosta dodatno kot člana še Rudolf Petan in Jožef Jerovšek (oba SDS). S tem bo imela v komisiji večino koalicija, a naj bi se to že kmalu spremenilo, saj bo z napovedanimi poslovniškimi spremembami večino v njej imela opozicija.

Podrobnosti iz poročila Kumer ni želel razkriti. V zvezi z vprašanjem, ali je bil nadzor vlade nad to tajno službo zakonit, pa je Kumer dejal, da v poročilu ugotavljajo, da gre za nejasen odnos med vsemi tistimi, ki nadzirajo posamezne varnostne in obveščevalne službe. Zato bodo v sklepih, ki jih pripravljajo, predlagali tudi nekatere konkretne spremembe zakonodaje, da bo ta odnos med vlado, parlamentarno nadzorno komisijo in službami - SOVA, varnostno službo v policiji, vojaško obveščevalno službo - bolj jasen in nedvoumen.

Poslanci torej ne spijo, SOVA pa zagotovo tudi ne.

“… ne bomo različno interpretirali istega dogodka, na katerem smo še pred pol ure prej bili …”

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj