Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Demokracija” iz 1989

19. maj 2007 ob 9:30 | Denis Sarkić |

Tednik Demokracija je pred dnevi naredil oglaševalsko akcijo na jumbo plakatih po Sloveniji. Oglašujejo deset let izdaje tednika. Nenavadno je to, da so za svojo promocijo ob obletnici obstoja natisnili črno-belo fotografijo iz leta 1989, na kateri sta na neznanih vojaških manevrih skupaj fotografirana takratni šef JLA Veljko Kadijević in takratni predsednik Predsedstva SFRJ Janez Drnovšek.

Hkrati so objavili še Drnovškov citat iz njegovega februarskega intervjuja v tedniku Mladina: “Stanje se zdi slabše kot iz konca 80. let!”. Drnovšek je namreč s to izjavo v intervjuju označil današnje stanje v slovenskem novinarstvu. Kaj ima ta fotografija skupnega s stanjem novinarstva?!? Kdo bi vedel? Morda le bralci Demokracije ali njen urednik Metod Berlec, ki pa se najbrž ni sam domislil takšne kampanje.

Ob vseh poskusih diskreditacije, ki se v zadnjem času dogajajo predsedniku Drnovšku, je ta obcestna kampanja le majhna kapljica v morju. Ampak vseeno lahko upamo, da bomo ob 11. obletnici “demokratičnega” tednika na oglasu videli kakšno fotografijo Janeza Janše še iz časov, ko je hodil po Titovih poteh v Jajce, skupaj s tistim njegovim citatom o “svetilniku sveta”. Tako nekako v istem kontekstu kot povezava med Drnovškom na manevrih in današnjem novinarskem stanju v deželi na sončni strani Alp.

Vendarle, povrnimo se k temi tega prispevka. Kaj najbolj bode v oči na tem oglasu? Fotografija sama. Zakaj le? Kot smo nekateri že vajeni pri Demokraciji, da objavljajo “sposojene” fotografije brez vednosti avtorja, avtorja fotografije na oglasu zopet niso nikjer omenili oziroma podpisali. Kdo ve, morda ga najdemo, morda pa se bo sam našel prek naše spletne Vesti. Čeprav se bo morda vseeno prej našel “naročnik” oglasne kampanje.

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. MH pravi:

    Predlagam Mladini, da postavi popolnoma enake plakate.

  2. Miha Rekar pravi:

    Zgodbe zadaj ne poznam, poznam pa toliko bolje krajo avtorskih pravic. Ravno včeraj sem našel svojo sliko v nekem časopisu. Brez podpisa, brez obvestila, nič. Če vas zanima več, kliknite na moje ime :)

    Res ne vem, zakaj ljudje tako brez skrbi kradejo avtorski material? Bi morale biti kazni za storitelje višje? Bi to kaj spremenilo?

  3. Marko Crnkovič pravi:

    Prav je kampanja, ne kampanija.

  4. Denis Sarkić pravi:

    Hvala Marko, že popravljam. Pisal sem ob pol petih zjutraj, zato se je prikradla škratka…

  5. martello pravi:

    “Ob vseh poskusih diskreditacije, ki se v zadnjem času dogajajo predsedniku Drnovšku, je ta obcestna kampanja le majhna kapljica v morju.”

    Kakšne diskreditacije?

  6. oli pravi:

    Ja hvala bogu da še kdo komentira tole kozlarijo od plakata…se mi je pritisk dvignil že ko sem ga videla in nisem vedela ničesar o avtorskih in o kontekstu Drnijeve izjave…včasih bi rekli, da morajo biti že kar v škripcih, da takole pacajo,pri teh pa ne vem…

  7. majda pravi:

    Iz medijskega sklada je lani Demokracija dobila šest milijonov sit, njen oglasni prostor je poln (in pomenljiv), lastnik v avstraliji pa poln zgodb…Glede na to, da je plakat hitro izginil iz spletnih strani Demokracije, pomeni, da obstaja slaba vest, ki jo lahko vnvčijo tudi avtorji prikrajšanih avtorskih pravic. Čeprav so bile najbolj okrnjene komu drugemu…

  8. mArkedzani pravi:

    Dobra fotka, mi je takoj padla v oci. Morda tudi zaradi tega, ker je na dveh jumbotih naenkrat. Mimogrede, Denis, poklici v urednistvo Demokracije in jih pobaraj kdo je avtor fotke (po moje je kak preko Kolpaš) in kako to, da so Drnovskovo izjavo izbrali ravno iz Mladine, ki je konkurenca.

  9. Rok pravi:

    Poglej, poglej, provokatorja moti provokacija? Kako lahko o tem plakatu nekaj moralizira clovek, ki je dolga leta pripadal tedniku, ki v skoraj vsaki stevilki da na naslovnico ali srednjo stran kaksnega “Rodeta z nuno” in podobne oslarije?

    Aja, ubistvu motijo Sarkica samo zadeve okoli avtorskih pravic…ye rite.

    “Hkrati so objavili še Drnovškov citat iz njegovega februarskega intervjuja v tedniku Mladina: “Stanje se zdi slabše kot iz konca 80. let!”. Drnovšek je namreč s to izjavo v intervjuju označil današnje stanje v slovenskem novinarstvu. Kaj ima ta fotografija skupnega s stanjem novinarstva?!? Kdo bi vedel? Morda le bralci Demokracije ali njen urednik Metod Berlec, ki pa se najbrž ni sam domislil takšne kampanje.”

    A je kdo ze kdaj omenil Sarkicu, da bi bilo vcasih zanj bolje, ce bi odrzal kaksno bedarijo samo zase. Morda bi ga potem kdo se jemal kot neke vrste novinarja oz videoreporterja, kot se rad sam oklice.

  10. Denis Sarkić pravi:

    @ Rok

    Če misliš, da je bedarija, ko ti iz natisnjenega časopisa ukradejo in ponatisnejo v drugem tedniku tvoje fotografije in jih še “pozabijo” podpisati, potem imej svoj prav. Jaz še vedno mislim, da je to kaznivo in ne bedarija. To je Demokracija počela kar nekaj časa z mojimi fotografijami iz Mladine. In bo verjetno še vedno počela isto, dokler je ne bo nekdo ustavil. Ne moraliziram pri tej stvari.

    Kar se tiče citata, pa je ista stvar, ukradeno iz intervjuja v eni drugi reviji in zopet brez kakršnekoli navedbe vira objavljeno na reklamnem oglasu za tednik Demokracija. Lepo jim gre, a ne?

    Dokler bo s temi stvarmi tako, bom kot video-reporter vpil naprej!!!

    Lepo nedeljo še naprej, Denis Sarkić

  11. mArkedzani pravi:

    Denis - kako si rešil krajo fotografij?

  12. omg pravi:

    Bla, bla bla, komentar katastrofalen kot vedno, fotografija bi bila namesto dvominutnega filmcka popolnoma dovolj. Nihce pa ne bo omenil, da je reklama konec koncev smesna?

  13. [a] pravi:

    In konec koncev, slaba reklama je še vedno reklama. Tudi tukaj ji jo delate.
    Je pa očitno, da imajo sedaj res prepolno rit, da si privoščijo provokacijo v takšnem obsegu. Pa naj uživajo, saj ne bodo večno.
    Čeprav mi gre na bruhanje ob dejstvu, da se takšna politična servilnost prodaja kot novinarstvo.

    [[Res jih ne bi bilo slabo direktno pobezati glede avtorskih pravic! In seveda poročati o odgovoru.]]

Komentiraj