Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Wolfowitz, Go home!

17. maj 2007 ob 17:16 | Denis Sarkić |

Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz je v sredo ostal trmast in ni podal odstopa, čeprav je jasno, da je le še vprašanje časa, kdaj se bo moral posloviti od položaja, ki si ga je zapravil že leta 2005, ko je za svojo spremljevalko Shaho Rizo posredoval za napredovanje in višjo plačo. Izvršni odbor Svetovne banke v sredo ni sprejel odločitve o Wolfowitzu in bo razpravo o tem nadaljeval v četrtek. Kot kaže, pa gre le še zato, da Wolfowitz odstopi s čim manj škode njegovemu ugledu in ugledu ZDA.

Preiskovalni odbor Svetovne banke je namreč sklenil, da je Wolfowitz kršil etična pravila banke in 24-članski izvršni odbor bi moral v sredo skleniti, da se mu izda nezaupnica. Vendar pa so ZDA sprožile ostro kampanjo, da se Wolfowitzu omogoči odstop brez krivdnih razlogov in v Svetovni banki so zaradi miru v hiši pripravljeni počakati še kakšen dan ali dva. Po nepisanem pravilu predsednika Svetovne banke imenujejo ZDA in glasovanje o nezaupnici bi bilo sila neprijetno za Washington. Kot kaže, bo moral Wolfowitz odstopiti, vendar bo hotel prej dobiti neke vrste častni izhod, kar pomeni, da odstopi iz nekrivdnih razlogov.

V zgodovini Svetovne banke se še ni zgodilo, da bi predsednika zamenjali zaradi kršitev etičnih pravil in ZDA si tega ne želijo privoščiti niti sedaj. Wolfowitz želi, da Svetovna banka sprejme del odgovornosti za konflikt interesov, o katerem govori preiskovani odbor, ker naj bi sam le uresničeval etične zahteve, da pari ne smejo delovati v banki v nadrejenem in podrejenem položaju. Shaha Riza naj bi zato morala oditi iz banke, pri čemer naj ne bi bilo problema zaradi njene višje plače. Vendar pa je Wolfowitz dobro vedel, da ne dela prav, saj preiskovalni dokumenti dokazujejo, da je skušal svoje posredovanje prikriti.

Kaj pa si o tem misli Slovenija, smo povprašali finančnega ministra Andreja Bajuka, ki ni skoparil z izjavo.

Andrej Bajuk: “… mislim, da ni drugega izhoda, kot da se gospod sam odstrani!”

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj