Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Štipendije in prehrana

14. maj 2007 ob 15:22 | Denis Sarkić |

Pavel Gantar: “… ker poznamo njegova stališča, ker smo ga seveda cenil tudi kot predsednika Študentske organizacije Slovenije…”

Zares je sicer pozdravil predlog zakona o štipendiranju in novelo zakona o subvencioniranju študentske prehrane. Vendar sta Pavel Gantar in nekdanji predsednik ŠOS, Miha Ulčar (novi sodelavec Društva) izpostavila nekaj spornih vidikov omenjenih dveh zakonov.

Po novem bi morali Zoisovi štipendisti na vsaki dve šolski leti izkazovati izjemne šolske dosežke. Kar pomeni, da bi posledično štipendisti dve leti delali samo to, kar bi prispevalo k temu, da bi obdržali štipendijo.

V skupni dohodek družine po novem ne bi bila všteta velika večina socialnih transferjev, kot so pokojnine, preživnine in prihodki z naslova samega študentskega dela. Problematičen naj bi bil tudi sklad za kadrovske štipendije.

Novela zakona o subvencioniranju študentske prehrane predvideva višje število bonov za posebne skupine študentov. Tako bodo študenti invalidi, otroci padlih v vojnih za Slovenijo leta 1991 s statusom študenta in študenti starši poslej namesto dodatnih pet, upravičeni do dodatnih deset subvencioniranih obrokov mesečno.

Ulčar je opozoril, da so pozabili na študente, ki so brez enega ali obeh staršev. Sporno pa se mu zdi tudi, da bodo morale fakultete izvajalcem študentske prehrane dati vse podatke o študentih.

video: Denis Sarkić, besedilo: Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Mitja Iskrić pravi:

    Da bi morali študentje dokazovati, da kaj znajo? Nee, bolje da res kar tako na lepe oči podeljujejo štipendije! To da bi se morali študenti res potruditi…to pa res ne gre. Že do sedaj ni nihče jemal Zares zares, sedaj ko se je pa Ulčar prislinil zraven pa so zgubili RES vso kredibilnost. Ulčarja in ŠOS poznajo tudi študentje. Pač nekdo, ki nič ne naredi in pobere miljone… še naprej.

  2. houd pravi:

    Zoisovi štipendisti štipendije (ki mimogrede sploh ni visoka) ne pridobijo na lepe oči, pač pa na podlagi sposobnosti, znanja in izjemnih dosežkov (osnovna šola, gimnazija…) Za obdržanje stipendije je že sedaj seveda potrebno držati nivo dobre popvrečne ocene na univerzi.

    Da bo kriterij povprečne ocene za obdržanje še višji, je ob danih razmerah popoln absurd;
    Dobre ocene na faksu danes žal ne pomenijo nobenih izjemnih sposobnosti, pač pa to pomeni biti ovca in tiho brez ugovorov prebavljati snov predmetov, ki so premnogokrat zastareli, profesorji pa apatični in zasidrani v stolčke (Kdor je zares sposoben, uvidi da tu nekaj ne štima!! )

    edino nujno je DA VLADA KONČNO CELOVITO REFORMIRA ŠTUDIJSKE PROGRAME, po vzoru cele Evrope uvede izbirnost predmetov in tako študij prilagodi razmeram tega tisočletja (a se to sploh kaj omenja v novem osnutku reform??! Seveda nihče se ne upa profesorjem dinozavrom majati stolčkov, lažje je dati na tapeto študente, ki so šibkejši )
    - šele potem se lahko pogovarjamo naprej.

    Kar vlada hoče so študentje OVCE,
    btw inovativnost (ko je o tem ravno toliko govora), my ASS!

  3. Marko Petkovski pravi:

    Zoisove štipendije v osnovni šoli ni tako težko pridobiti. Potrebno je le nekaj zanimanja do predmetov in kar močna podpora staršev. Zelo visoki uspehi niti niso tako pomembni. V srednji šoli / gimnaziji je proces pridobitve štipendije dosti težje saj so tekmovanja močnejša, dijak pa se mora potruditi na tekmovanju s seminarji. Obdržati štipendijo tu ni težko, če je bil dijak v osnovni šoli odličnjak in uspešen na tekmovanjih tudi v srednji šoli nivo ocen zlahka drži nad 3.

    Na univerzitetnem področju pa je to popolnoma drugače. Gre za to, da se fakultete med seboj zelo razlikujejo po težavnosti. Ne bom kazal s prstom vendar je na nekaterih fakultetah osip iz letnika v letnik blizu 50% kar priča težavnosti le-te, povprečna ocena pa okoli 7 ali manj. Podoben primer je z podiplomskim študijem, ki zahteva povprečno oceno vsaj 8.0. Da preidem k stvari; dokazovanje znanja na fakulteti z izjemnimi šolskimi dosežki je skoraj nemogoče. Pravzaprav ni nemogoče vendar se redkokomu zdi tistih osnovnih 1500€ letno vrednih za popolno predanost študiju. Ta denar se z lahkoto zasluži poleti ali med letom z samo dvema mesecema študentskega dela.

    Torej če vlada hoče štipendirati superjunake se mora tudi potruditi da jim da superštipendije vredne njihovega dela.

Komentiraj