Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Evrosong bojišče

13. maj 2007 ob 1:19 | Marko Bratuš |

Palestina si želi sodelovati na Eurosongu. Palestinski medijski možje so si rekli - če lahko Izrael, potem lahko tudi mi!

In tako je na kongresu EBU (European Broadcasting Union) v Luzernu palestinska nacionalna televizija med predavanji na mize poslušalcev razdelila peticije, v katerih prosijo za podporo za vstop v omenjeno organizacijo – kajti na Eurosongu namreč lahko tekmujejo samo države članice EBU. Kaj se je s peticijo zgodilo zaenkrat še ni znano. Je pa zanimivo, da je Palestina, ki (zaenkrat) še ni država, zaprosila za članstvo v organizaciji nacionalnih televizij.

Človek se vpraša – zakaj pa ne, ubogi Palestinci si zaslužijo malo razvedrila! Podpišimo peticijo, držimo pesti, da jih EBU sprejme in zaželimo Palestincem obilo užitkov ob spremljanju vseevropskega in delno maloazijskega glamurja!

marija šerifović - molitva - srbija

Zmagovalka letošnjega Evrosonga, srbkinja Marija Šerifović s pesmijo Molitva Foto: Eurosong Press

Vendar vse le ni tako enostavno. Navidez neškodljivo sodelovanje v zabave-polnem dogodku pa ima v tem primeru nekoliko globlje politične implikacije. Poglejmo z druge strani – če Palestino EBU sprejme v svoje vrste zaradi navidez nedolžnega Evrosonga, to posledično pomeni, da Palestini preko njihove televizije »prizna« njihovo nacionalnost. Ker Palestina očitno še dolgo ne bo dobila svoje države je to priznanje najboljše, kar lahko v tem trenutku iztrži od »zahodnega sveta«. Na ta način bi dobili nov žeton v bitki za lastno državo – iztržili bi članstvo, s katerim bi lahko mahali Izraelu pred nosom. Tukaj pa nastopi problem: vsi namreč vemo, kako se Izrael na tako mahanje odzove …

Pa naj še kdo reče, da je Evrosong le zabava.

Marko Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. pajrt pravi:

    sej palestina de iure je država… tudi de facto na nek način :P

Komentiraj