Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SOVA in njen črni fond

11. maj 2007 ob 0:01 | Denis Sarkić |

Danes je predsedujoči vladne delovne komisije za nadzor Sove, pravosodni minister Lovro Šturm predstavil drugo vmesno poročilo in nove ugotovitve v zvezi s financiranjem agencije in njenih dejavnosti. Šturm je povedal, da je imela agencija poleg posebnega finančnega sklada tudi t.i. “črni fond” oziroma neproračunska sredstva posebnega sklada, s katerim, po besedah ministra, nista bila seznanjena predsednik vlade Janez Janša in bivši predsednik vlade Andrej Bajuk v letu 2000.

V tem fondu je bilo, po podatkih zdajšnjega vodstva SOVA in njenega direktorja Matjaža Šinkovca, od leta 2003 (od takrat je komisija pridobila podatke o prilivih) do 4. aprila 2007 vse skupaj 840.949,22 €, vendar glede na način ravnanja z gotovino oziroma glede na pomanjkljivo dokumentacijo ni mogoče verodostojno sklepati, da je navedena vsota tudi dejansko celoten priliv v “črni fond” agencije SOVA.

Denar je prihajal iz različnih virov, največ iz tujih tajnih agencij, za potrebe mednarodnega operativnega (so)delovanja. Poraba sredstev, po besedah ministra Šturma, ni bila povsem legalna in da naj bi se s tem denarjem financiralo marsikaj neupravičeno. Kot primere je Šturm navedel nakup ročne ure v vrednosti takratnih 550.000 SIT za uslužbenca agencije, ko je ta odšel v pokoj, plačilo povratne letalske karte na relaciji Frankfurt - Ljubljana - Frankfurt za alternativnega zdravilca Sardeshmukha Sadanando in financiranje dela za direktorja Komisije za reformo obveščevalnega sistema BiH, neuradno naj bi šlo za Draga Ferša, tudi nekdanjega direktorja agencije.

“Po navedbah, naj bi obstojal ta črni fond že prej, od kdaj, tega ne vemo!”

Vse navedbe o nepravilnostih je za Vest komentiral tudi bivši direktor SOVA Iztok Podbregar in jih tudi zanikal. Hkrati je tudi pojasnil, da imajo takšne fonde tudi v OVS-u ministrstva za obrambo in kriminalistični službi Policije ter tajne službe v tujini.

“To ne bo držalo. Poročila o posebnem skladu, kot takem, so bila del rednih poročil Sove vladi in komisiji!”

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. 1tastar pravi:

    Šturm je izjavil:

    “Po navedbah, naj bi obstojal ta črni fond že prej, od kdaj, tega ne vemo!”

    Ali je res tako neveden, ali pa bi rad samo očrnil ta prejšnje, vire pa ohranil za ta zdajšnje.

    Gotovina, ki jo je našel, je po njegovi izjavi izvirala iz tujine. Verjamem, le da tiste tuje tajne službe, ki jih navaja, niso tako tuje. Vsem, ki smo v Jugi poslovali s tujino, je bilo znano, da ima UDBA svoj črn fond, ki se napaja iz Milana. Milanska finančna linija pa je imela vir pri GENEXU, INEXU, pa tudi SLOVENIJALESU in še nekaterih znanih firmah. Če si hotel takrat kaj uvoziti, si moral enemu od njih plačati šticungo, podkupnino pa je moral dati tuji dobavitelj.

    Gre za ogromna sredstva izven vsake kontrole, kot vsak mafijski denar. Ta denar je varno naložen in prinaša ogromne obresti. Del teh obresti je nekdo v gotovini prinašal tudi SOVI, tako kot tajnim službam drugih novokomponiranih jugodržav. Verjetno pa se je poleg razvpitega indijskega zdravilca marsikaj plačalo kar direktno v tujini, tako da niti Podbregar ni vedel za to. Mimogrede: tudi orožja za našo in druge osvobodilne vojne se ni dalo plačati z akreditivom.

    Te obresti bodo še pritekale. Bomo videli, kdo bo iz njih naredil škandal kdaj v bodočnosti. Glavnice pa se ne da ukiniti, ker je tako skrita kot fondi kralja Aleksandra. Teh tudi UDBA in mladi kralj Peter ni znala odkriti.

    Lahko pa Šturm po neumnosti prekine dotok v Slovenijo. Bo pa za druge več ostalo!

Komentiraj