Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prodi za en terminal

11. maj 2007 ob 17:52 | Poljanka Dolhar |

Včerajšnjega odprtja svetovnega vrha o inovaciji in razvoju, ki ga v Trstu prireja Unesco, se je udeležil tudi italijanski ministrski predsednik Romano Prodi. V pogovoru z novinarji se je dotaknil tudi vprašanja plinskih terminalov.

Izrazil je željo, da bi Italija končno začela z resno in uravnovešeno energetsko politiko, pri kateri naj sodeluje tudi Furlanija – Julijska krajina. Gre za skupno delo, ki mora potekati v umirjenem vzdušju, je dejal Prodi, zato je vlada zadovoljna s postopkom, ki ga opravlja Dežela: analiza tehničnih in ekoloških vidikov obeh projektov je nujna, ne da pri tem pozabili na pozitivne ekonomske posledice, ki bi jih terminali lahko imeli, a tudi na ekološko nevarnost. Prodi je bil vsekakor zelo jasen: upam, da bodo v Tržaškem zalivu res zgradili en terminal.

romano prodi

Romano Prodi Foto: Denis Sarkić

Podobnega mnenja je kot znano tudi deželni predsednik Riccardo Illy, ki je včeraj najavil, da bo njegov deželni odbor zelo verjetno izrekel pozitivno mnenje na račun obeh terminalov, a od načrtovalcev zahteval tudi nekatera dodatna pojasnila. Zaskrbljena ekološka združenja si vsekakor lahko oddahnejo: Illy je pojasnil, da je v zalivu možna gradnja le enega uplinjevalnika …

Poljanka Dolhar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Mirjana pravi:

    Sprašujem, kdo od naše vlade je bil vabljen na konferenco, pričakovati bi bilo prisotnost našega vladnega vrha, saj se je govorilo o terminalu v tržaškem zalivu ter je jasno, da bi po mednarodnih konvencijah moral biti seznanjen neposredni sosed, oziroma dežela, ki bi čutila posledice dokazanih čezmejnih vplivov.
    Eno so želje predsednika Prodija ali pa katerega drugega oblastnika, drugo so zakonski predpisi, konvencije… ki so pri posegih takšnih razsežnosti jasni.

  2. dahvor pravi:

    Medsosedovi odnosi so tako zamotana zadeva, da se raziskati ne da, se Luno bolj splača…in vedno močnejši sosed, sosed z več povezavami, zmaga, če Država nima za vse enako urejeno…proti terminalom je protestirati nesmisel, ker bi morali že zdavnaj, ko se je vse počes zidalo, se v Željah uredit, sedaj se samo rešuje, plin je ja reševanje zraka in … blablabla-terminali ali pa jadrnice, čist vseeno za Zaliv je, je pa terminal slab za jadrnice in pogled in Vest, ribe se pa tako in tako že zelo dolgo zmrznjene prodajajo, ko sem bil mulc smo rekli japonske, tm ‘64, so ble japonke tudi za na nogo v modi in tranzistorji…in cigarete z karbonskim filtrom in Peer cigarete boe so plavale po morju … za reklamo, takrat je bil še malo čas, sam kaj ko je Tat Ogenj Bogovom že zdavnaj ukradu in se mi zdi, da ga niso prjeli in obesli…a, ga danes, no jutri obesit mislite zdej.

  3. dahvor pravi:

    …tudi po rekah se bl splača plavat, dol ne gor, kakor se pa s medsosedskimi odnosi ukvarjat…na Reki ma Človk vsaj malo Mir, s Sosedi je skozi v Vojni…hladni in včasih malo bolj vroči, to je med jezo in veseljem ali pa med zmago in porazom ter po zmagi in po porazu, kar je samo med veseljem in žalostjo kot da ni nič druzga umes…sodniki pa po zakonu sodijo, razsodijo, zakone pa prej si spišejo, če pa kej ne štima, pa nove nardijo ali stare zamenjajo,zakone…očitno je Svet bil in je in bo…
    Kako je pa z zalivanjem v Lipici, na buy.si vidim, da že dolgo dni, ni nič deževalo.

  4. Mirjana pravi:

    dahvor, bolj ko te berem, bolj me je groza tvojega fatalističnega razmišljanja,…kot samih terminalov
    ….sistem ni kriv, krivi smo mi ki ga podpiramo…utopistično? morda a zame še vedno bolje kot fatalistično
    …vse je lahko tudi res,kar pišeš….. in to si dovolijo ker …mi plavamo po reki navzdol, terminal al jadrnica j itak ist ***, reke, zrak, zemlja so tak že “zasmrajene” ma ja bolje da vržemo puško v kuruzo, še preden do puške pridemo
    mah,…ne vem ….a vem, da sem v prvem “fajtu” proti terminalom slišala dve osnovni pripombi ljudi..in to domorodcev…eni …mah saj ne mislijo resno, in drugi…mah saj bodo tak nardili kar hočejo

  5. SonoVive pravi:

    SonoVive™ is a 100% natural hearing supplement by Sam Olsen made with powerful ingredients that help heal tinnitus problems and restore your hearing.

  6. Gorilla Flow pravi:

    Gorilla Flow is a non-toxic supplement that was developed by experts to boost prostate health for men. It’s a blend of all-natural nutrients, including Pumpkin Seed Extract Stinging Nettle Extract, Gorilla Cherry and Saw Palmetto, Boron, and Lycopene.

Komentiraj