Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dogovorjeni poslanci

11. maj 2007 ob 17:58 | Denis Sarkić |

Na kolegiju predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija so sprejeli dogovor o novi sestavi članstva v parlamentarnih delovnih telesih. Začasni predlog predvideva, da bodo stranke vladne koalicije imele večino v komisijah za nadzor nad obveščevalnimi službami in nad porabo javnih financ, opozicija pa bo ohranila večino v komisiji, ustanovljeni po zakonu o preprečevanju korupcije. Za predlog so glasovali SDS, SLS, NSi, DeSUS in SD.

Jožef Školč: “… sicer pa seveda napovedujem, da bomo mi razmišljal o drugih načinih kako doseč nadzor…”

V kratkem bo državi zbor s spremembami poslovnika opoziciji zagotovil večino v omenjenih dveh nadzornih komisijah, pri čemer pa bodo komisijam odvzeli zakonodajne pristojnosti. Opozicija bo tako imela možnost nadzirati izvršilno vejo oblasti, a ne bo mogla ovirati sprejemanja zakonodaje. Poslanci naj bi odločitev o novem podpredsedniku državnega zbora in drugih vodstvenih funkcijah sprejeli že na majskem rednem zasedanju.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je po odločitvi kolegija prenehala obstrukcijo dela v državnem zboru, ker je ponovno omogočeno normalno delo poslancev v delovnih telesih državnega zbora. V Lahovnikovi poslanski skupini predlagane spremembe poslovnika sicer ocenjujejo kot “vsebinsko korektne”.

Predstavniki poslanskih skupin so s sklepom kolegija končali poldrugi mesec trajajoče iskanje rešitve o razdelitvi mest v odborih in komisijah državnega zbora po izstopu 12 poslancev iz poslanskega kluba LDS-a. Na podlagi sklepa kolegija bodo poslanci, ki so zapustili vrste LDS-a, znova postali člani posameznih parlamentarnih odborov in komisij. S tem jim bo omogočeno normalno delo v parlamentarnih delovnih telesih, saj bodo lahko enakopravno sodelovali v vseh fazah postopka sprejemanja zakonskih predlogov.

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj