Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Janša o terminalih in strategiji

7. maj 2007 ob 18:43 | Jani Sever |

Predsednik vlade je zagotovil, da terminalov v Kopru ni v nobeni uradni strategiji razvoja, ki obstaja v Sloveniji. Povedal je tudi, da terminala najbrž ne bo v Tržaškem zalivu. Ali to pomeni, da bo terminal zrasel samo na kopnem na drugi strani italijansko slovenske meje?

Spregovoril je tudi o Matjažu Gantarju, ki je izstopil iz vladnega strateškega sveta - in povedal, da ga mnogi narobe razumejo.

“Strateški svet se ukvarja z abstraktnimi temami.”

Medtem v Italiji tudi proti terminalom pripravljajo vedno več protestov. Mirjana Čakardič nas je obvestila o takšnem shodu, ki bo ta četrtek v Trstu. Vabilo nanj se glasi:

Prebivalke in prebivalci regije Friuli Venezia Giulia (FVG) smo se odločili, da združimo različna društva, gibanja v skupne moči v boju proti uničenju tega, kar je ostalo od našega zelenega kotička Evrope. Tako bomo ustanovili ter stkali mrežo društev, ki se borijo za ohranitev zdravega okolja:

Peti koridor, terminali, daljnovodi, cementarne (za namene petega koridorja in še več), militarizaciji zaliva, privatizaciji javnega dobra. Odločili smo se reči DOVOLJ!.

Postavili bomo ob rob naše različnosti ter se skupno borili za naše skupno dobro, za naš prostor, kjer želimo živeti in omogočiti prihodnost tudi našim potomcem. Naš prvi nastop je simboličen, in sicer v sodelovanju s forumom UNESCO na področju »vzgoje, raziskovanja ter inovacijskih dejavnosti na področju obnovljivih virov«

Manifestacija se bo odvijala od 10.05. do 12.5. 2007 s prisotnostjo vladnih predstavnikov, predstavnikov tujih vlad ter mednarodnih eminenc, dobitnikov Nobelovih nagrad, ter industrijalcev, med katerimi bo prisotna tudi italijanska Confindustria.

Video: Denis Sarkić, Tekst: Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Mirjana pravi:

    Pozdravljeni, če kdo in kdor bere, je vabljen na shod 12.5. ob 15.00 na Piazza della Liberta’ (pred centralno železniško postajo) ..v neposredni bližini je tudi garažna hiša,….torej upam, da se vidimo v čim večjem številu
    Slovenci smo že en krat pokazali naše nestrinjanje zelo odločno (peticija v Mladini), pa to če bo potrebno ponovimo,…ne moremo in ne smemo si dovoliti uničevanja našega okolja ne radi nas samih kakor ne iz dolžnosti in odgovornosti do naših zanamcev
    LP Mirjana

  2. Kajtimar pravi:

    proti katerem terminalu bo potekal boj - tistem pred koprom ali tistim pred trstom

  3. EnXeN pravi:

    Strateški svet se po JJ-jevo ukvarja z abstraktnimi temami, ki so za nas, navadne državljane, nerazumljive, pridejo pa sicer vladi prav, ko je potrebno najti kritje za populistične poteze tipa indeksacija pokojnin.

    Zanimivo je, da ob preteklih odhodih teoretikov Mrkaića in Damijana iz Sveta JJ še ni pomislil na to, da je morda tudi omejena raja opazila, da se težava v delovanju Sveta ne skriva v domnevni preveliki abstraktnosti njegovega delovanja, ampak mora tičati nekje drugje. Kar nenazadnje zdaj potrjuje tudi odhod praktika in SLS-u in vladi naklonjenega Gantarja.
    Kdaj odide Pipistrel?

  4. Mirjana pravi:

    Kajtimar
    Tukaj ne govorimo več o našem, njihovih….o tržaškem zalivu. Tukaj nista v igri Koper, Milje, Trst in okolica.
    Govorimo o tem, kar smo že v peticiji Mladine skupno (mednarodno) zahtevali, in sicer, da se končajo že začeti mednarodni dogovori med trema državama ter, da se celotni Jadran razglasi za PSSA posebno občutljivo morsko območje.
    Po moji presoji je problematika treminalov presegla meje lokalnega “prepucavanja” temveč je z upoštevanjem mednarodnih konvenciij…postala širši problem,…to pomeni vsaj problem EU.

Komentiraj