Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zrcalo sveta prvega majskega vikenda

6. maj 2007 ob 14:15 | Denis Sarkić |

Ob pregledovanju novic, ki zaznamujejo prvi majski vikend, smo za vas izbrali nekaj takšnih, ki so se izkazale, kot bolj pomembne ali zanimive.

Na jugu Kameruna je nekaj minut po vzletu strmoglavilo skoraj povsem novo letalo tipa Boeing 737-800 družbe Kenya Airways. Po podatkih predstavnika Kenye Airways Titusa Naikunija je bilo na letalu 114 ljudi, od tega 105 potnikov in devet članov posadke. Med njimi je bilo 82 Afričanov različnih narodnosti, 15 Indijcev, šest Kitajcev, sedem Evropejcev in Američan, posadka pa je bila kenijske narodnosti. Koliko je žrtev še ni znano.

letalo air kenia

Strmoglavilo povsem novo kenijsko letalo Foto AP

Ameriški predsednik George Bush je med gorskim kolesarjenjem v Beltsvillu povabil vse američane, naj se odrečejo vsem svojim obveznostim in gredo raje kolesarit v naravo. S takšnim kolesom, kot ga ima predsednik Bush, bi marsikdo veselo zakolesaril.

bush in kolo

Predsednik Bush povabil na kolesarjenje Foto AP

Gibanje veteranov Srbije in Zedinjeno ljudsko gibanje srbstva sta danes v Kruševcu na jugu Srbije ustanovila Gardo svetega cesarja Lazarja, ki bi branila Kosovo v primeru razglasitve njegove neodvisnost. Policija pa je v Kruševcu privedla 27 oseb, ki so se dogodka nameravale udeležiti v majicah z grbom pred leti razpuščene specijalne enote Rdečih baretk (JSO), katerih vodja Milorad Ulemek Legija je glavni obtoženec za atentat na srbskega premiera Zorana Đinđića.

Ustanovitelji in pripadniki garde so pred cerkvijo Lazarica v Kruševcu zaprisegli, da se srbsko ljudstvo nikoli ne bo odreklo Kosovu in da bodo pokrajino branili z vsemi sredstvi. Eden od ustanoviteljev in vodja Gibanja veteranov Srbije Željko Vasiljevič je pred dnevi zatrdil, da imajo že približno 5000 prostovoljcev za gardo. V njihovih vrstah naj bi bilo tudi nekaj upokojenih generalov in polkovnikov, katerih naloga bo “razčleniti vojaško strukturo in operativne načrte”. Vse večje politične stranke v Srbiji in srbska Pravoslavna cerkev so se distancirali od omenjenega dogodka.

legija za kosovo

Srbski vojni veterani bodo branili Kosovo Foto AP

Močan tornado, ki je pustošil na jugu ameriške zvezne države Kansas, je po dosedanjih podatkih terjal deset življenj, več kot 70 ljudi je bilo ranjenih. Vse žrtve prihajajo iz okolice manjšega mesta Greensburg, ki je bilo v tornadu skoraj popolnoma oziroma 95-odstotno uničeno. V neurju je bila med drugim porušena tamkajšnja bolnišnica, izpod njenih ruševin so potegnili 30 ljudi.

tornado v ameriki

Tornado uničil mesto v ameriški državi Kansas Foto AP

Gledalci resničnostnega šova Big Brother so izselili striptizeto Jasmino (tisto, ki je z Robertom razdevičila hišo velikega brata), v hišo pa so se vselili trije novi stanovalci Alisa, Marina in Janez. Ampak, novost, ki je verjetno najbolj navdušila gledalce, je pri voditeljici velikega brata. Playboyeva zajčica Nina Osenar ima zopet na temno pobarvane lase. Ker so ji nekateri javno priznavali, da je precej shujšala, ima zdaj povsem drugačna lička. Vse ostalo je še vedno na svojem mestu.

nina osenar

Nina Osenar ima spet temne lase Foto Kanal A

Bogata dedinja Paris Hilton bo morala za 45 dni v zapor, ker je kršila pogojno kazen, je odločil sodnik Michael T. Sauer v Los Angelesu. Sodnik Sauer je odločen, da bo morala Hiltonova, ki jo je svet spoznal v njenih najstniških letih, ko si je slabo ime ustvarila z neprestanim zabavanjem, kazen zares odslužiti v zaporu. Zdaj 26-letna Paris 45-dnevne zaporne kazni ne bo smela odslužiti z humanitarnim delom, kot na primer manekenka Naomi Campbell, prav tako ne pride v poštev kakršen koli alternativni zapor oziroma da bi bila zaprta doma in bi jo le elektronsko nadzorovali.

Paris bo sedela, ker je bila za volanom, čeprav ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja. Vzeli so ji ga jeseni, ker je vozila pod vplivom alkohola. Preden je sodnik sporočil odločitev, se je Paris pokesala: “Zelo mi je žal in od zdaj naprej bom popolnoma pozorna na vse. Žal mi je in tega nikakor nisem storila nalašč.” Hiltonova se mora 5. junija zglasiti v ženskem zaporu v predmestju Lynwood, sicer bo morala odslužiti kar 90 dni.

zapor za paris hilton

Zaporna celica, ki čaka na Paris Hilton Foto AP

Francoski volivci, ki volijo predsednika republike, so množično odšli na volišča, da bi oddali svoje glasove za socialistko Segolene Royal ali kandidata vladajoče desne Unije za ljudsko gibanje (UMP) Nicolasa Sarkozyja, ki se v današnjem drugem krogu potegujeta za mesto naslednika Jacquesa Chiraca. Ali bo Francijo po novem vodila ženska, bo znano v večernih urah.

volitve francija

Kdo bo vodil Francijo, desničar ali levičarka? Foto AP

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Suj pravi:

    Važno, da ima Osenarca spet temne lase in čisto drugačna lička hehehe.

  2. Rok pravi:

    desnicar, kajpak

  3. fifi pravi:

    Fino! Bomo dobili takle povzetek vsak teden? ;)

  4. atila pravi:

    Fini povzetek upam da bo vsak teden

  5. Kajtimar pravi:

    Suj joške se ji zelo prilegajo njenem nosu a ne?

  6. lil*devel pravi:

    js mislim da si paris hilton zasluzi prezivet 45 dni v zaporu pa se vec da bi jo koncn izucil da zivleje niso sam zabave pa soping

  7. *****lol***** pravi:

    tta kurba je vsak 10 dni u zapor

  8. sight care supplement pravi:

    Sight Care is a natural supplement designed to improve eyesight and reduce dark blindness. With its potent blend of ingredients. https://sightcarebuynow.us/

Komentiraj