Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Za 1.maj

1. maj 2007 ob 11:29 | Jani Sever |


Dober tek video/Katja Lenart

Delavstvo Evrope že več let na prvem mestu skrbi tako imenovana “precarity” oziroma delo za določen čas. Tudi v Sloveniji to postaja delavska skrb številka ena. Vedno manj je namreč tistih, ki zaposlujejo za nedoločen čas. Varnost dela je vsako leto manjša.

Pred kresovanjem na Rožniku je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič opozoril na “nerazumno širjenje zaposlovanja za določen čas”, ki bo prizadelo predvsem mlade. Generalni sekretar Evropske zveze kovinarjev Peter Scherrer, pa je poudaril, da se tudi tu vrši pritisk na socialno varnost.

Tako kot v Nemčiji, kjer so včeraj sindikalisti IG Metal zahtevali 6,5% zvišanje plač. Ker gre nemškemu gospodarstvu pač dobro. V Sloveniji se to ni zgodilo, kljub temu, da so tudi pri nas rezultati dobri. Sindikati so sicer ustavili enotno davčno stopnjo, a to je bil bolj uspeh proti pivilegijem drugih kot dosežek za svoje dobro. Dosežek, ki je bil tudi sicer vprašljiv, saj so najbolj premožni z davčno reformo kjub vsemu največ pridobili.

Sindikati so včeraj, ne glede na njihove uspehe, povsod praznovali. Tudi pri nas. In slovenski mediji? Čestitali so jim tako, da so objavljali plače sindikalnih voditeljev. Vsaj tiste, ki so jih uspeli izvedeti. Plače, ki so super. Poklicnim sindikalistom vsekakor ne gre slabo. Nasprotno, gre jim zavidljivo dobro. Plače blizu 2.000 evrov neto brez dodatkov so za Slovenijo zelo visoke.

Vendar brez voditeljev enostavno ne gre. Govoriti o njihovih plačah na praznik dela pa je v vsakem primeru precej neokusno in namen je očiten. Zmanjšati njihov ugled. Delodajalci so lahko zadovoljni. Češ, poglejte delavci - vaši predstavniki so bogataši, borite se raje proti njim kot proti nam in za svoje pravice. Za delo za nedoločen čas, za višje plače, za ohranitev števila prostih dni…

No, obstaja še ena plat medalje - predstavljajo jo nezaposleni podjetniki. Tisti, ki začenjajo in si ne morejo privoščiti visokih dajatev državi. Kam sodijo oni? Med delodajalce? Med delavce? V kateri sindikat ali zbornico naj se vpišejo? Nikamor. Jasno je samo, da je slovenska vlada bolj naklonjena sindikatom kot njim.

Oziroma se sindikatov vsaj bolj boji. Tisto, kar bi potrebovali je seveda aktivna politika spodbud tistim, ki so podjetni in čim manj birokratskih ovir - to kar je vlada obljubljala in pozabila. In vendarle, ali je mogoče napovedovati hkrati več liberalizma in več delavskih pravic? Kar v Sloveniji že nekaj časa obljublja večina politikov.

A kot je pred kratkim povedal predsednik vlade: Slovenija odrašča. Kmalu bodo na vrsti bolj konkretne obljube in bolj jasne opredelitve. Drugače politika na volitvah ne bo mogla računati na uspeh. Višje plače, varnost dela in spodbude za podjetne - vse to in še več… Tudi praznovanja 1. maja.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Andraž pravi:

    Sindikati bodo še kako potrebni, vedno bolj …

Komentiraj