Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Terminal v Kopru

1. maj 2007 ob 13:10 | Jani Sever |

luka koper iz zraka 2
Luka Koper in Trst v ozadju Foto Luka Koper

Robert Časar, predsednik uprave Luke Koper, je v Dnevniku povedal, da bi v “njegovem” pristanišču lahko zrasel plinski terminal. Časar, sicer član SDS, je to izrekel tako rekoč mimogrede. Kljub temu, da je v Sloveniji in Italiji mnogo ljudi nasprotovalo napovedani gradnji dveh terminalov na italijanski strani Tržaškega zaliva. “Vladni gospodarstvenik” že ve kaj govori. Oziroma bi vsaj moral vedeti.

Kljub temu, da je slovenska vlada - resda šele po pritisku javnosti - odločno zahtevala naj italijanska stran upošteva čezmejne učinke, so zdaj v Luki Koper na to očitno popolnoma pozabili. Sicer pa morda s svojimi pomisleki nikoli niso bili ravno iskreni. Precej bolj pristna se je zdela prijaznost slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla ob obiskih pri velikem zagovorniku terminalov Riccardu Illyju.

Na žalost od direktorja Luke Koper kaj bolj natančnega o načrtih nismo izvedeli. Vprašanja pač niso bila zelo radovedna. Kdo se dogovarja o terminalu in s kom? Ali projekt podpira slovenska vlada? Kaj pravijo Italijani?

Tisto kar bi moralo skrbeti vse, ki živijo ob Tržaškem zalivu je pravzaprav ponovno aktualiziranje postavitve vseh načrtovanih terminalov. Oziroma vprašanje ali bomo torej dobili kar tri plinske terminale v Tržaškem zalivu? Slovenski načrti namreč vračajo legitimnost italijanskim.

Še posebej pa je Časarjeva govorica postala nenavadna po sporočilu Luke Koper, ki se je od njegovih besed pravzaprav distancirala. Kaj je bil torej namen Časarjevih besed? Samo usluga načrtovanim plinskim terminalom v Italiji?

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. decoy pravi:

    Župan Popovič je podelil občinsko nagrado aktivistki ,ki je v času županovanja Zlatkota Juriča, ki se je zelo zavzemal za plinski terminal, imela zaradi svojega nasprotovanja terminalom kar nekaj težav !

    Nikoli ni prepozno !

Komentiraj