Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kam s Strojanovimi?

24. april 2007 ob 14:08 | Jani Sever |

Zgodba nima konca in tudi ni videti, da bi ga kdaj sploh lahko imela. Tudi v Ljubljani za Strojanove ni prostora. Edino kar oblast - tako mestna kot državna - lahko in zna storiti je, da apelira na novinarje naj o problemu ne poročajo. Je to res rešitev?

Vlada se je pred zadnjim božičem odločila, da ljudje v Sloveniji lahko izbirajo, kdo bo njihov sosed in kdo ne. Ko je bil vzorec vzpostavljen, poti nazaj ni več. Vsaj tako se zdi.

A to ni vse. Vlada je ob tem, ko je preselila družino Strojan, o njej vsem glasno in jasno sporočila, da gre tako ali tako za zločince, ki jih sodišča sicer ne obsodijo, vendar… Takšne kvalifikacije so prihajale z najvišjih mest v državi.

mirko in družina strojan center roje_foto denis sarkić

Zadovoljni Mirko Strojan Foto: Denis Sarkić

Kdo bo torej sprejel družino, ki jo je sama oblast označila za nedobrodošlo in dala prav tistim, ki so prepričani, da lahko odločajo kdo bo živel v njihovi bližini in kdo ne.

Vprašanje je zgolj retorično, kajti odgovor se s histeričnimi podtoni ponavlja vsakič, ko želijo Strojanovim najti neko bivališče. Izjave tistih, ki živijo tam, kamor naj bi jih naselili so vedno enake.

“Nas je strah.” Tako pravijo ljudje. Čudno? Nikakor. Saj je ta strah širila najvišja oblast. Predsednika republike, ki je takšnemu pristopu nasprotoval, so tako rekoč razglasili za neprištevnega.

Kaj sedaj? Je rešitev v tem, da se o Strojanovih ne govori? Ne poroča? V to je res nemogoče verjeti. Morda bi takšen pistop sicer pomagal tistim, ki iščejo lokacijo, vendar bo rezultat na koncu vedno isti - sosedi bodo Strojanovim rekli ne.

Zato mislim, da je res nasprotno. O Strojanovih bi bilo treba pisati čim več in politiki bi morali spodbujati razmišljanja, ki bi pripeljala do tega, da Strojanovim na koncu morda nekdo ne bo rekel ne.

A s tem bi morala najprej začeti vlada. Ona je tista, ki se je problema lotila napak in njena dolžnost je, da se ga loti prav.

Jani Sever

P. S. :
Ob vsem tem se je povsem nesmiselno izgovarjati na to, da je bilo tudi prej vse narobe, da pravna država ni delovala in podobno. Tudi če to drži - se nedelovanja pravne države ne gre lotiti tako, da se jo popolnoma ukine.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. pajrt pravi:

    V bistvu celotna stvar sploh ni stvar države, ampak občine. In ne občine Ljubljana, ampak občine Ivančna Gorica, katere prebivalci so Strojanovi. Če naj bi res imeli prebivališče na vodovarstvenem območje, naj se jim namesto tistega zemljišča dodeli drugo, primernejše, v ISTI občini. Ne pa da se jih “podtika” drugim.

  2. martello pravi:

    zanima me če bo meni država postavila drugo hišo, če imam zdajšno postavljeno na črno

  3. martello pravi:

    pa še nekaj-živim blizu občine ivančna gorica in tam te ciganske bande ljudje nočejo več!!!Z drugimi cigani so v povsem korektnih odnosih, strojani pa so na žalost sami krivi da je prišlo do tega česar je. nikoli si nisem mislil da bom to rekel, pa vendar: Živel Zmago Plemeniti!!

Komentiraj