Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Protest proti asfaltni bazi

23. april 2007 ob 14:04 | Marko Bratuš |

Krajani Planinske vasi so danes z Zvezo ekoloških gibanj Slovenije in Gibanjem za pravičnost in razvoj pred ministrstvom za okolje in prostor protestirali zoper asfaltno bazo. Protest je kot kaže uspel, saj jim je predstavnik ministrstva zagotovil, da so gradbeno dovoljenje za bazo že odpravili.

Predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič, je povedal, da je ministrstvo za okolje in prostor pisno zagotovilo, da je konec marca odpravilo dokončno gradbeno dovoljenje investitorju asfaltne baze Mirku Kovaču. “Zdaj sta na vrsti Upravna enota Šentjur in inšpektorat. Pričakujemo, da bosta prepovedala delovanje asfaltne baze,” je dejal Lipič in v primeru nadaljnjega obratovanja asfaltne baze v Planinski vasi napovedal nadaljevanje protestovnih oblik.

Krajani Planinske vasi za obratovanje baze, ki kljub odločbam sodišča še vedno obratuje in onesnažuje okolje, krivijo okoljsko ministrstvo. Protestniki so prepričani, da asfaltne baze ne bi bilo, če bi službe ministrstva delovale v skladu z njihovo pristojnostjo, ob spoštovanju predpisov in zakonov. Kot izvirnega krivca sicer navajajo šentjursko mestno oblast, a zatrjujejo, da nadzor nad zakonitostjo splošnih in posameznih aktov občin izvršujejo ministrstva, v primeru asfaltne baze Planinska vas ministrstvo za okolje in prostor. Ministrstvo pa je v zvezi z asfaltno bazo po prepričanju krajanov še podpiralo nepravilnosti, ki jih je izvajala občina Šentjur.

Ministrstvo za okolje in prostor očitke krajanov Planinske vasi zavrača. Kot navajajo, je inšpektorat za okolje in prostor vseskozi vršil nadzor na asfaltni bazi in tudi izrekel in izvršil svoje ukrepe. Ministrstvo je novembra lani odpravilo dokončno gradbeno dovoljenje, ki ga je oktobra 2004 izdala Upravna enota Šentjur. Slednja je v obnovi postopka po uradni dolžnosti decembra lani z odločbo tudi razveljavila uporabno dovoljenje. To odločitev upravne enote je marca letos z odločbo potrdilo tudi ministrstvo. “Odločba ministrstva je s tem, ko je bila vročena stranki, postala dokončna. To je bilo 17. aprila 2007,” so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Okoljsko ministrstvo od investitorja pričakuje spoštovanje odločbe. “Inšpektorat RS za okolje in prostor bo po dokončnosti odločbe upravne enote, s katero je razveljavila uporabno dovoljenje, uvedel postopek, če investitor ne bo upošteval odločbe, ki mu je bila vročena 17. aprila letos,” zatrjujejo na ministrstvu.

Vodja civilne iniciative za varstvo okolja Planinska vas Mihaela Kotnik je bila po današnjem sestanku s predstavniki ministrstva sicer razočarana, a je poudarila, da optimizem ostaja. “V četrtek naj bi odločbo ministrstva prevzela pooblaščenka investitorja asfaltne baze, kar pomeni, da baza danes ne bi smela več obratovati. Pri ustavitvi obratovanja naj bi sodelovala tudi Upravna enota Šentjur,” je povedala.

“Eno leto ga že prosimo za odgovore, pa si ne vzame pet minut časa za nas … Žalostno!”

Video: Marko Bratuš, besedilo: Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj