Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Protest novinarjev Dela

20. april 2007 ob 16:46 | Denis Sarkić |

Predstavnica sindikata novinarjev Dela Mija Repovž, predstavnik zaposlenih Veso Stojanov in vodja izvršnega odbora Aktiva novinarjev Dela Peter Kolšek so za Vest komentirali čistke na časniku in podali protestno izjavo, ki so jo danes napisali za upravo Dela, Državni zbor RS, Ministrstvo za kulturo, lastnike Dela in zainteresirano javnost.

“Uprava Dela, pod vodstvom Danila Slivnika, ob asistenci odgovornega urednika Petra Jančiča uničuje dnevnik Delo.”

Video: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 21 x komentirano
  1. Medijski watch dog » Blog Arhiv » Protestna izjava novinarjev Dela: Jančič in Slivnik uničujeta dnevnik pravi:

    […] Za primerjavo sta tu znova poročili 24.ur in Dnevnika. Na tem naslovu vest.si. najdete pogovor s Kolškom in Repovževo.   […]

  2. Suljo pravi:

    Česar Repovžova in Kolšek ne zastopita je to, da bo Delo tisti hip, ko ona zapustita redakcijo, avtomatično postalo neprimerno boljši časopis.

  3. urban23 pravi:

    Baš si me nasmijao, Suljo.

  4. bubi pravi:

    Kdaj bo tem staroselcem enkrat povedal, da delajo v zasebni firmi in so kot taki tam v delovnem razmerju na milost in nemilost prepusceni lastniku. Ce jim kaj ni prav, se vedno lahko spakirajo kovcke in grejo drugam, sem prepricana, da jih bodo odprtih rok sprejeli…

  5. larry pravi:

    @bubi: Najlažje se je sklicevati na tržne zakonitosti (a la Mićo Mrkaić). Enako naš premier s trenutno vrednostjo delnic na borzi (ki roko na srce z delovanjem njegove elite nima blage veze) utemeljuje vladni kadrovski tsunami. Vendar pa je Delo primer podjetja, ki je zaradi čistk in pritiska na neposlušne novinarje izgubil bralce, zaradi česar beleži upad prihodkov. Delov sindikat ima že iz čisto socialnih razlogov (plače, varnost zaposlitve ipd.) pravico javno nastopiti proti trenutnemu vodstvu, ki očitno deluje v smeri uničevanja podjetja.

  6. japanac pravi:

    Vsem pripadnikom prostega pretoka delovne sile … Zakaj pa potem pošiljajo brezplačne izvode na domove bivših naročnikov?! Njim ne gre za večjo kakovost in posledično boljšo prodajo, ampak enoumje!! Slivko trdi, da nima vpliva na uredniško politiko, a je spet v današnji Sobotni. No …

  7. maverick pravi:

    Zdravilo proti provincialni zaplankanosti in brezvestnim medijskim manipulatorjem.

    Doziranje: knjiga na teden ali dva.

    Ocene: 25 od 27 glasovalcev pravi, da pomaga.

  8. Marko pravi:

    Vse to je (pričakovana) posledica politike zamerljivega in narcisoidnega JJ! Dela se velika škoda v demokratičnem razvoju Slovenije! Tako kot so Britanci rekli Churcilu NE po zmagoviti vojni, tako bi morali tudi JJ reči ne po končani odcepitveni vojni. Preprosto s takim človekom ni mogoče naprej, ker hoče imeti vse pod svojim nadzorom, zraven je pa še maščevalen-zamerljiv in narcisoiden. Dajmo mu spomenik in penzijo! Delo in Slivnik in še in še…vse je le (žalostna) posledica….ki jih bo pa J v trenutku žrtvoval, če mu bo to prineslo točke, tako kot Hvalico ertc….
    Slovenija, ZBUDI SE!

  9. maverick pravi:

    Marko, evtanaziraj se.

  10. martello pravi:

    Ja itak, janša dela škodo demokratičnemu sistemu, ko je pa lds 10 let kradu, pa demokratičen sistem ni utrpel nobene škode!!Ljudje zbudte se, levica v sloveniji je mrtva, njen krvnik pa je bil don Kučan!

  11. Marko pravi:

    Ja, martello, zato jih nismo podprli. Ampak JJ&CO so še hujši! S to razliko, da kradejo in te pri tem gledajo v oči! Na volitvah bodo pogrnili, če ne bodo slučajno ponaredili rezultatov ali pa volitve kar štrurmovsko ukinili!

  12. jaKove misli » Blog Archive » Jamranje in kričanje pravi:

    […] V zadnjih dneh se je novinarsko jamranje počasi krepi in prerašča v glasen krik. […]

  13. Nik Hrast pravi:

    Kdo pa bo najel in odpustil novinarje, lastniki seveda.
    Pa nehajte s temi socialističnimi idejami da imajo norci pravico voditi norišnico.
    Pa zakaj perete te umazane cote v javnosti? Zakaj uredništvo sploh debatira te stvari javno?

    Delo izgublja bralce, tako kot večina cajteng po svetu, usmerite svoje moči v reorganizacijo cajtenga, cajt vas je povozil.
    Spremeniti je treba format ki bo bralcem bolj prijazen - user friendly - saj vem, nekaj smeha pa mora biti ko eden bere Delo na plaži; kje so nove pole o življenju, fitnes, zdravstvo, odnosi med ljudi, zdrava hrana, potroštništvo, vse sorte nasveti, potem pa zabava, ne pa kultura ki predstavlja snobizem.
    Cajti se spreminjajo, ljudi ne zanimajo suhoparne debate kulturnikov in akademikov, to spada v kakšne ekskluzivne revije, pisma bralcev morajo biti kratka in jedrnata.
    Fantje, treba se je vprašati ne samo kaj morejo bralci vedeti, tudi kaj hočejo vedeti.
    Da parafraziram slogan enega drugega cajtenga: Delo, dobro napisano, dobro brano.

  14. KK pravi:

    Doslej še nihče, ki je odšel iz Dela, ni ostal na cesti. Večina je pristala na Dnevniku, ki že ves čas spretno izkorišča nezadovoljstvo na Delu za večanje lastne naklade in imidža. Seveda pa lahko tudi verjamete, da Dnevnik in vsi ostali, ki tako radi razpravljajo o razmerah na Delu, to počno iz čiste solidarnosti in brez želje, da Delu odvzamejo primat najboljšega dnevnika, ki ga kljub odhopdom »najboljših« verjetno še zasluži. A bralci tega kmalu ne bodo verjeli, če bodo kar naprej poslušali, kako zanič je Delo. Osebno mislim, da ni mogoče v letu ali dveh uničiti vsega, kar se je v Delu nabralo v dolgih letih. Delo je tudi že kdaj prej imelo slabe urednike pa zato ni propadlo Večina piscev na Delu še vedno dela po svojih najboljših močeh. Njim se s tako neodgovornimi izjavami dela največja škoda, saj bodo - ker pač niso mučeniki in uporniki - ko bo in če bo Delo zares propadlo, ostali čisto sami.

  15. Suj pravi:

    Nik Hrast daj ne prbiji. To kar si ti napisal pokrivajo revije tipa Jana, Viva, Lady,… Kultura da predstavlja snobizem? Iskal sem sarkazem ampak ga nisem našel, tako da se bom vzdržal komentarja na tvoje bedastoče, predlagam pa ti, da še 1x ali 2x prebereš svoj post in videl boš kako si brcnil v temo.

  16. Nik Hrast pravi:

    Poglej kako se tiskani mediji spreminjajo.
    Po večjih mestih po svetu vzameš enega od brezplačnih cajteng zjutraj ko laufaš na podzemeljsko, malo prelistaš, pa dovolj.
    Pa kaj bom kupil Glas Istre v Puli, poberem Metro iz kište, pa zastonj.
    Ljudje ne rešujejo več križank, vsak cajtung ima zdaj notri sudoku.
    Največ cajteng je prenehalo objavljati vsakodnevno vrednost delnic, to dobiš preko interneta, uvedli so pa program da si lahko urediš svoj portfelj, tako da si na tekočem kar se tiče svojih investicij. Vsi resni cajtengi imajo ogromne biznis pole, to je zdaj bolj važno.
    Pravzaprav pa, zakaj bi kupil tiskano izdajo, z laptopom se vsedeš kjerkoli v kakšen kafič, pa dobiš brezžicno internet povezavo zastonj, zraven pa skrkljaš latte.

  17. martello pravi:

    mislim, da ima slovenija dosti drugih težav (kot npr. onkološki inštitut), ki bi jih bilo treba rešiti, kajzer in njegov kolega pa si bosta pač službo našla drugje, nista niti prva niti zadnja človeka, ki jih je zaj…… država.

  18. Koki pravi:

    Zdaj je menda končno prišel čas, ko se morajo novinarji začeti ukvarjati sami s seboj. Pred leti so bili “državotvorni”, če so pisali v prid osamosvojitvi, nihče pa ni bil označen za nedržavotvornega, če je nekaj let kasneje pisal o propadanju slovenskih tovarn, ki so bile naslonjene na jugoslovanski trg. Zato ker so te vzroke in posledice medlo povezovali med seboj. Potem je prišel čas vstopanja v EU in NATO in bogobvarji, če bi kdo hotel takrat ostro nastopiti zoper to, saj si je bila še slovenska politika enotna v tem (čast izjemam). Napuh LDSa in novinarska stavka v času volitev (takrat so novinarji ldsovski kliki na oblasti prvič zares pokazali zobe) so premešali pozicije na vrhu slovenske politike in spravili na vrh nove “bolj enake od drugih” in nihče ni mogel pričakovati da bo “bolje”. Le novi Beli Merjasec je prevzel oblast na farmi farmarja Jonesa. In ker ni več NATA in EU, se je bilo potrebno novinarsko posvetiti tistim vsebinam, ki so vseh debelih 15 let čakale v čakalnici Resnice. In izkazalo se je, da se jih da dobiti po prstih veliko huje, kakor je bilo to možno v rajnki Jugi. In prav je tako. Čudno je, da se sedanja oblast ne zaveda svoje lastne neumnosti in ne ugotovi, da bi bilo novinarje bolje pustiti pri miru, saj bi se od njihovih ugotovitev lahko česa naučili in si kupili kakšen mandat več. Pa takega silnega stratega imajo na čelu. Novinarji pa bi že pred desetimi leti lahko ugotovili, kaj se jim pripravlja, saj so domala vse medijske hiše (zaradi “stroškov”) težo novinarskega rokodelstva začeli prenašati na honorarne sodelavce, ki so (ne glede na “želje” in “prizadevanja” stanovske organizcije) tisti, ki bodo edini zares dobili po buči, če bo prišlo do novinarske vstaje. Tako je to, dragi moji. Niti rajnki Kardelj in njegovi nasledniki niso novinarskega dresiranja uganjali tako neumno in neposredno, ker so takratni uredniki res podstavljali svoje hrbte za manj obvladljiva novinarska peresa, pa čeprav so bili partijski kadri (vem iz lastne izkušnje). Danes pa so uredniki največkrat brezhrbtenični povzpetniki, ki si nemalokrat niti kravate ne znajo zavezati sami, novinarji pa morajo kot hlapec Jernej iskati svojo pravico sami. In prav je tako! Podpiram vsekakor, samo ne mislite, da bo uspeh, če bo zaradi tega odletela sedanja oblast. Nova garnitura bedakov že čaka na svojo vrsto, Kapital pa je itak že lastniške deleže tako premešal, da ob golobradih tipčkih, ki so končali MBA šolanje za managerske pse (omenjeni Slivnik je temna izjema, ker ni golobrad in nima MBA-ja) niti ne morete pričakovati kakšnega dela z vašimi medijskimi hišami v rokavicah. Tem so bistvene tei stvari: nižji stroški, večja prodaja in večji dobiček. Najhujši pa so tisti, ki zdaj čakajo, da bodo delnice padle in da jih bodo po znemenitem ameriškem modelu izpred 20 let “buying business - selling business” kupili in čez nekaj časa prodali naprej. Zato, dragi moji, prava smer za novinarsko neodvisnost ne borba za res temeljne pravice: stvaritev državne novinarske licence, h kateri sodi tudi zakonska zaščita, čim več novinarjev v rednem delovnem razmerju (honorarna tlaka je le obvezen del preizkusne prakse) in pokončni uredniki, ki bodo novinarjem zaupali in jih ščitili tudi takrat, ko ga bodo v trenutku slabosti res polomili (ampak samo enkrat, novinarji pa se bodo tega morali zavedati). Stroka naj zmaga, ne politika (tako ali drugače), če ne se bo jutri zgodilo, da bodo tudi ostali pisali v parlament, da hočejo nazaj 8-urni delavnik, kot pred 121 leti na 1. maja v Chicagu, ali pa še huje, da bodo kmeti pisali svojemu resornemu ministru (nepodobniku), da hočejo nazaj plačevati le desetino. Skratka: novinarji se boste morali začeti ukvarjati s pravimi vprašanji, ki so dejansko povezani z vašim delom, čeprav vem, da je tudi borba za ljubi kruhek lahko obetaven začetek. In (znova) tudi tokrat ne pozabite na honorarce, ki dobijo po 500 EUR pavšala tudi, če si na hribu, pd koder so poročali, zlomijo nogo. Malo sem bil dolg, pa vseeno. Če je kdo do tukaj zdržal, ga je že zanimalo. Vsekakor sem neskončno solidaren z novinarji vseh medijskih hiš, ki morajo svoje delo pod vse prej kot normalnimi razmerami uganjati.

  19. Vest » Blog Arhiv » Vse najboljše, novinarji! pravi:

    […] Unesco, ki je predlagal razglasitev svetovnega dneva svobode tiska, je že v resoluciji iz leta 1991 poudaril, da so svobodni, pluralni in neodvisni mediji temeljna sestavina vsake demokratične družbe. In zadnje poročilo nevladne organizacije Freedom House ugotavlja, da slovenski mediji načeloma uživajo svobodo tiska, a opaža tudi vse glasnejša opozorila o pritiskih oblasti na medije. […]

  20. Astroloji pravi:

    Bedri Rahmi Eyüboğlu Sözleri

  21. boostaro reviews pravi:

    Boostaro is a dietary supplement designed specifically for men who suffer from health issues. https://boostarobuynow.us/

Komentiraj