Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Težave s plodnostjo

2. april 2007 ob 14:07 | Jani Sever |

V Sloveniji naj bi imelo okoli 15% prebivalcev težave s plodnostjo in kar 3,5% otrok se rodi s pomočjo postopkov umetne oploditve. A čakalne dobe so dolge in veliko parov možnost zdravniške pomoči išče v tujini. Največ v Pragi - kjer pa postopek stane okoli 4.000 evrov, od katerih jih v Sloveniji dobijo povrnjenih manj kot 900.


Mojca Pirnat: “V sami stroki ni enotnih meril…”

V Sloveniji naj bi imeli za okoli 2000 kvot letno zagotovljeno plačilo pomoči pri umetni oploditvi, vendar se jih je v letu 2006 izvedlo manj kot 1000. To pomeni, da bi se v Sloveniji lahko rodilo okoli 1000 otrok na leto več - če bi seveda izpolnili kvote.

Na stanje na področju biomedicinske pomoči parom s težavami rodnosti že vrsto let opozarja Društvo za večjo rodnost. Peticijo Društva Živa, ki problematizira dolge čakalne dobe za preglede in posege v centru OBMP v Mariboru (več kot eno leto za vsak postopek in 5 mesecev za vsak pregled), pa je podpisalo že okoli 10.000 ljudi.

Poslanka Zares Majda Širca je na današnji novinarski konferenci o težavah neplodnih parov v Sloveniji izrazila pričakovanje, da se bo na problem odzvala vlada oziroma pristojno ministrstvo za zdravje. Mojca Pirnat iz Društva za večjo rodnost in plodnost pa je izpostavila, da edina dostopna raziskava iz leta 2006 kaže, da je število izvedenih postopkov novim pacientom ne leto mnogo niže od zagotovljenih 2000, pri tem pa ni ustreznega nadzora in enotnih meril pri zdravljenju neplodnosti v Sloveniji. Omenila je tudi primer ljubljanske ginekološke klinike, ki vsako leto že jeseni preneha s postopki zdravljenja, ker zmanjka finančnih sredstev, medtem pa se nadaljnji postopki zdravljenja prenašajo v drugo leto, s čimer se podaljšujejo čakalne vrste in zmanjšuje možnost uspeha zdravljenja.

Skoraj istočasno je Ministrstvo za zdravje sporočilo, da ne soglaša s centrom OBMP v Novi Gorici, za katerega si na Goriškem prizadevajo že šest let.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. vest.si » Blog Arhiv » Biomedicinski otroci pravi:

    […] V zadnjem času je v javnosti slišati kritike na dolge čakalne dobe za postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Po besedah državega sekretarja na ministrstvu za zdravje Doriana Marušiča je Slovenija druga v Evropi po številu otrok, rojenih s pomočjo OBMP, takoj za Dansko. Kar seveda marsikaj pove o slovenski rodnosti in plodnosti. […]

Komentiraj