Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Evropsko partnerstvo

27. marec 2007 ob 13:30 | Vest |

Formalne širitve Partnerstva za razvoj ne bo. Kot je povedal Janez Janša, po sestanku z vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev Zares Matejem Lahovnikom, širitve ne bo - ne le zaradi Lahovnikovih stališč, temveč tudi zaradi pomislekov nekaterih drugih predsednikov strank, ki sodelujejo v partnerstvu, pa tudi zato, ker projekt prehaja v zaključno fazo. Lahovnik je po drugi strani povedal, da je Janša izrazil pripravljenost, da se identificirajo nekateri ključni projekti in da glede teh poiščejo najširši možni konsenz.

Partnerstvo za razvoj torej počasi tudi uradno - s potrditvijo predsednika vlade - zaključuje svoje poslanstvo. Bilo je uspešno. A ne za vse enako. Še najbolj so lahko najbrž z njim nezadovoljni neoliberalni ekonomisti, ki so upali, da bodo dočakali radikalne reformske zasuke. Nekoliko bolj je z njim lahko zadovoljna vlada, ki ji je prinesel vsaj nekaj miru in taktično prednost pred opozicijo. Navdušeni pa so lahko sindikati, ki so obranili praktično vse privilegije in seveda SD, ki jo je sodelovanje v Partnerstvu uspešno pozicioniralo na sredo političnega prostora ter v vrh priljubljenosti.

Odnos do Partnerstva je, kot se je pokazalo danes, vplival tudi na razpad do pred kratkim največje opozicijske stranke. LDS tako še vedno vztraja v odklonilnem stališču do Partnerstva, medtem ko se je Zares o Partnerstvu vsaj pripravljena pogovarjati. Še več. Niti na koncu ji ga ni bilo potrebno zavrniti.

Sicer pa se Partnerstvu za razvoj tako ali tako logično izteka življenje. Nastajati je namreč začelo novo partnerstvo - Partnerstvo za predsedovanje EU. O tem priča tudi današnje predavanje o Evropi, ki ga je poslankam in poslancem prebral predsednik vlade. To partnerstvo bo gotovo precej manj konfliktno.


Del evropskega govora Janeza Janše video/Denis Sarkić

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. B5 pravi:

    Bok!
    Predlog. A bi se dalo uvest kategorije avtorjev? Vsak od vas ima svoje teme, in metode in z avtorsimi kategorijami bi bralci lažje spremljali stvari, ki so nam bolj zanimive.
    hvala, B5

  2. mArkedzani pravi:

    b5 - v najdi na desni vtipkaj avtorja, pa ti najde njegove prispevke.. ;)

  3. mArkedzani pravi:

    recimo, ce te zanimajo prispevki od sarkica -> http://www.vest.si/?s=sarki%C4%87

Komentiraj