Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Anketni poskok

26. marec 2007 ob 8:43 | Vest |

Borut Pahor
Borut Pahor - najbolj priljubljeni predsednik najbolj priljubljene stranke

Teden javno mnenjskih raziskav političnega utripa je zaključil Dnevnik. In rezultati, ki jih objavlja - anketo je opravila Ninamedia (enako kot za Mladino pred dobrim tednom) - so pravzaprav dramatični. Če je pred dobrim tednom v Mladini SD še vedno ostajala nekje blizu SDS, je danes v Dnevniku SD poskočila na neverjetnih 30% (natančneje 29,9).

Ostale ankete niso namerile tako dramatičnega skoka SD. Povsod je sicer jasno, da SD vodi (razen v Demokraciji, kjer je SDS ohranila minimalno prednost), vendar so razlike majhne. V Dnevniku je razlika gromozanska. 30:18. SD ima torej rejting kot SDS tik po volitvah, ko je bila najbolj priljubljena in SDS je “samo” na 18 odstotkih - torej nekako tam kjer je bila po volitvah LDS.

Od kod razlika? So bile vse ostale ankete bolj natančne in je Ninamedia udarila mimo? Ali pa gre bolj za čas merjenja - zadnja anketa je bila pač zadnja in javno mnenje se lahko relativno hitro spremeni, posebej kadar ljudje zaznajo nek trend in se mu želijo priključiti. Zdi se, da se je zgodilo prav to. Zadnja dva tedna so se namreč vsi mediji ukvarjali s tem kako dobro gre SD. In potem ji je zares začelo iti ne samo dobro, tamveč izjemno dobro.

Pa še nekaj kažejo vse ankete, ki so bile objavljene v zadnjem tednu. Dva trenda, ki se jih za zdaj sicer še nihče ne upa tako imenovati, vendar sta dovolj očitna. Prvi je, da rast SD traja že več kot pol leta. In drugi, da priljubljenost predsednika vlade očitno drsi navzdol. V Dnevniku je tako prvi človek izvršne oblasti pristal na 8. mestu. Slednje je za vlado še posebej neprijetno.

Tudi trendi se seveda obračajo. A po drugi strani se zdi, da SD pravzaprav nima večjih težav - je v partnerstvu, kar ji omogoča kritiko s pozicije poznavalca, ter jo hkrati varuje pred vladnimi napadi, - je socialna stranka, katere predsednik govori o liberalizmu (podobno kot LDS pod Drnovškom), kar jo postavlja na sredino - in je stranka z močnim lokalnim aparatom, ki se je celo kadrovsko okrepila.

Celo očitki, da gre predvsem pri predsedniku SD za prazno retoriko, so videti nekoliko prazni. Retorika je pač orožje politikov. To ali mislijo zares se pokaže šele kasneje.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Se Ninamedia šali? » razgledi pravi:

    […] Agencija Ninamedia je Pahorjeve socialne demokrate marca v anketi Vox populi razglasila kar za zmagovalce javnomnenjskih parlamentarnih volitev. Po njihovi raziskavi bi namreč na namišljenih volitvah dobili skoraj 30-odstotno podporo. Vladajoči Janševi demokrati bi po tej anketi zbrali le dobrih 18 odstotkov glasov. Pa ne le to. Marca bi volilci naslednikom nekdanje avantgarde delovnega ljudstva namenili tudi več glasov kot vsem strankam Janševe koalicije skupaj. Vladna koalicija bi imela le dobrih 23 odstotkov (NSi 2,4, SLS 1,9 in DeSUS 0,7 odstotka), tako da jim še Jelinčič, ki je tokrat iztržil izredno visoka 4,2 odstotka, ne bi pomagal. Verjamem, da je tudi v SD malo tako lahkovernih članov, ki bi bili pripravljeni kupiti izid volitev, kot ga je tokrat nameril Vox populi. […]

  2. ervinator pravi:

    Ninamedia od vseh anketnih agencij vedno najhuje zgreši pri volilnih napovedih.

Komentiraj