Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Politbarometer sprememb

23. marec 2007 ob 14:45 | Vest |

Zadnji politbarometer je zabeležil radikalne spremembe v slovenskem političnem prostoru - pospešeno razpadanje (nekdaj) najmočnejše opozicijske stranke, porast podpore SD (prestop volivcev LDS-a in večje število opredeljenih) ter konstantno podporo SDS-u.

Strankarske preference, ki so jih izmerili so naslednje:
- SD 25%
- SDS 22%
- LDS 6%
- SLS, NSI ter SNS 4%
- DeSUS 1%
Podpora društvu Zares je visoka, slaba polovica njihovo zamisel podpira, na volitvah pa bi jo podprlo 26% vseh vprašanih. Seveda to ne pomeni, da bi na volitvah društvo dobilo takšen odstotek glasov, po besedah Toša pa to kaže, da ima društvo že v izhodišču izreden potencial.

Zadnji Politbarometer je sicer pokazal, da je manj zadovoljnih s stopnjo demokracije ter da je vedno bolj kritična tudi ocena socialnega položaja delavcev, vpletanja politike v gospodarstvo, razmer v zdravstvu ter korupcije.

Niko Toš: “Podpora SDSu je (…) konstantna, v določenem smislu celo naraščujoča…”

Mojca Grobelnik

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. mArkedzanijev Secret » Blog Arhiv » SD, kljub vodstvu na politbarometru, neažurna pravi:

    […] Združena lista je po zadnjih raziskavah prevzela vodstvo na politbarometru. Po prestopu lastovk mednje pa so v parlamentu prišli celo na drugo mesto. Pri vsem tem je zanimivo, da je ažurnost njihove domače strani, vsaj v tem trenutko na zavidljivo nizki ravni. […]

  2. ervinator pravi:

    To so kratkoročne spremembe. Dobro je predvsem to, da vidnejši predstavniki LDS ne prestopajo k vladnim strankam - je že z Ruplom preveč težav.

  3. Samomor izza zasede » Blog Arhiv » Podporniki SDja pomagajo Lojzetu Peterletu pravi:

    […] Z večanjem popularnosti Socialnih demokratov (SD) Boruta Pahorja bo največ pridobil Lojze Peterle. Po zadnjih javno-mnenjskih raziskavah se Borutu Pahorju nasmiha premierski stolček, zato bo še dobro premislil, ali se bo poslal v boj za predsednika države. […]

Komentiraj