Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Diskriminatorna merila v vipavski Škofijski gimnaziji?

22. marec 2007 ob 15:31 | Vest |

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve je vložilo kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ki naj bi ščitil duhovnika Franca Frantarja; po tem ko je bil obsojen na tri in pol leta zaporne kazni naj bi odšel v misijon v Afriko, kar naj bi katoliška cerkev vedela, a prikrivala, čeprav ga je ljubljanska nadškofija pozvala, da naj se vrne. Kot drugo pa so izpostavili dodatna merila za vpis na Škofijsko gimnazijo v Vipavi, ki so po njihovem mnenju sporna (2 dodatni točki pri vpisu lahko učencu prinese redno obiskovanje verouka v zadnjih treh letih OŠ, 3 dodatne točke pa lahko dobijo tisti, ki so v zadnjem letu OŠ opravljali prostovoljno delo na cerkvenem področju). Po mnenju Društva so takšna merila krivična in diskriminatorna, saj naj ne bi vsem omogočala enakih možnosti šolanja na instituciji, ki jo (so)financira tudi država.

“Čeprav v bistvu ni formalno del cerkve, je pa kljub vsemu dolžna spoštovat v celoti slovensko zakonodajo in vsem omogočiti enakopravne pogoje za vpis”.

Mojca Grobelnik

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. dzrs1 pravi:

    Dober prispevek. Samo še en primer od mnogih kako naša vlada rada financira projekte RKC.
    Ministru za šolstvo in šport je poslanka Barbara Žgajner Tavš naslovila poslansko vprašanje glede te teme in me že močno zanima, kaj se bojo zmislili v odgovoru.
    Če koga zanima je vsebina poslanskega vprašanja na: http://www.dz-rs.si/index.php?id=94&o=10&unid=VPP|B8FD82D644C91E30C125729D002ED56E&showdoc=1

  2. simon pravi:

    Ucenec lahko dobi dodatne tocke s tem, da obiskuje verouk ali dela kot prostovoljec…
    Kaj pa diskriminacija proti dijakom, ki imajo prenizke ocene za vpis na gimnazijo?

  3. D_F pravi:

    Tam, kjer je Kristus kralj se neha demokracija. Morda je sprehod viteza Lovra Šturma v arhive Sove še ena akcija, ki jo je speljal preko Vatikana in samo še čakamo, da se iz zgodovine privleče Katoliška akcija… morda je res črnogledo. toda Cerkev dela na dolgi rok in vztrajno. Ima vse atribute za posege v sleherno celico demokratične družbe : to je Denar, Zaprt in nepregleden krog poslovanja in seveda odločitve, ki ne nastajajo v Slovenije , temveč na vrhovnem poveljstviu — Vatikanu. Slovenci imamo ustavo - RKC je pa sploh ne potrebuje…ima svojo zakonodajo in dela samo za lasten interes. Osvojili so že RTV Slo in bebavost programa jim zagotavlja še na mnoga leta nadzor nad slovenskimi telički (če je RKC pastir)…
    Mislim, da je osnovni aribut demokratične družbe - ločenost Cerkve od države … in samo zato gre…

  4. Rok pravi:

    Ojojoj, ce bi imeli kaj pojma, bi vedeli, da se te izjave podpisuje ze vrsto, vrsto let. Pa ne samo na vipavski gimnaziji, ampak tudi(vsaj se) na SKG Sentvid. Vem, ker sem jo tudi sam podpisal pred skoraj desetimi leti.

    p.s. Da prihranim zivce vsem zagrizenim komijem…Ko se prisel na SKG, sem bil dokaj veren, ce ne drugega, vsaj bogabojec. Ko pa sem zadnjic stopil skozi vrata SKG, sem bil ateisti - od glave do peta. Ko vidis toliko gnilega v samem temelju Cerkve, se ti vse skupaj malo zagravza…

  5. Mirela pravi:

    Ha,ha, Rok, kako bedno…

    Če nisi fen cerkve si pač zreduciran na komija ?!

    V bistvu žalostno…

  6. Rok pravi:

    Ce bi to veljalo, bi bil tudi sam komij. Narobe si razumela, Mirela.

  7. Alcatraz pravi:

    Res nevem zakwa vam gresta v nos ta dva pogoja?
    Če vam niso všeč se pač ne vpišeš na to gimnazijo.Vsak ve kam se vpiše.
    Če ti pač to ne paše se vpišeš na običajno gimnazijo.
    Sej zdej vem da se bo kksn najdu in reku da jo financira država. Res jo. Sej država financira tud recimo kulturnike k se ukvarjajo z tragedijam pa nimajo (nimamo) tisti k tragedij ne marajo (maramo) nč proti….

  8. Starzbet pravi:

    Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Website Giriş için Tıklayın. Starzbet

Komentiraj