Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Predsednikov “varnostni” svetovalec

21. marec 2007 ob 10:30 | Vest |

Iztok Podbregar (bivši direktor SOVE in bivši načelnik generalštaba) je svetovalec predsednika republike Janeza Drnovška za nacionalno varnost. Z njim smo se pogovarjali o ogroženosti Slovenije, kraji računalnikov predsednikovim prijateljem, njegovi spodleteli poti v Darfur, ki jo je preprečil predsednik vlade ter o blogih.


Kot veste jaz nisem preveč medijski človek.”

Spraševala sta Jani Sever in Denis Sarkić, video/Denis Sarkić, montaža Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. pajrt pravi:

    Škoda, da je ta intervju že opravljen, ker bi bilo zanimivo ga vprašat, kaj si misli glede tega razkritja v današnjem Dnevniku o nekakšni vladni ekipi, ki naj bi z dvomljivo zakonsko podlago prišla do najzaupnejših informacij v Sovi.

  2. Iztok pravi:

    Po sprejetju Zakona o Sovi let1998, ki je temeljna podlaga za delo SOVE ni nobena Vlada RS nikoli do Janševe Vlade komisijsko oziroma z delovnimi skupinami pregledovala delovanje SOVE.
    Že drži, da je SOVA vladna agencija in, da Vlada RS ima pristojnost strokovnega nadzora.Vendar Vlada ne more svoje pristojnosti delegirati delovni skupini še posebej, če so v njej članiskupine, ki niso člani Vlade RS(npr.bivši ustavni sodnik dr.Jerovšek).To je verjetno nezakonito.V Sovi v glavnem delajo z zaupnimi podatki.Gospod Jerovšek nima certifikata po zakononu o tajnih podatkih in je tudi zaradi tega delovna skupina sporna.Delovna skupina bi po sklepu morala pregledati arhivsko gradivo.Sova ne razpolaga z arhivom.Ima delovno dokumentarno gradivo in razvid v skladu z zakonom o SOVI.
    Vsak nadzor, ki ga mimogrede nikoli ni dovolj v tovrstnih službah pa mora zagotoviti nemoteno zakonito operativno delo SOVE.Vtis je, da takšen komisijski vladni nadzor to ne bo zagotovil in gre za kaj drugega ne pa za nadzor.
    Z tem vprašanjem bi se temeljito morala ukvarjati Parlamentarna komisija za nadzor nad obveščevalnimi službami, ki ima za svoje delovanje poseben zakon in jo sestavljajo poslanci iz vseh strank.

  3. vest.si » Blog Arhiv » Sova - nadzor - politika pravi:

    […] Premier ima prav. Vlada res mora skrbeti za vse to. A čas ustanovitve posebne skupine je vsaj nekoliko nenavaden. Zgodilo se je pred kakšnim mesecem. Nekako takrat, ko je vlada stopila v dovolj odkrit konflikt s predsednikom republike glede imenovanja guvernerja BS. In sporu s predsednikom, ki je tik pred tem v svoj kabinet za svetovalca vzel Iztoka Podbregarja, bivšega direktorja Sove (v času, ki ga preiskuje posebna vladna skupina), za zdaj ni videti konca. […]

Komentiraj