Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Spodleteli PR SDS

20. marec 2007 ob 13:23 | Vest |

SLOVENIA ECONOMY
Zagožen kljub menda drugačnim željam premiera ostaja v gospodarstvu Foto/Denis Sarkić

Umik politike iz gospodarstva je slogan, ki naj bi bil všečen vsem volilkam in volilcem. Posebej ker slednje že nekaj let obljubljajo vladne stranke. Janševa vlada je od samega začetka svoje oblasti ravnala drugače. Potrebno je bilo pač najprej prevzeti vajeti. Umik naj bi sledil kasneje. V drugi polovici mandata.

Trenutek je torej prišel. In vlada ter njena največja stranka SDS sta pred kratkim napovedali, da se iz nadzornih svetov in uprav umikajo vsi vladni in strankini funkcionarji. Včeraj je tako potekel rok, do katerega bi se morali člani izvršilnega odbora SDS v skladu s spremembo statuta stranke o nezdružljivosti politične funkcije s funkcijami v gospodarstvu, umakniti iz nadzornih svetov in upravnih organov gospodarskih družb.

A to se ni zgodilo, namesto tega so se najznamenitejši funkcionarji/gospodarstveniki SDS Jože Zagožen, Gregor Gomišček, Igor Marinšek in Drago Šiftar odločili, da izstopijo iz izvršilnega organa SDS.
Zagožen je sicer generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne in predsednik nadzornega sveta Gorenja, Gomišček je član nadzornih svetov Kapitalske družne, Zavarovalnice Triglav in predsednik nadzornega sveta Krke, Marinšek je izvršni direktor Mobitela in Šiftar predsednik nadzornega sveta Nafte Lendava.

Drugače so ravnali Ladislava Furlan, ki je izstopila iz nadzornega sveta Peka, Elizabeta Horvat, ki je izstopila iz nadzornega sveta Laboda, Milan Škafar, ki je odstopil iz nadzornega sveta Slovenske industrije jekla ter Anton Štihec, ki je odstopil iz nadzornega sveta Kapitalske družbe. Že v ponedeljek pa je s funkcije predsednika nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne odstopil minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Nenavadni manever torej ni prinesel veliko novega. Samo vtis, da se SDS zares ne želi ločiti od gospodarstva. Tisti, ki so izstopili iz izvršilnega organa SDS gotovo ostajajo v neformalnem vrhu stranke, tisti, ki so odšli iz nadzornih svetov družb, pa tako ali tako niso bili najbolj pomembni. Poleg tega minister Vizjak seveda ostaja minister.

Glede na razporeditev je mogoče celo sklepati, da ne gre za individualne odločitve, temveč za, na internih pogajanjih, dogovorjeno politiko največje stranke.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj