Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Strašno lepa žival

17. marec 2007 ob 14:10 | Vest |

Odpeljali smo na Bloke, natančneje v vas Hruškarje, kjer smo se z vaščani pogovarjali o medvedih, ki jim povzročajo strah in težave. Domačini pričajo, da je nevarnost večja, kot se zdi tistim, ki to strašno lepo žival občudujejo na fotografijah ali po televiziji. Med sogovorniki je bil tudi oče domačina, ki ga je prejšnjo nedeljo napadla medvedka z mladiči.

“Sej je lep medved in ga je lepo videt. Samo če je pa taku na gosto naseljen, je pa to nevarno …”

In kaj bi vi storili, če bi se na sobotnem sprehodu izza grmovja pred vas na noge postavil velik (in lep!) medved in zarenčal na vas (no, morda bi vas tudi malce udaril ali ugriznil)?

V imenu domačinov vas vabim na Bloke, v katero od tamkajšnjih vasi. Še posebej zgodaj zjutraj ali ob mraku.

Video Katja Lenart

PS: Pričevanja se nadaljujejo (s traktorsko vožnjo skozi cerkniški gozd in pričevanji domačinov).

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Andraž pravi:

    Mi imamo na Blokah vikend. In poznam precej zgodbic domačinov, ki so srečali medveda ali medvedko. Eden je v takem šoku poln adrenalina v trenutku splezal visoko na drevo, imel je srečo, da tega ni poskušal medved. Dotični se nekaj mesecev zaradi šoka ni prišel k sebi.
    Poznam strahove, ki jih čutijo domačini.

    Sem pa vseeno mnenja, da se je treba čimbolj izogibati pobijanju živali. Mogoče najti druge rešitve. Razen, če res ne gre. Ampak kdaj res ne gre več?

  2. Grega Fajdiga pravi:

    Problem je v tem, da se preseljeni medved slej ko prej sam vrne na območje, kjer je živel prej. Preselitve torej niso tako učinkovite, kot se zdi na prvi pogled.

  3. Gina pravi:

    Medvedi so hudo lepe živali. Medvedke so hudo skrbne matere. Letos mi je hudo, ker se ne upam po zvončke!

  4. Jure pravi:

    Stroka pravi, da mi posegamo v medvedov prostor, ampak to nikakor ne drži.
    Na Blokah je včasih živelo mnogo več ljudi kot sedaj in so obdelali veliko hribov (košnja), ki so sedaj zaraščeni. Se pravi, da medvedu delamo korist in mu širimo njegov življenski prostor. Ne vem zakaj so pametnjakoviči ukinili mrhovišča, ki jih je že Marija Terezija uvedla. Veste zakaj, ker medved, ki se hrani z mrhovino ni dober za človeško prehrano. Sem Bločan in sem večkrat srečal medveda v gozdu, tudi do hiše je prišel, trikrat v enem tednu in pojedel vse hruške in to v strnjenem naselju. Tudi mene ne moti prevelika prisotnost medvedov, moti pa me strahopetno razmišljane mestnih ljudi, ki se nikoli niso srečali z medvedom v naravi. To število medvedov bi res morali razporediti po vsej sloveniji pa bi bilo za vse prav (dvomim).

  5. SunYa pravi:

    Ste vedeli, da je v ruskih deželah njega dni obstajal kult medveda? “Pri severnih Rusih je bilo zelo razširjeno verovanje, da je bil medved najprej človek, ki je ubil svoje starše. Bog ga je za kazen spremenil v zver. Sibirski Rusi so verjetli, da je medved člove, ki so ga prekleli starši ali sam bog.” (Ovsec, 1991: 349)

    Vse jasno!

  6. SoulJah pravi:

    Medved je pa tk n tk zakon
    Lepo pr seb neko puško isto ko na Svalbardu pa nebo panike

Komentiraj