Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SD na vrhu

16. marec 2007 ob 14:47 | Vest |

SLOVENIA POLITICAL PARTNERSHIP

Borut in Janez, partnerja v nizkem štartu Foto Denis Sarkić

Danes je bila objavljena raziskava RM PLUS za Večer, jutri bo objavljena raziskava Ninamedie v Mladini. V obeh raziskavah je prišlo do opaznih premikov. In v obeh dovolj prepričljivo vodi SD.

Po Večerovi raziskavi se je 16,9 % vprašanih opredelilo za SD, 15,4 % za SDS in 8,4 % za LDS. Ob tem je zanimivo, da se je za SD v januarski Večerovi raziskavi opredelilo samo 5,9 %. Podpora pa je zadnji mesec zrasla tudi SDS - za 2,5 %, SLS za 2,1 % SNS za 1,6 %, NSi za 1,4 % in Desus za 0,5%. Šele na sedmo mesto se je uvrstila skupina nepovezanih poslancev pod vodstvom Mateja Lahovnika, ki bi jo volilo 2,1 odstotka vprašanih. Rezultat je logičen, saj je Večerova raziskava zaznala velik upad števila neodločenih z januarskih 38 % na 24,9 %.

Mladinini rezultati so podobni. Vendar samo glede že znanih parlamentarnih strank. Tudi Ninamedia je izmerila, da je najbolj popularna stranka v Sloveniji SD - preko 15%, sledi pa ji SDS z nekaj nad 14%. Meritev popularnosti “stranke” Zares pa je na žalost popolnoma neprimerljiva z Večerovo, saj je Ninamedia po njeni priljubljenosti spreševala brez hkratne ponudbe opredeljevanja za druge stranke. Rezultat je temu primerno visok. Celo višji od tistega, ki ga dosega SD.

Kakorkoli. SD se je vsekakor uspela zasidrati na ali tik pod vrhom popularnosti. In Zares čisto zares predstavlja alternativo LDS - težko pa bi rekli, da tudi komu drugemu. Vsaj zaenkrat. A konec koncev Zares obstaja samo kot društvo, pa še to ne več kot nekaj dni. Tako da njegov potencial še ni povsem jasen.

Na drugi strani je očitno, da se bo popularnost SD lahko obdržala samo v primeru, da se Borut Pahor ne bo odločil za predsedniško kandidaturo. V primeru, da zapusti vodenje SD še letos, se v stranki, ki se bo okrepila s kadri LDS, namreč obeta zelo hud boj za prevlado.

Boj za prevlado bo v vsakem primeru potekal tudi na celotnem levo sredinskem delu političnega spektra. A zaenkrat rezultati kažejo, da se je priljubljenost SD končno priključila popularnosti Boruta Pahorja, za katero je doslej krepko zaostajala. Takšno popularnost ter trend vzpona, ki se je pravzaprav šele začel, je običajno težko hitro zaustaviti.

Neprijetno se morajo zaradi tega počutiti tako v SDS kot pri Zares ali če hočete v LDS. Paradoks pa je, da je vedno bolj očitno, da bo samo čim boljši rezultat Zares lahko omogočil gladko zmago SDS na naslednjih volitvah.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. štulič pravi:

    Borut Pahor v tem trenutku ve, kaj je racionalno.
    Premladi smo za očete naroda a dovolj modri za očete.

  2. Flyboy pravi:

    Kdor visoko leta…

Komentiraj