Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prevrat v SDS Litija

16. marec 2007 ob 14:07 | Vest |

Konferenca SDS v Litiji Video/Denis Sarkić

SDS Litija je po porazu na lanskih županskih volitvah, na katerih niso imeli niti svojega lastnega kandidata, podpreti pa so morali kandidata SLS, v veliki krizi. Včeraj so zato imeli konferenco na katero je prišel urediti stvari kar generalni tajnik SDS Dušan Strnad.

Litijska podružnica največje slovenske stranke nima niti tajnika. Blagajnika, ki bi moral podati finančno poročilo pa na včerajšnjo konferenco ni bilo. V litijski SDS so se namreč že pred lokalnimi volitvami pojavile različne struje, ki so med pripravami na volitve druga drugi onemogočale delo – zato je nekaj članov izvršilnega odbora odstopilo. In še huje, niso bili tiho. Celo v lokalnem časopisu se je v javnosti »pralo strankino perilo«. Slednje naj bi prisililo kandidata za župana Antona Koviča, da je od kandidature odstopil.

Na včerajšnji konferenci SDS Litija so tako poskusili izvoliti nove člane za izvršilni odbor, vendar je opozicijska frakcija predlagala dodatno točko dnevnega reda – razpustitev izvršilnega odbora. V precej razgreto debato se je na tej točki vključil tajnik SDS Dušan Strnad, posebni »opazovalec« iz Ljubljane.

Precej mirno je razložil, da Ljubljana Litijo opazuje, da ne podpirajo »javnega pranja perila«, da je avtor članka za sabo zaloputnil vrata stranke in da naj bodo pozorni koga bodo izvolili v izvršilni odbor – saj so pod drobnogledom SDS, ki v primeru novih »težav« z ukrepanjem ne bo čakal do novih volitev. Na tej točki so se stvari nekoliko umirile, čeprav je konferenca trajala pozno v noč.

Na koncu je s tesnim rezultatom (22:18) vendarle zmagala opozicija, Razrešili so ves izvršilni odbor in na volitvah je bila za predsednico novega odbora izvoljena Mateja Blažič - avtorica “inkriminiranega” članka. Anton Kovič pa ni dobil niti enega glasu.

Kaj bo sedaj storila centrala ni povsem jasno. Vsekakor pa ima dva tedna časa za to, da nov litijski odbor SDS potrdi ali zavrne. To ji omogoča statut stranke, ki pravi: “Za regijsko koordinacijo zadolženi član IO SDS daje v roku 15 dni po izvolitvi obvezno soglasje k izvolitvi predsednika občinskega odbora na območju regijske koordinacije. Pozitivno soglasje pošlje pisno izvršilnemu odboru občinskega odbora in glavnemu tajništvu SDS. Za regijsko koordinacijo zadolženi član IO SDS je dolžan zavrniti izdajo soglasja k izvolitvi predsednika občinskega odbora, kadar:
• je bila konferenca občinskega odbora SDS sklicana ali izpeljana ob hujših kršitvah statuta SDS, na katere je opozorila nadzorna komisija občinskega odbora SDS ali najmanj 10 članov občinskega odbora;
• presodi, da kandidat ne bo sposoben voditi odbora v skladu s programom in statutom SDS in da bi bilo smiselno vnovično odločanje na seji konference občinskega odbora SDS.”

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. Anton Kovič pravi:

    Spoštovani g. Sever ! Objavili ste očiten nesmisel in sicer da nisem dobil niti enega glasu za predsednika stranke ! Namreč kot predsednik sem odstopil in sploh nisem ponovno kandidiral ! Torej jasno, da nisem dobil nobenega glasu ! Prosim, da to objavite ! LP Anton Kovič

  2. Jani pravi:

    Oprostite za nesporazum. G. Kovič ni kandidiral za predsednika in tako seveda ni dobil glasov, je pa kandidiral za izvršilni odbor, v katerega ni bil izvoljen.

  3. Boris BEVC pravi:

    Čestitam novo izvoljeni predsednici Mateji Blažič in vsem izvoljenim članom v izvršilni odbor.Imeli bodo težko delo, da povrnejo ugled stranke v Litiji, kakršnega si tudi zasluži. Tu ni dvoma, da jim skupaj s centralo to ne bo uspelo. Vsi so sposobni, pošteni in zaupanja vredni. Verjamem, da bodo delali predano, v korist stranke in vseh nas prebivalcev občine Litija.
    Lep pozdrav Boris BEVC

  4. Aleksandra Veble pravi:

    Ponosna sem, da smo podpisniki zelo glasnega članka, ki je zadel in prebil zid , kaj samo prebil, zanetil ogenj in tako dokazali, kdo smo pravi demokrati in člani spoštovanja vrede stranke SDS. Samo rezultat je važen, ki dozazuje, da nismo bili v zmoti. Pozivam gospoda Koviča, da se mi javno opraviči za lažne pisne izjave ali pa je bolje, da na vse skupaj pozabim, saj kaj drugega on njega nisem pričakovala. Za županovaje se bogastvo ne meri samo z denarjem, ampak z mnogo več.
    Hvala, gospod Boris Bevc, za zaupanje in dobre želje. Pa še kako se bomo potrudili, da spravimo stranko SDS v Litiji nazaj na spoštovanja vredno prvo mesto.

  5. Jožica Jerin pravi:

    Spoštovani g. Sever

    Dovolite da vas popravim - rezultat volitev za predsednika je bil 24:15, 1 član pa se je glasovanja vzdržal. Menim, da rezultat le ni bil tako “tesen”.

    Lep pozdrav Jožica Jerin

  6. dr. nevesekdo pravi:

    Pozdravljeni,

    Veseli me, da je članek povzročil toliko debate o sami konferenci. Ga. Jožica, imate prav, da je bil rezultat za predsednika 24:15, mislim pa, da je g. Sever mislil za glasovanje za razrešitev izvršilnega odbora, tam pa je bilo 22:18, kot je zapisano v samem članku. Glede na to, ko prebiraš članke v tiskani izdaji sem mnenja, da je le ta strokoven in ne pristranski ( kakorkoli za ene ali druge). Tudi sam se pridružujem čestitkam novemu vodstvu, novi predsednici in novemu izvršilnemu odboru. Želim jim veliko uspeha ter, da se ne bo nadaljevala zgodba iz članka.

    lep pozdrav

  7. vese-kdo pravi:

    Pozdravljeni

    Mislim, pa kdo so ljudje, ki so danes predstavniki OO SDS Litija. Člani stranke so max. od leta 2005 ali pa drugače povedano od zmage SDS na volitvah 2004.
    .
    SRAMOTA!!! V sami stranki sem od njene ustanovitve, res ne preveč aktiven, pa vendar zelo iskreno podpiram politiko SDS na državni ravni-do sedaj…

    Še se bo brala resnica. Izstopali bomo iz SDS postopoma in Javno-medijsko… In to pred volitvami. Sedaj nas je 12, pa še jih bomo iskali, ljudi, ki niso zadovoljni s takšno SDS, kot nam jo ponujate v Litiji!!!

  8. Andrej pravi:

    Spoštovani “vese-kdo pravi”

    Žal vašega komentarja ne razumem čisto dobro, kdo so ti - “danes predstavniki OO SDS Litija”? Ali mislite na člane stranke ali na novo izvoljeno predsednico, ki je tudi že skoraj 10 letna članica SDS Litija in člane IO SDS Litija?. V stranki je veliko članov, ki so praktično ustanovitelji stranke SDS Litija in so bili zopet izvoljeni v IO SDS Litija - iskrene čestitke. Ni mi jasno, kako lahko že v naprej napovedujete izstop iz stranke - ali je to res iskreno podpiranje politike SDS - ali užaljenost? oziroma grožnje, da boste namenoma iskali ljudi, da izstopijo is stranke SDS v Litiji. Toliko v premislek - pa pustimo času - čas.

  9. neznan pravi:

    Bravo Andrej. Vidim, da dobro poznaš litijski SDS. Tudi mene je zabolelo, ko sem prebral članek od vese-kdo, kdo je človek v ozadju, ki piše laži in nam streže z neresničnimi podatki. Tako, kot si zapisal, Andrej, mogoče pa je to užaljenost ali pa so grožnje. Čudi me kako se po tednu dni ne strinjajo z novim vodstvom, ki še ni imel možnosti pokazati svojih sposobnosti, prej pa so se več let s starim. Tudi to je res- pustimo času-čas. Glede članstva pa vam moram povedati, da sta sedaj v IO dva člana manj, ki sta vstopila po volitvah, kot v prejšnem IO. Vas vese-kdo boli, da so člani, ki so kratek čas v stranki pokazali več volje, kot ustanovitelji? In imajo željo popeljati stranko na vrh v litijskem političnem prostoru? Če pa zavidate temu, pa se sprašujem kako ste lahko sprejeli program SDS in ste še sploh lahko član? Tudi jaz želim veliko sreče in uspeha novemu vodstvu SDS Litija. Pa prosim, če ne morete pomagati, saj škode ne delajte.

  10. vese-kdo pravi:

    Tako kot je niso delali sedanji člani IO (vsaj večina)s pisanjem proti predsedniku (legitimno izvoljenemu g. Koviču v Občanu)in to ravno pred volitvami. Mislim, ne sprenevedajte se, če se že ne delate norca iz poštenih članov in volivcev SDS. Sicer pa ne mislim polemizirati z Vami, saj ste do sedaj pokazali samo zahrbnost, nepotizem in sposobnost priključitve strankam, ki so na oblasti. Sicer pa bo čas pokazal, kdo ima prav, kot sami pravilno navajate.

  11. Litija, zbudi se :-) » Blog Arhiv » kitenje s tujim perjem pravi:

    […] Ok, pohvalno. Vendar čisto pošteno - to je ideja A. Koviča, ki jo je podal na nekem kolegiju in smo jo podprli v vseh svetniških skupinah. Kovič je sicer član druge stranke, ki je pred časom zamenjala vodstvo občinskega odbora.  […]

  12. GlucoCare pravi:

    GlucoCare is a natural and safe supplement for blood sugar support and weight management. It fixes your metabolism and detoxifies your body.

  13. Synogut pravi:

    SynoGut is a natural dietary supplement specifically formulated to support digestive function and promote a healthy gut microbiome.

  14. Amiclear pravi:

    Amiclear is a dietary supplement designed to support healthy blood sugar levels and assist with glucose metabolism. It contains eight proprietary blends of ingredients that have been clinically proven to be effective.

Komentiraj