Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Še en Lojzetov uspeh

15. marec 2007 ob 16:06 | Vest |

SLOVENIA LOJZE PETERLE

Lojze z “Drnovškom” Foto/Denis Sarkić

Evropska ljudska stranka (EPP) je danes imenovala Lojzeta Peterleta za spremljanje slovensko-hrvaških odnosov. Najmočnejša evropska internacionala je s tem imenovanjem storila nekaj potez. Peterle v slovenski, sicer pogosto ne ravno odprti politiki do sosedov, ki jo včasih predstavlja zunanji minister Dimitrij Rupel, velja za umirjenega evropskega politika. Hkrati je videti, da je EPP s tem imenovanjem dala podporo njegovi kandidaturi za predsednika republike. Ker je Janša zadnji vikend napovedal, da bo SDS na volitvah nastopila s svojim kandidatom.

Lojze Peterle se je tako na nek način znašel v položaju, ki mu bo omogočal vzvišeno komentiranje potez slovenske vlade in diplomacije. To je še toliko bolj zanimivo, ker je Peterle evropski strankarski kolega tako Sanaderja kot Janše, s katerim se politično nikoli ni najbolje ujel. Ne v času Demosove vlade, ne v času Depale vasi, ne v času združevanja SLS in SKD… Hkrati pa njegove besede ne bodo brez pomena v evropskem prostoru.

Peterle je za spremljanje slovensko-hrvaških odnosov v EPP zadolžen skupaj z nemškim poslancem Berndom Posseltom, dokument pa pripravlja poročevalec iz vrst socialistov, Avstrijec Hannes Swoboda, ki je prejšnji teden pozval, naj Slovenija in Hrvaška v prizadevanjih za rešitev vseh spornih vprašanj meje razmislita o mednarodni arbitraži. Kot poroča STA je Peterle po imenovanju dejal, da “v poročilu ni smiselno s tehnično natančnostjo priporočati obema državama, kako naj uredita vprašanje meje”. Srečal pa se je tudi s Swobodo in mu pojasnil, da ni potrebe po omenjanju arbitraže. “Mislim, da arbitraža ni najhitrejša pot do rešitve vprašanja meje,” je za STA povedal Peterle in poudaril, da “bi bilo boljše, da se obe državi dogovorita za način, kot pa da se pri naših prijateljih lobira za enega od načinov”.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. mArkedzani pravi:

    Včeraj pozno zvečer sem ujel ponovitev Dannyjevih zvezd na NET tv. Zmago Jelinčič plemeniti je napovedal svojo kandidaturo, katero mi je pred časom zagotovil že ob mojem obisku DZ-ja.

  2. JB pravi:

    A spet?!?!?

  3. sightcare pravi:

    SightCare supports overall eye health, enhances vision, and protects against oxidative stress. Take control of your eye health and enjoy the benefits of clear and vibrant eyesight with Sight Care. https://sightcarebuynow.us/

Komentiraj