Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pomembni svetovalec

15. marec 2007 ob 15:17 | Vest |

SLOVENIA PRESIDENT DRNOVSEK'S CABINET

Okrepljeni predsednikov urad: Iztok Podbregar, Valentina Flander, Janez Drnovšek in Ivo Vajgl Foto Denis Sarkić

Sveži svetovalec - (od decembra lani) - v kabinetu predsednika države je Iztok Podbregar. Podbregar je bil do leta 1991 oficir JLA (izstopil je marca 1991), leta 2001 je postal načelnik generalštaba Slovenske vojske, potem pa je bil nekaj mesecev tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo, od koder se je preselil v kabinet predsednika vlade - Janeza Drnovška. Od tam je leta 2002 odšel na SOVO. Po zamenjavi vlade leta 2004 je Podbregar ostal na vrhu Sove. Zamenjan je bil šele oktobra 2006, ko ga je nasledil Matjaž Šinkovec.

Zdaj se je Podbregar vrnil k Drnovšku, kjer opravlja neprofesionalno funkcijo svetovalca predsednika republike za področje nacionalne varnosti. Zaposlen pa je na univerzi v MB - Fakulteta za varnostne vede.

Podbregar je sicer znamenit po tem, da je na čelu Sove preživel rekordna 4 leta. Zapomnili pa smo si ga tudi po tem, da si je Drnovšek želel, da bi kot šef SOVE sodeloval pri reševanju Toma Križnarja, vendar vlada nad tem ni bila navdušena.

Njegova naloga se je v zadnjem času reaktualizirala ob vlomu v prostore gibanja, za katerega predsednik republike domneva, da ima politično ozadje. Policija ni zaznala nikakršnih indicev, ki bi preiskavo lahko usmerili v to smer. Primer pa je morda kljub temu pomemben tudi za varnost predsednika republike.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj