Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Slovenija v jedru

14. marec 2007 ob 15:09 | Vest |


Manušer Motaki: “I’m always OK - thanks to God!”

Slovenijo je obiskal iranski minister za zunanje zadeve Manušer Motaki. Izjemno pomemben obisk predstavnika države s katero se zunanja politika svetovnih velesil že nekaj časa ukvarja zelo intenzivno. Kaj bo z Iranskim jedrskim programom je eno osrednjih svetovnih vprašanj.

Ima Iran pravico do jedrskega programa ali celo do jedrske bombe? ZDA so prepričane da ne. Slovenija o tem nima ravno jasno izdelanega mnenja. Vendar se zdi, da ni izključno na strani ZDA. Konec koncev ima večtirno zunanjo politiko, ki jo mnogi pogosto kritizirajo, čeprav ima to lahko včasih svoje prednosti.

V Ljubljani naj bi se iranski zunanji minister sicer pogovarjal predvsem o plinovodu, ki naj bi čez Slovenijo vodil v Evropo. Vendar to gotovo ni bila edina tema pogovorov. Slovenija bo v kratkem predsedovala EU, Ernest Petrič pa predseduje IAEA - mednarodni agenciji za jedersko energijo, kar gotovo ni nepomembno.


Dimitrij Rupel: “Naš del Evrope in Iran se bosta povezala z mnogimi plinovodi … naj omenim drugi projekt, ki bi dosegel Italijo in upam tudi Slovenijo …”

Video/Denis Sarkić Montaža/Marko Bratuš

Motaki se je v Ljubljani srečal s predsednikom republike Janezom Drnovškom, premierom Janezom Janšo in gostiteljem, zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom. Izmed vseh se je najdlje zadržal s predsednikom republike Drnovškom, tako, da je moral premier Janša na srečanje čakati dobre pol ure.

O tem kaj sta se pogovarjala Drnovšek zaenkrat ni povedal ničesar. A slovenski predsednik odhaja drug teden v New York na srečanje z generalnim sekretarjem OZN, s katerim se bosta pogovarjala o svetovnih kriznih žariščih. Predvsem o Darfurju in Iranu.

Pomen Slovenije je bil danes vsekakor opazen.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. vest.si » Blog Arhiv » Stopnjevanje napetosti pravi:

    […] Skoraj istočasno je Janez Janša glede vladnega nadzora SOVE povedal, da si ne predstavlja vlade, ki ne bi smela nadzorovati vladnih služb. Bil pa je tudi zelo kritičen do solističnih potez nekaterih politikov. Predsednik Drnovšek je namreč v zvezi z reševanjem iranske jedrske krize pisal iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu in se o tem pogovarjal z iranskim zunanjim ministrom Manušerjem Motakijem. Po Janševih besedah v nasprotju z ustaljeno prakso na pogovoru ni bilo predstavnika slovenskega zunanjega ministrstva. Predsednik vlade je odgovoril tudi svojemu poslancu Petku na vprašanje ali je bil program obiska Drnovška v ZDA usklajen z vlado. “Tega obiska ni v sicer usklajenem programu obiskov za letošnje leto. Prav tako vlada ni dobila nobene prošnje, da se ta program razširi,” je povedal premier. […]

  2. gangster city pravi:

    Do whatever you want. Steal cars, drive tanks and helicopters, defeat gangs. It’s your city! https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gangster.city.open.world

Komentiraj