Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Partnerski razvoj populizma

12. marec 2007 ob 12:50 | Vest |

SLOVENIA SHIPMAN 63

Japec Jakopin in Marlene Ottey - ob krstu Shipmana 63 (leta 2005) v Marini Portorož Foto Denis Sarkić

Živahen konec tedna? Vsaj politično. In nekoliko smešen. Ali vsaj zabaven. In tudi žalosten.

Razpadanje LDS se nadaljuje, SD se bo še nekaj mesecev odločala ali naj Pahor kandidira za predsednika republike in SDS je stabilizator političnega prostora.

Vse to so natrosili politiki za vikend. Nekaj uric pred tem je predsednik vlade nekaterim poslancem ponovno poslal vabilo, da se pridružijo Partnerstvu za razvoj. Gesta bi bila duhovita, če se ne bi ravno prejšnji mesec zgodila investicijska mora - mala zgodbica o tem, da bosta brata Jakopin svojo novo tovarno za izdelavo jaht odprla v Italiji.

Obrobna novica je zarezala globoko. V Tržiču (Monfalcone) so namreč Jakopinoma vse uredili v dveh mesecih, subvencionirali jima bodo delovna mesta, razvoj, izobrazbo zaposlenih… V Italiji so slovenskima podjetnikoma položili rdeči tepih.

Nič posebnega? Slovenska podjetnika osvajata svet. Šla sta čez mejo. Novica bi morala pravzaprav zveneti skrajno optimistično. In tako jo je tudi potrebno razumeti. Pomeni normalizacijo. Vendar samo v eno smer.

Težava ni v tem, da Jakopina ne bosta zgradila ladjedelnice za velike luksuzne jahte v Sloveniji, ampak da tovrstnih investicij tu ne napoveduje nihče. Ne Italijani, ne Kitajci. In da slovenske oblasti nikomur ne nudijo podobnih uslug, kot sta jih bila deležna Jakopina na drugi strani meje.

Podjetniki v Sloveniji so na istem kot so bili in brezposelni tudi. No, ti so celo malce na slabšem, saj aktivne politike zaposlovanja ni več. V Sloveniji država, celo tistim, ki se samozaposlijo, ne nudi prav ničesar. Nič!!! Ničesar ni za podjetnike in ničesar za brezposelne.

In ob tem so politiki vendarle nadvse zadovoljni. Predsednik vlade pa brez sramu, po tem, ko so propadli praktično vsi poskusi reform, ki jih je napovedoval po prevzemu oblasti, spet vabi v Partnerstvo za razvoj.

Tisto, kar premiera trenutno najbolj skrbi ni razvoj, ampak nekoliko prehiter vzpon SD. To bi namreč utegnilo biti neprijetno. Janša si je močne SD, ki bi nadomestila LDS sicer ves čas želel, a ne tako močne, da bi ga utegnila na naslednijih volitvah premagati.

Razsutje LDS je politična razmerja v Slovenijii radikalno spremenilo. V tolikšni meri, da je lahko to za SDS neprijetno. Zato se je premier spet začel ukvarjati z razvojem. In SD seveda tudi. Pripravili naj bi nekakšen alternativni vladni program.

Kako lepo. A ob vsem političnem pompu preteklega vikenda si je najbolj potrebno zapomniti, da primera Jakopin nihče od slovenskih politikov ni niti omenil.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Bojan pravi:

    Kako strasno neokusno je gledati ljudi (=Sever), ki so se pretrgali s pljuvanjem po Jansi, ko je le-ta na zacetku mandata najavljal reforme in je vse skupaj se zgledalo kao resno, zdaj pa zamerijo Jansi, da je naredil tocno to, kar so zeleli - opustil vso to reformsko naravnanost.

  2. mArkedzani pravi:

    mene cudi, da ga ni omenila “opozicija”, za pozicijo je logicno, da se ne hvalisa s porazi..

  3. jani pravi:

    Dragi Bojan. Bo pa kar potrebno navesti kakšen citat - kje sem bil proti reformam. In bolje prebrati kaj sem zapisal.
    Ves čas sem namreč zagovarjal stališče, da so reforme potrebne. Vprašanje pa je seveda v njihovi meri. Denimo, če človek ni navdušen nad EDS še ne pomeni, da je proti reformam, pomoči podjetnikom in da hkrati ne more zagovarjati tudi aktivnega odnosa države do brezposelnih.

  4. Bojan pravi:

    Mladino sem v letih 5 in prva polovica 6 (glavni urednik Sever) prebiral redno - (ah, folly of the youth :). Zelo dobro se spomnem, kaksen ton do reform je imela Mladina (tudi Severjevi editoriali); v enem stavku: “ja, sej je treba imeti nekaksno reformo, a ne na skodo delvcev, upokojencev, studentov, etc.” In tisti neskoncni clanki malikovanja “ubogih” studentov, “preslisanih” sindikatov, in kaj vem kaj se vse.

    OK, prav. Legitimno stalisce. Ampak hkrati tudi prekleto licemerno. Na kratki rok bo za omleto treba razbiti jajce. Ne mores hkrati biti za manjse davke in prepovedati manjsanje take ali drugacne sociale; ne mores hkrati biti za podjetnikom prijaznejse okolje, in hkrati oponirati sprostitivi togosti trga delovne sile; ne mores hkrati biti za pokojninsko reformo in tuliti, ko hocejo podaljsati upokojitveno starost; ne mores biti hkrati zagovornik studentskega dela na slovenski nacin in jokati, da mladi diplomanti zdijo na zavodu, in tako dalje, in tako dalje.

    Pri Mladini (in tej Vesti sedaj) mi je blo vedno vsec pokrivanje vsega kar ni imelo veze s politiko in gospodarstvom - res liberalno in sem z veseljem prebiral. Ampak vas socializem je pa res ein bischen zu viel.

  5. jablana pravi:

    Ne vem, če je naša delovna sila res tako toga, dragi Bojan. Če mogoče še ne veš, še v javnih službah (šolstvo, na primer) zaposlujejo večinoma le še za določen čas. In pogodbe prekinjajo čez dva poletna meseca. To, da želimo ohraniti delavske pravice na neki normalni ravni, pa verjetno res zgleda togo, ampak dvomim, da bi na to gledal tako, če bi bil sam v tej poziciji. ker je dejstvo pač tako, da se zelo velik del denarja, ki se ga prihrani pri stroških dela, ne preliva v nove investicije, ampak v žepe lastnikov in managerjev. Tega cilja pa žal večina ne more podpirati, ne.

  6. uros1981 pravi:

    Več takih prispevkov! Bi bilo fajn, če bi enkrat (ali pa večkrat, seveda) na teden objavili kaj podobnega. Kratek pregled tedna in izpostavitev problema(ov).

  7. Alpha Tonic pravi:

    Alpha Tonic daily testosterone booster for energy and performance. Convenient powder form ensures easy blending into drinks for optimal absorption.

Komentiraj