Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prebujeno podjetništvo

8. marec 2007 ob 17:10 | Vest |

Raziskava GEM je letos prvič pokazala rast, na izbor Najpodjetniška ideja pa je letos prispelo rekordnih 80 prijav. Rečemo lahko, da se podjetništvo v Sloveniji prebuja, kar dokazujejo ugotovitve raziskav, organizatorjev podjetniških projektov (Tovarna podjemov, CEED, Finance in Poteza) ter Ministrstva za gospodarstvo.

Peter Frankl: “Tuki ne gre za limone, ki jih izžemamo. Te limone je treba zalivat, kajti brez tega, brez tega soka ni sociale, ni zdravja, vse lahko propade.

Raziskava GEM je pokazala, da je letos nekoliko več podjetnikov kot lani, zanimivo pa je, da je razmerje med podjetniki in podjetnicami v starostni skupini od 18-24 let kar 14:1, v korist moških. Izvedenci poleg tega pravijo, da podjetniško okolje še vedno ni povsem naklonjeno novim podjetniškim pobudam.

Na Najpodjetniško idejo (organizirata jo Tovarna podjemov in časnik Finance) se je letos prijavilo rekordnih 80 podjetniških pobud, med njimi pa vam na kratko predstavljamo finaliste.

V kategoriji poslovnih načrtov so ideje naslednje:
1) “in-wheel” elektomotorji podjetja Elaphane (namenjeni neposredni vgradnji v pogonska kolesa električnih in hibridnih vozil)
2) sistem E-park (plačevanje parkirnine prek SMS sporočil)
3) multisenzorska tehnologija MSX (uravnavanje procesa vrenja brez prisotnosti uporabnika)
4) računalniški program Penta (spletni pospeševalec, antivirus, antispam, antiads in antiapyware)
5) sistem Solosail (nadgrajevanje jadrnic z umetno inteligenco)
6) računalniški sistem Quarad (nova metoda ugotavljanja komercialnega prometa med uporabnikom in ponudnikom internetnih vsebin)

V kategoriji mladih podjetij pa so ideje naslednje:
1) Astron, d.o.o. (prototip avtonomnega letečega plovila kolibri)
2) Ekliptik, d.o.o. (način, kako kirurgom močno olajšati operacije zlomov dolgih kosti, pri katerih se uporabljajo t.i. žeblji)
3) Inform, d.o.o. (spletni portal Informiran.si)
4) Oftalplus, d.o.o. (nov način kupovanja kontaktnih leč)
5) Tikev, d.o.o. (izvirni izdelki iz muškatnih buč)

Mojca Grobelnik

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. sweet apple pravi:

    Find healthy, delicious recipes and meal plan ideas from our test kitchen cooks and nutrition experts at SweetApple. Learn how to make healthier food choices every day. https://sweetapple.site/

Komentiraj