Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ombudsmanka opozarja - ministrstva navdušena

8. marec 2007 ob 17:34 | Vest |

SLOVENIA OMBUDSMAN

ombudsmanka Zdenka Čebašek Travnik Foto/ Denis Sarkić

Poročilo ameriškega State Departmenta v veliki meri potrjuje dosedanje ugotovitve in opozorila varuha človekovih pravic o stanju človekovih pravic v Sloveniji,” je zapisala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Ameriško zunanje ministrstvo je v torek objavilo poročilo o položaju človekovih pravic v svetu za leto 2006. Poročilo v Sloveniji zaznava probleme predvsem v obliki sodnih zaostankov, posrednega vpliva vlade na medije, površnega obravnavanja prošenj za azil, nasilja nad ženskami, diskriminacije in nasilja nad Romi in homoseksualci ter diskriminacije izbrisanih.

Precej ostro. Kar je ombudsmanka v svoji prvi javni reakciji prepoznala. Povsem drugače so v zadnjih dveh dneh na poročilo reagirala vladna ministrstva. Po mnenju vlade je v Sloveniji vse ok, oziroma več kot ok. Graje iz ZDA so razumela celo kot pohvale. Stvar optike pač.

Tako je Ministrstvo za kulturo sporočilo, da je poročilo State Departmenta napisano v pozitivnem duhu. Poročilo sicer navaja, da obstajajo poročila o posrednem vladnem vplivu na medije, vendar na ministrstvu opozarjajo, da tovrstna informacije niso povzete na ravni dejstev. Hkrati poudarja, da so tudi v letu 2006 posamezniki lahko kritizirali vlado tako zasebno kot javno brez povračilnih ukrepov, ter da vlada ni poskušala omejiti kritičnosti.

Ministrstvo za šolstvo in šport pravi, da State Department napačno razume romsko situacijo in opozarjajo, da se poročilo State Departmenta sklicuje na ugotovitve Amnesty International. Poudarili so, da je Milan Zver za spremljanje izvajanja strategije leta 2005 imenoval posebno skupino, ki jo vodi predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc. V sklopu te strategije je ministrstvo financiralo pripravo strokovnih podlag za romski slovar in slovnico, pripravilo osnutek učnega načrta za izbirni predmet romska kultura, financiralo izvajanje romskih taborov, kjer se je izvajal tudi tečaj romskega jezika, in sofinanciralo izdajo zbornikov Zveze Romov Slovenije. Prav tako je ukinilo posebne oddelke za romske učence.

Celo pravosodno ministrsvo je ugotovitve State Departmenta označilo za vzpodbudne. Predstavljale naj bi dodatno vzpodbudo za uresničevanje projekta Lukenda.

In tudi na Ministrstvu za zunanje zadev, ki se je oglasilo prvo, so bili seveda zadovoljni z letošnjim poročilom State Departmenta. “MZZ kot pozitivno ocenjuje dejstvo, da je letošnje poročilo skrbno povzelo vse elemente, ki našo državo opredeljujejo kot sodobno, demokratično državo z visoko stopnjo zaščite človekovih pravic, in da je zaznalo tudi vrsto aktivnosti slovenske vlade za reševanje posameznih vprašanj, med drugim zlasti na področju trgovine z ljudmi, romske problematike in ostalih.”

V Sloveniji je torej glede stanja človekovih pravic, po mnenju vlade, še vedno vse v najlepšem redu. Smola za State Department in ombudsmanko, če morda v to nista povsem prepričana.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. bubi pravi:

    A na State Department se sklicujemo, ko nam pase, sicer pa ne ? Poleg tega imajo Americani dovolj svojega masla na glavi, tako da niso vec tako zelo relevantni in verodostojni, ko pridigajo drugim…

  2. domen pravi:

    Bubi, toda zato ni njihovo poročilo nič manj verodostojno!

  3. bubi pravi:

    Ne vem, ce bi jih ravno za vzor jemala, ravno se je koncal proces proti nekdanjemu Cheneyevemu pomocniku, kjer so bili stevilni novinarji primorani IZDATI svoje zaupne vire vladnemu tozilcu, ki jih je v to dobesedno prisilil !? Poleg tega State Department ne pravi, da prihaja do pritiskov, ampak zgolj navaja, da obstajajo pritozbe…

  4. vest.si » Blog Arhiv » Še en dokaz medijske odvisnosti pravi:

    […] O poročilu State Departmenta, posebej o točki neodvisnosti medijev, smo v Sloveniji slišali bolj malo. Na to je opozorila tudi Liberalna akademija, ki se je tako zapletla v spor z Delom oziroma odgovornim urednikom Petrom Jančičem. Po njihovih besedah ta ne spoštuje Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o medijih glede popravka “nepopolnih navedb”, ki se dotikajo poročila. […]

  5. ProDentim pravi:

    ProDentim is a nutritional dental health supplement that is formulated to reverse serious dental issues and to help maintain good dental health.

  6. Eye Fortin pravi:

    EyeFortin is a natural vision support formula crafted with a blend of plant-based compounds and essential minerals. It aims to enhance vision clarity, focus, and moisture balance.

  7. sightcare supplement pravi:

    SightCare supports overall eye health, enhances vision, and protects against oxidative stress. Take control of your eye health and enjoy the benefits of clear and vibrant eyesight with Sight Care. https://sightcarebuynow.us/

Komentiraj