Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Reminiscence minulih časov

4. marec 2007 ob 15:19 | Vest |


Miro Petek, originally uploaded by jani1sever.

Petka zanima, ali nadzorniki NLB vedo, kdo naj bi financiral razkošno Drnovškovo bivanje v ZDA leta 1999. Mu bo Janša to povedal?

Jutri bo predsednik vlade odgovarjal na poslanska vprašanja. Običajno so ob tem pomembnejša vprašanja, ki jih zastavlja opozicija. Tokrat bodo, kot kaže, zanimivejši odgovori na tista, ki so mu jih zastavili poslanci njegove stranke.

Za boljše razumevanje zakaj, se je potrebno vrniti nekoliko nazaj. V Sloveniji se je pred približno dvema tednoma spet pojavila anonimka. Spisala jo je Civilna Iniciativa - ki je napadla predsednika republike in ga celo ovadila.

Podoba iz preteklosti. Koliko anonimk je krožilo po državi v času vladavine LDS najbrž ne ve natančno nihče. A bilo jih je veliko. Bile so trend. In za mnoge se je zdelo, da so povezane z delovanjem takratne opozicije.

Videti je bilo skoraj kot da jih pripravljajo nekakšne paraobveščevalne skupine z zelo jasnim političnim prepričanjem. In kar je bilo najbolj neprijetno - v pismih je bilo marsikaj blizu resnice.

Potem je bilo anonimk konec. Vsaj tistih, ki bi ciljale na najvišje državne ali politične inštitucije. Na oblast je prišla SDS.

Od kod torej najnovejša iniciativa? Anonimka se je pojavila v trenutku zaostritve odnosov med Drnovškom in Janšo glede imena novega guvernerja BS. A za kakršnakoli ugibanja to nikakor ni bilo dovolj.

Kljub temu, da ji je kmalu sledila iniciativa poslancev SDS, ki uporablja podatke, ki spominjajo na tiste, ki so pred leti krožili v teh pisanjih.

Kaj torej zanima prvo vladno stranko? Rudolf Petan je vladi postavil kar nekaj poslanskih vprašanj:

- Koliko “sredstev je uspelo Sloveniji iztožiti od NLB v sodnem postopku, ki je tekel na Cipru”?
- Ali vlada razpolaga s podatkom, da naj bi bil lastnik večjega računa v podružnici Beobanke na Cipru nekdanji predsednik strateškega sveta LDS za gospodarstvo, ko je bil premier Janez Drnovšek, danes pokojni Peter Rigl?
- Ali je vlada seznanjena, da naj bi preiskovalci haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije v preiskavi finančnih ozadij Miloševićevega režima preiskovali tudi podjetje PERI, ki je bilo v lasti Rigla?
- Kaj je zanimalo preiskovalko haaškega sodišča Susan Hayden ob njenih obiskih v Ljubljani in kakšne odgovore so ji posredovali predstavniki slovenskih državnih institucij?
- Kdaj so na zunanjem ministrstvu začeli načrtovati obisk takratnega premiera Drnovška na Cipru, ki je državo po njegovih navedbah obiskal le kratek čas po nenadni smrti Rigla?
- Ali se je Drnovšek na Cipru pogovarjal tudi o sredstvih na računih podružnice Beobanke?

Petan je s tem zaokrožil serijo vprašanj, ki namigujejo na koruptivne dejavnosti Janeza Drnovška. Začelo se je z anonimko. Potem je sledilo na videz precej nedolžno vprašanje, ki so ga na vlado naslovili štirje poslanci SDS - poleg Petana še Jože Tanko, Jožef Jerovšek in Branko Grims:

- Ali sploh in kako pogosto je Banka Slovenije v preteklosti nadzirala poslovalnice slovenskih bank v tujini?

Potem pa je sledilo še vprašanje Mira Petka, ki je bilo precej bolj neposredno uperjeno proti Drnovšku:

- Ali so nadzorniki NLB seznanjeni z ugotovitvami, da naj bi podružnica LBS New York za potrebe nekdanjega premiera Janeza Drnovška septembra 1999 financirala najem razkošne vile v Lenoxu v ameriški zvezni državi Massachusetts?

Z zanimanjem torej pričakujemo, kaj bo povedal predsednik vlade. Se bo razgovoril o za Drnovška zelo neprijetnih vprašanjih? Ali pa bo vse skupaj še naprej ostalo na nivoju anonimk, ki jih pač lahko s pridom uporabljajo tudi poslanke in poslanci? Oziroma celo predsednik vlade?

Kakor koli, ob vsem tem je precej neprijetno že to, da se omenjena vprašanja pojavljajo prav v trenutku, ko hoče vlada predsednika republike prisiliti, da bi predlagal njim všečnega guvernerja BS. Ali torej prej za vse skupaj niso vedeli?

Ker to seveda ni mogoče, je pravo vprašanje še nekoliko bolj zoprno - ali torej domnevna koruptivna dejanja SDS pravzaprav zanimajo izključno kot instrument za obvladovanje političnih nasprotnikov? V tem primeru predsednika republike.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. andraz pravi:

    Ko vidim ta obraz, ko vidim obraz Petana, obraz Grimsa, obraz….khm.
    mi gre na kozlanje. Bleferji nemarni.

  2. domen pravi:

    Meni pa je tole spraševanje všeč. Negativna kampanija se je še vedno in še vsakemu vrnila kot bumerang, ali kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Torej fantje, le tako naprej in vrnili se boste v opzocijske klopi, kamor tudi spadate.

  3. JB pravi:

    Očitno nas je čedalje več, ki ne prenašamo več SDSja in NSija. Problem je, da ni prave alternative. Sicer se pa popolnoma strinjam z andrazem; tako nizko, podlo, primitivno insinuiranje. Če bi bilo na nivoju ne bi imel nič proti.

  4. nategnjena pravi:

    Tudi jaz sem mali butelj iz volilne baze, ki se počuti nategnjenega, ker je volil SDS. V to me vztrajno in nonšalantno dnevno prepričujejo poslanci, ki se grejejo na soncu teorije zarote.
    Spet se bo parlament na dolgo in široko ukvarjal sam s seboj in z zgodovino, kot vedno, ko ne znajo naprej. Paraobveščevalno inventivno.

  5. relativec pravi:

    Prav imajo! Naj se pove kaj se je dogajalo. Sem ekstremni ljubitelj resnice, veliko raje kot volilec. Čeprav vem, da bodo potem raje kupčkali med sabo kot da pridejo na plano dejstva.

  6. vest.si » Blog Arhiv » Miro Petek in SDS stopnjujeta tempo pravi:

    […] Poslanec stranke SDS Miro Petek je danes na Vlado RS naslovil novo poslansko vprašanje, ki zadeva morebitno sporno poslovanje hčerinskih bančnih družb NLB v tujini (LBS bank, New York in LHB Frankurt). Pojasnil je tudi zakaj so se poslanci vladajoče stranke odločili za tako intenzivno taktiko naslavljanja vprašanj Vladi in ministrom. […]

  7. Ščurek pravi:

    ne vem, kam ste poniknili desnuharski pamfletarji tipa ervinator. vam vaši botri niso plačali angažmajev za februar al kaj?

  8. vest.si » Blog Arhiv » Sova - nadzor - politika pravi:

    […] A to še ni vse. Istočasno so se v parlamentu pojavila vprašanja glede poslovanja BS ter NLB in njenih podružnic, ki so bila vsa vezana na tujino in na podatke, ki so bili tudi povsem obveščevalne narave. Začele pa so se tudi čudne kraje računalnikov. Najprej je bil ukraden računalnik enemu od sodelavcev predsednika republike, nato še enemu. In včeraj so, kot je poročala TVS računalnik ukradli tudi Ivanu Zidarju. Enemu izmed akterjev v dogodkih, ki so bili zanimivi poslancem SDS (poslovanje njegovega podjetja Delfi, lastnika SCT), ko so pred tedni vladi postavljali vprašanja o poslovanju slovenskih bank. Mimogrede Zidarjevo hišo, ki se nahaja v Sostrem, naj bi varovalo 15 kamer, objekt pa naj bi bil tudi fizično varovan. In Zidar vsekakor ni človek, ki bi se mu najbolj od vsega splačalo ukrasti računalnik. Četudi naj bi lopovi hkrati odpeljali tudi avto. […]

  9. Erec Prime pravi:

    ErecPrime is a natural male dietary supsplement designed to enhance performance and overall vitality.

  10. Prostate Flux pravi:

    ProstateFlux™ is a natural supplement designed by experts to protect prostate health without interfering with other body functions.

  11. Menorescue pravi:

    MenoRescue™ is a women’s health dietary supplement formulated to assist them in overcoming menopausal symptoms.

Komentiraj