Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kje so „krvi žejni Slovani“?

27. februar 2007 ob 8:47 | Vest |


Stipe Mesić, originally uploaded by jani1sever.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je zadovoljen, da se izjava o „krvi žejnih Slovanih“, ki si jo je pred kratkim privoščil njegov italijanski kolega Giorgio Napolitano, ne nanaša na Hrvaško, kot so sporočili iz Rima.

„Ne vem, na koga se nanaša. Če kdo misli, da obstaja nekdo drugi, na katerega naj bi se nanašala ta izjava, potem ko je bila Hrvaška iz nje izločena, naj se oglasi,“ je povedal Mesić danes za Hrvatski Radio. Na ta način se je izognil odgovoru na vprašanje novinarja, ali „potem gre le za Slovenijo, ker za Poljsko verjetno ne gre“.


Hrvaški predsednik je še potrdil, da obstaja obojestranska politična volja za srečanje z Napolitanom, s katerim se je pred kratkim prerekal glede fojb. Napolitano je med ostalim govoril o “slovanskem sovraštvu in prizadevanjih za aneksijo“, Mesić pa je odgovoril, da v teh izjavah, „ni možno spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma“.

Že pred tem je Mesić za RAI nerodno dejal, da je treba razumeti povojne poboje Italijanov, glede na številne hujše zločine italijanskih fašistov na območju današnje Hrvaške in Slovenije od leta 1921 do 1943.

Včeraj je pojasnil, da se zločini nikakor ne morejo primerjati, vendar je treba odgovarjati za vsak posamezni zločin. Dejal je še, da so obstajala celo sojenja na ad hoc sodiščih proti tistim, ki so končali v fojbah: „Na osnovi kakšnih dejstev so odločala ta sodišča, je treba raziskati, vendar v fojbah niso končali otroci, nihče pa ni bil ubit le zaradi tega ker je bil Italijan.” ”Ni mogoče govoriti o genocidu in etničnem čiščenju, če so pripadniki italijanske partizanske enote Garibaldi tudi pobijali Italijane v tem času,” je še razložil.

Mesić sicer pravi, da spor med Hrvaško in Italijo še ni končan, ker še ni dogovora o izplačilu 35 milijonov dolarjev za ezule, kar je določeno z osimskimi sporazumi. Dodal je, da pričakuje, da se bo tudi to vprašanje kmalu uredilo, potem ko Hrvaška že več let zahteva od Italije številko računa, na kateri naj bi izplačala svoje obveznosti.

Tudi v tem primeru hrvaški predsednik ni omenjal Slovenije, ki je svoje obveznosti do Osimskih sporazumov, poskusila izpolniti s posebnim računom v Liechtensteinu, na katerem se zaenkrat nabira prah, ker ga Rim ne odpira.

Goran Ivanović

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Neurodrine pravi:

    Neurodrine is a fantastic dietary supplement that protects your mind and improves memory performance. It can help you improve your focus and concentration.

Komentiraj