Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Brezdomke in nogomet

27. februar 2007 ob 15:37 | Vest |

Zavod 69 (Zavod za razvoj in promocijo športa) je v slovenski brezdomni prostor vnesel prijazno svežino. Osmim izbrancem iz vrst brezdomcev se namreč julija obeta udeležba na svetovnem prvenstvu brezdomcev v nogometu na Danskem (selektor reprezentance je nekdanji nogometaš Aleš Čeh!)

Pogovarjali smo se z ljubljanskimi brezdomkami (ki si tudi želijo na Dansko) in brezdomci (med katerimi začuda ni prevelikega interesa), projekt pa so med drugim predstavili ambasador projekta Sašo Udovič, selektor reprezentance Aleš Čeh in predstavnik brezdomcev Kralj Ulice Tone I.

Kralj Ulice Tone: “Sami se do tega ne bomo nikoli dokopali … zaradi več razlogov.”

Kamera in montaža Katja Lenart

V projekt so vključeni brezdomci iz vseh večjih slovenskih mest (Ljubljana, Maribor, Celje, Trbovlje, Murska Sobota, Ptuj, Koper, Kranj, Novo mesto in Nova Gorica). Prva tekma bo na sporedu že v četrtek, nato pa bo selektor do konca kvalifikacij izbral najprej 30 posameznikov, osem srečnežev pa se bo na koncu prvenstva tudi udeležilo.

Slovenija se v tak projekt vključuje prvič. Do zdaj je svetovno prvenstvo brezdomcev v nogometu leta 2003 potekalo v Avstriji, leta 2004 na Švedskem ter leta 2005 na Škotskem, aktualni branilci naslova pa so ruski “kralji ulic”. Ekipo na igrišču sestavljajo trije igralci in vratar, celotno dogajanje pa je v preteklosti na posameznem prvenstvu spremljalo več kot 100 akreditiranih novinarjev in fotografov iz celega sveta, neposredno pa je tekmovanje prenašalo kar 25 televizijskih postaj. Svetovno prvenstvo brezdomcev podpira Evropska nogometna zveza (UEFA), Organizacija združenih narodov (OZN), Mreža uličnih časopisov in ( opa!!!) proizvajalec športne opreme Nike. Vsaka tekma z uradnim sodnikom traja 14 minut, dva polčasa po 7 minut in minuta za odmor. Ekipa je lahko sestavljena iz moških in žensk, skupaj osmih igralcev.

Morda pa bodo organizatorji čez nekaj let organizirali tudi svetovno prvenstvo v nogometu za brezdomke - morda celo v Sloveniji. Interesa očitno ne manjka, za fizično kondicijo bodo že sami poskrbeli.

Txt Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj