Tuesday 1. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Slovenska osamosvojitev po nemško

24. februar 2007 ob 17:56 | Vest |

Dr. Georg Witschel (vodja pravnega oddelka nemškega ministrstva za zunanje zadeve v Berlinu ter glavni odposlanec Nemčije v Sloveniji v obdobju 1992-1995) je ob 15. obletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno Republiko Nemčijo na kratko podal pregled slovenske osamosvojitve v letu 1991.

“Do konca junija leta 1991 so v Sloveniji že potekali intenzivni boji, stotine ljudi je bilo ubitih tekom etičnega čiščenja na Hrvaškem. Zgodaj julija, 1991, so sprte strani na Brionih pod patronažo ES dosegle dogovor, ki je prinesel trimesečni moratorij na veljavnost slovenske in hrvaške razglasitve neodvisnosti. 7. septembra 1991 se je v Hagu pod pokroviteljstvom ES začela konferenca o Jugoslaviji, s ciljem pomagati sprtim stranem doseči dogovor. Iz retrospektive se takšen cilj morda zdi utopičen vendar je takrat še obstajalo upanje nekega racionalnega dogovora. Ta upanja pa so bila uničena ko je 3 oktobra 1991 Srbija je prevzela nadzor nad jugoslovanskim zveznim predsedstvom in tako dejansko končala socialistično federativno republiko Jugoslavijo. Dva dneva kasneje so zunanji ministri Evropske skupnosti sklenili načelni kompromis, da priznajo konstitutivne dele Jugoslavije kot neodvisne države, po zaključku pogajanj nadzorovanih in vodenih s strani ES. 10. oktobra je predsedujoča država ES določila rok dveh mesecev za ta pogajanja. 7 decembra je arbitražna komisija ES konference o Jugoslaviji skladno z t.i.i Banditerjevo komisijo, potrdila, da je socialistična federativna republika Jugoslavija razpadla in dejansko prenehala obstajati. V noči iz 16 na 17 december 1991 so zunanji ministri EC dosegli dogovor o splošnih smernicah primernih za vse konstitutivne jugoslovanske republike. Te smernice so predvidele da bodo države EC v načeloma priznale njihovo neodvisnost 15 januarja 1992, pod pogojem sprejetja določil določenih v načrtu in naknadni potrditvi upoštevanja teh določil s strani Banditerjeve komisije.

Na tem mestu se bom prenehal govoriti o zgodovini, vendar je pomembno imeti kratek pregled, saj nam odpira zelo pomembna pravna vprašanja. Kaj se je zgodilo v letu 1991? Je bila to sukcesija? Je Slovenija izstopila iz Jugoslavije in ali je Jugoslavija, Srbija obstajala še naprej? Ali pa je bila to razdružitev?”

Mojca Grobelnik

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj