Wednesday 2. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kajenje prepovedano tudi na prostem?

23. februar 2007 ob 14:49 | Vest |

Danes smo na tiskovni konferenci ministra za zdravje, Andreja Bručana vprašali, kako je mogoče, da lahko že danes na avtobusnih postajah Ljubljanskega potniškega prometa vidimo napise prepovedano kajenje. Bručan je odgovoril, da o tem ne ve nič in da so to verjetno le opozorila, da tam ni dobro kaditi.

Poklicali smo na LPP, kjer so nas napotili na Europlakat, ki skrbi za njihova postajališča. Gospod Marko Kolbl (direktor Europlakata) nam je pojasnil, da so v času, ko so postavljali postajališča vedeli, da bo sprejet nov zakon, ki bo onemogočal kajenje na javnih prostorih. Da bi se izognili naknadnim stroškom, pepelnikov, ki so sicer bili načrtovani, sploh niso postavili. So pa že takrat, samoiniciativno, namestili nalepke, ki kajenje prepovedujejo.

Minister je predstavil tudi končne vsebine predloga Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov in rezultate nedavno izvedene javnomnenjske raziskave glede predloga zakona. Izpostavil je uvedbo brezplačne telefonske številke, ki bo namenjena vsem, ki bodo potrebovali pomoč pri odvajanju od kajenja, nadzor nad izvajanjem novega zakona, pri katerem naj bi po novem sodelovala tudi policija ter splošno podporo javnosti (na podlagi ankete, ki jo je Ministrstvo v ta namen naročilo). Poudaril je, da lahko sprejetje zakona pričakujemo do poletja, v veljavo pa naj bi stopil že pred jesenjo.


Andrej Bručan: “Verjetno je to samo opozorilo, da ni dobro kaditi tam.”

Katja Lenart, Mojca Grobelnik

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. simonkoležnik pravi:

    “Tam ni možno sankcionirat nekoga, ki tam kadi” - na avtobusni postaji bo prav tako morali prepovedati kajenje, saj gre za delno zaprt objekt in v zimskem času mi na vse zgodaj ravno ne prija, ko mi nekdo puha pod nos … Recimo, da ima nekdo nesezonsko alergijo na mraz in bi ga vsak večji dražljaj prisilil v kihanje; bi lahko potemtakem opravičili dejanje, ko bi se ta oseba obrnila v kadilca in mu kihnila v obraz?

    In kot je Bručan rekel, če bi bilo po njegovo, bi jih pošteno podražil … Podražit jih ni potrebno, tisti ki uživa v kajenju naj to tudi počne, ampak pri tem ne sme omejevati nekadilce.

  2. majster pravi:

    Stari v kakšni državi mi dihamo??? Swashta!

Komentiraj