Wednesday 2. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prvi slovenski satelit

22. februar 2007 ob 16:19 | Vest |

Na dvodnevni obisk je danes v Slovenijo prispela delegacija visokih predstavnikov Evropske vesoljske agencije (ESA) pod vodstvom direktorja za pravne in mednarodne zadeve ESA Reneja Oosterlincka. V družbi državnega sekretarja na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Dušana Lesjaka in evropskega poslanca Alojza Peterleta je Oosterlinck predstavil Evropsko vesoljsko agencijo ESA.

Peterle, ki je bil pobudnik začetka sodelovanja med Slovenijo in ESA, je povedal, da bi podpis okvirnega sporazuma o sodelovanju med agencijo in Slovenijo ojačal kandidaturo Slovenije za nadzorni organ evropskega satelitsko-navigacijskega sistema Galileo (sporazum bi bil lahko menda sklenjen v treh do šestih mesecih ). Lesjak je dodal, da Slovenija izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje z omenjeno agencijo, po njegovih besedah pa naj ne bi šlo “ niti za pridruženo, niti za polnopravno članstvo, saj bi ti obliki sodelovanja za Slovenijo pomenili preveliko finančno breme” (strošek bi bil milijon evrov, ta sredstva pa naj bi se preko financiranja različnih aktivnosti na področju vesoljskih tehnologij vrnila v državo ).

Kakorkoli že, bolj nas je zanimalo, če to sodelovanje pomeni, da bomo Slovenci kmalu dobili svoj prvi satelit in zakaj bi ga lahko uporabili. Z nasmeškom na licu je odgovarjal evropski poslanec Peterle.

Lojze Peterle: “Tam satelite zdaj študentje delajo!”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Claritox Pro pravi:

    Claritox Pro™ is a natural dietary supplement that is formulated to support brain health and promote a healthy balance system to prevent dizziness, risk injuries, and disability. This formulation is made using naturally sourced and effective ingredients that are mixed in the right way and in the right amounts to deliver effective results.

Komentiraj