Wednesday 2. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Skrb za lipicance

21. februar 2007 ob 9:43 | Vest |


Lipica, originally uploaded by jani1sever.

Fotografije, ki jih objavljamo so bile posnete 18. februarja in so del plakata, s katerim mednarodno združenje za Lipico opozarja na stanje v Lipici.

Mednarodno združenje za Lipico je pred nekaj dnevi predlagalo, da bi kobilarno uvrstili na seznam svetovne dediščine organizacije UNESCO.

Poziv je naletel na mlačen odziv. Direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust je o tem za Delo izjavil, da bi bila uvrstitev Lipice na seznam sicer koristna, a hkrati dodal, da bo pobudo težko uresničiti ter da to, po njegovem mnenju, ne bi preprečilo gradnje igrišča za golf.

Predsednik združenja za Lipico Etbin Tavčar, ki je v nedeljo skupaj z dr. Dorit Reimann obiskal Lipico, pravi:

“Bila sva priča katastrofalnemu prizoru, kjer so se dvo in triletne žrebice skupaj gnetle v premajhem in povsem neprimernem izpustu. Bile so v takem blatu, da jih je oviralo celo pri hoji. V izpustu je bilo vse polno nevarno ostrega kamenja, žic, drugih ostrih predmetov in plastike. Ena žrebica je imela oteklo koleno v dimenziji nogometne žoge. Ob vsem tem pa se golfisti sočasno sprehajali po toplozelenih in skrbno negovanih površinah samo nekaj sto metrov stran. Ob tem, ko je izpust za žrebice ograjen z improvizirano žičnato ograjo in vegastimi betonskimi in akacijevimi stebrički, se okrog golfa gradi nova (ne razumem, koga ali pred kom naj ta ograja ščiti???) ograja, v celoti iz hrastovega lesa. To pa očitno za zahtevne golfiste še ni dovolj. Tako se že betonirajo temelji za bodočo obojestransko ograjo v hrastovi izvedbi vzdolž ceste v celotnem raztežaju od golf hiše do hotela Klub (komu bo služila mi ni jasno, saj tudi tam ni konj). Z Dr. Dorit Reimann sva bila zaprepaščena in jezna obenem. Mnenja sva, da je Lipica dosegla kritično točko in o tem govorijo te fotografije.”

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. komunist pravi:

    Kurc vidi lipicance … sam da vlada pade, ki je 100% odgovorna za nevzdržno stanje.

  2. domen pravi:

    Naj še lipicanci igrajo golf, če ga že voli! Livrirani lakaji bodo na vozičkih za njimi vozili seno in koruzo.

  3. mehmet shehu pravi:

    a se to res dogaja?

  4. racman pravi:

    morda bi morali za golfiste narediti dan odprtih vrat in da vidijo kaj se dogaja!

    sicer nimam nic proti golfistom - podpiram da se turizem v lipici odpira v tej smeri ampak prva skrb naj bodo lipicanci

  5. Dentitox pravi:

    Dentitox Pro™ Is An All Natural Formula That Consists Unique Combination Of Vitamins And Plant Extracts To Support The Health Of Gums

Komentiraj