Wednesday 2. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kdo so fašisti?

15. februar 2007 ob 11:03 | Vest |

V petek se bo na Okrajnem sodišču v Ljubljani ob 8.30 uri pričelo nadaljevanje sojenja Aleksandru Todoroviću, predsedniku društva Civilna Iniciativa Izbrisanih Aktivistov. Todorovića tožijo nekdanji minister za notranje zadeve Andrej Šter in sedanji državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, nekdanji državni sekretar za upravno pravne zadeve Slavko Debelak ter nekdanja državna podsekretarka Alenka Pervinšek Mesojedec .

Pred sojenjem smo obiskali Aleksandra Todorovića doma.


…tožniki so bežali skozi stranski vhod …

Todoroviču očitajo kaznivo dejanje po členu 169/I KZ (razžalitev dobrega imena), ker jih je 6. marca 2003 v restavraciji komercialne POP TV, po nastopu v oddaji Trenja, zmerjal s fašisti. Todorović priznava, da jih poimenoval za fašiste, ob tem pa se sklicuje na 171. člen KZ (4. odstavek), ki pravi, da če obdolženec “dokaže resničnost svoje trditve ali če dokaže, da je imel utemeljen razlog verjeti v resničnost tistega, kar je trdil ali raznašal, se storilec ne kaznuje za žaljivo obdolžitev”.

Todorović je sodišču že predlagal, da je pred odločanjem o kaznivih, domnevno žaljivih besedah potrebno izvesti postopek definicije besede fašizem, prav tako je v ugovoru na zasebno tožbo predlagal, da tudi tožeče stranke podajo svojo definicijo fašizma. Po dveh neuspešnih poskusih tožnikov, da bi prišlo do poravnave, je na zadnjem sojenju, ki je potekalo 18. decembra lani, Todorović sodišču predlagal vrsto izvedencev iz različnih strok, ki bi obrazložili termin fašizem. Sklicuje se tudi na dokumente, za katere meni, da so dokazno gradivo za to, da bi tožeče sodišče moralo opredeliti kot storilce kaznivega dejanja po 373. in 374. KZ (genocid - hudodelstva proti civilnemu prebivalstvu). Na razpravi bo v petek sodnica Maja Šuštar opredelila utemeljenost zahtev ter predlaganega gradiva Aleksandra Todorovića.

Aktivisti in podporniki izbrisanih bodo uro pred začetkom sojenja ponovno uprizorili veseloigro Brezplačno in brez odgovornosti luknjamo dokumente.

Besedilo in video/Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Jan pravi:

    …in Todorović je tudi bil pred sodiščem v petek zjutraj: http://video.google.com/videoplay?docid=6265740845299215597

  2. Joint Genesis pravi:

    Joint Genesis is a supplement from BioDynamix that helps consumers to improve their joint health to reduce pain.

Komentiraj